Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

E România deja un stat extremist?

Șoșoacă la urne 2025

Foto: Inquam Photos

Sunt luni bune de când analiști, jurnaliști, scriitori și influenceri tot încearcă, cu toate resursele de care dispun, să dea un răspuns la întrebarea: ”Dar cum s-a ajuns aici?” E posibil ca, în mod neașteptat, Diana Șoșoacă să fie cea care a construit răspunsul cel mai limpede, iar noi, dacă vrem să nu întoarcem privirea, am putea chiar înțelege ceva din tot ce ni se întâmplă, privind către faptele de ”vitejie” ale acestei persoane, care nu e chiar una oarecare, deși ar merita, ci este reprezentant al statului român la nivel european.

Ei bine, în ziua simbolică a votului, Diana Ivanovici Șoșoacă s-a gândit, din nou, să nu cumva să fie trecută cu vederea și să exploateze pe deplin potențialul scandalos al momentului, așa că a mers pe o rețetă explozivă.

A luat buletinul de vot, a analizat candidații, pe care i-a descris în feluri ce nu merită amintite în acest moment de interdicție a propagandei politice și apoi a luat un pix. Pe buletinul de vot, sub ochii autorităților, dar și sub lentila camerelor de luat vederi, eurodeputata Șoșoacă, reprezentant al statului român în Parlamentul European, a început să scrie numele unor personalități istorice controversate, dar și ale unor legionari de frunte, precum Corneliu Zelea Codreanu. 

Alături de respectivele ”personalități”, Șoșoacă a mai adăugat propriul nume și a răspuns polițiștilor care i-au atras atenția că încalcă legea că ”alegerile sunt ilegale” și ”puteți să îmi dați amendă cât vreți”.

Ca să nu prelungesc suspansul în niciun fel, o să vă supun atenției un text de lege. Mai precis Articolul 5 al Legii 217 din 23 iulie 2015. Articolul de lege e simplu și grăitor în cazul expus anterior, care ar putea fi chiar adăugat lângă lege, ca exemplificare: 

"Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi."

Deci, ce a făcut europarlamentara Diana Ivanovici Șoșoacă? 

Păi a invocat în public numele liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, l-a scris pe un buletin de vot în ziua votului și apoi și-a justificat tot în public, în fața camerelor de luat vederi, gestul. Spunând că poate primi amendă, e ok. De pușcărie n-a zis nimic. Și e normal că n-a zis. Așa cum n-a zis niciun lider extremist din România până acum. Căci, deși avem o lege extrem de clară, ce nu ne permite, sub sancțiunea detenției, să glorificăm în public figuri extremiste, niciodată pedeapsa din textul legii nu s-a pus în aplicare.

Și acum întrebarea care se pune cu adevărat e alta: statul român s-a luptat vreodată pe bune cu extremismul? A luat vreodată în calcul ideea de a aplica legea efectiv atunci când ea e încălcată, cu atât mai mult de către persoane cu vizibilitate publică?

Sau, mai bine spus, e statul român cumva extremist deja? Căci un reprezentant al său în Parlamentul European desenează pe un buletin de vot numele unui lider legionar și pleacă acasă liniștită, ca și cum doar ar fi declarat că afară e soare. Ne asumăm asta și ne vedem de treabă? Ne împăcăm cu situația până când situația va începe să ne usture și o să începem să aplicăm legea abia când din rănile formate o să izvorască și sânge? 

Că atât a mai rămas ca să ne întoarcem cu totul în istoria pe care mulți ani am încercat s-o uităm, că ne era prea rușine de ea. Și am și reușit, din păcate, căci iată ce preț trebuie să plătim!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    timpul trece, banii vin.

    cam asta e mentalitatea celor care lucreaza la stat. nu ii intereseaza ca nimeni nu ii verifica.

    romania a ramas cu mentalitatea din comunism unde productivitatea era un moft.
    • Like 0
  • Nu poți concluziona decât atât: sosoaca, simion,gavrila, ponta, georgescu sunt creațiile ale însuși statul român, mai exact ale comuniștilor mascați și pripasiti în psd, care are infiltrati și a avut mereu, în toate pretinsele partide politice. Este ciuma bubonica, neagră sau roșie, cum vă place. Cu școală la lomonosov moscova și cu rădăcini indestructibile. Masele sunt ținute în întuneric în ciuda sfortarilor unei minorități, cu adevarat intelectuale, ale căror stradanii sunt hulite, denigrate, batjocorite. Indiferent de rezultatul prezentelor alegeri, o bătaie de joc, nu avem scăpare.
    • Like 3
  • “ Că atât a mai rămas ca să ne întoarcem cu totul în istoria pe care mulți ani am încercat s-o uităm, că ne era prea rușine de ea.”
    Intrebarea este : este istorie sau inca realitate? Cum ajunge un asemenea specimen in PE este intrebarea? De ce nu este penalizata de comisia europeana? La noi a fost mereu si va fi IGNORANTA!!! Te uiti la știri, vezi subiectul asta si schimbi canalul! Tot mai bun e un film american redat de 10 ani! Nu ne mai facem bine, nu putem sa intelegem evoluția. Asa am invatat asa am dat mai departe! Bella Ceau, Bella Ceau…
    • Like 1
  • "Sau, mai bine spus, e statul român cumva extremist deja?... "
    Răspunsul este da, a fost întotdeauna, dar nu în sensul internațional de stat fascist, terorist, jihadist etc. ci de o prostie, corupție și incompetență extremă, iar aici se remarcă mai ales Securitatea veche și nouă plus așa zisa Justiție (cele două uneori se suprapun...)...de clasa politică nici nu merită să amintim!
    • Like 7
  • Cum s-a ajuns aici ? Pai prin cautionarea unui STAT SLAB unde regulile sunt facute subiectiv si dupa cum bate vantul. Din aceleasi cauze din care orice impostor poate spune orice fara sa suporte consecinte. Infractorii sunt in libertate si mai mult deseneaza agenda publica.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult