Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Egoismul național și Rusia – pași înainte

Uniunea Europeană a fost creată, sub numele de Uniunea Cărbunelui și Oțelului, în mai 1950, ca un mecanism de prevenire a conflictelor, după cel de-Al Doilea Război Mondial. A țintit un scop politic, printr-o uniune economică.

Punerea în comun a industriilor cărbunelui și oțelului, cele care au iscat și alimentat războaiele dintre Germania și Franța, n-a fost orientată în primul rând spre profit, cerând suspendarea voluntară a egoismului național în beneficiul stabilității continentale.

Acest principiu fondator al UE a funcționat mai bine de o jumătate de secol, pentru a fi spart astăzi de britanici. Care au spus așa: Noi credem că nu ne e bine la buzunar și la slujbe să fim în UE și nu ne interesează abureli teoretice cu privire la unitatea, echilibrul și capacitatea Europei de a face față amenințărilor, de felul terorismului sau expansionismului imperialist al Rusiei. Nu întâmplător, pentru ieșire s-au pronunțat în majoritate britanicii în vârstă de peste 50 de ani, în vreme ce tinerii au fost pentru rămânere – cu cât cetățeanul are în față mai puțin timp de trăit, cu atât e mai egocentric, nepăsător față de evoluțiile colective pe termen lung. 

Unda de șoc a gestului britanic, pentru care politicienii Regatului Încă Unit, în frunte cu David Cameron, au o mare parte de vină, va produce rezonanțe în tot ce înseamnă serparatism, populism, naționalism, iresponsabilitate, tembelism atât în Europa cât și în Statele Unite. Ba chiar și în România, unde alde Victor Ponta, penalul mândru că e român, se bucură de ieșirea Marii Britanii din UE ca de eventuala lui ieșire din pușcărie.

Consecințele Brexit sunt multiple și greu de calculat în detaliu în clipa de față. Însă un lucru mi se pare deja consumat în plan politic:

După căderea comunismului în 1989, Rusia s-a retras pas cu pas din Europa, unde ajunsese până la Berlin. Acum, Imperiul Armatei Roșii reface un prim pas înainte asupra Europei pierdute.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  „Acum, Imperiul Armatei Roșii reface un prim pas înainte asupra Europei pierdute.” Da, există un scenariu conform căruia Brexit ar fi urmarea un acord secret între UK și Rusia.
  • Like 0
 • Buna ziua. Noi locuim in Franta si tocmai ne-am inscris in registrul electoral la ambasada României la Paris ca sa putem vota prin corespondenta. Am primit confirmarea si sunt doar la nr 53. Cred ca prea putini români de aici sunt constienti de importanta votului de la toamna, si in acest context. Cred ca prea putini s-au inscris in registrul electoral ca sa poata sa voteze, stiind ca la ambasade si consulate va fi foarte multa îmbulzeala. Dumneavoastra care sunteti urmarit de multi oameni, sper ca si din strainatate, faceti, va rog, un apel catre acei români ce locuiesc in alte tari ca sa se inscrie si ei ca sa poata vota la toamna. In plus daca se inscriu, e mai comod sa voteze de acasa, dupa aia.
  • Like 1
 • dau dreptate lui ctp (nu ca ar avea nevoie) exercitiu democratiei presupune mentinerea in viata a tuturor fortelor care conlucreaza la generarea haosului ce sta la baza unei stabilitati durabile. parcurgand istoria se constata ca la destramarea fiecarui imperiu au aparut crize, inainte si dupa, la inceputul anilor 2000 avem de aface cu 2 crize mondiale suprapuse, nastrea imperiului ue si moartea imperiului urss. crizele sunt profunde avand in vedere modelul razboiului (razboi rece) care a comutata societatea umana de la o functie (confruntare) la alta functie (conlucrare). tarile iesite din dictaturi, in majoritate formate prin forta, se gasesc in era cautarii de solutii de coabitare in interiorul lor, de la rescrierea istoriei la evaluarea contradictiilor in traditii. la acesta se suprapune solutiile de coabitare intre tarile oponente in conflictul ideologic, etnic si chiar tehnic. si capac la toate (multe nenominalizate aici) domolirea sentimentului de invingatori (orgoliul) al motoarelor economice ale lumii moderne. posibil ca pe acest fundal, imperiul marii britanii (poate nu singur) sa considere ca este necesara o regandire (repozitionare) in cadrul ansamblului militaro-industrialo-finaciar mondial : sua (forta militara planetara) - imperiul gb forta financiara planetara) - eu (cea mai mare forta de stabilitate) - rusia (cea mai bogata natural) - china (cea mai populata) ... (ar mai fi aici de adaugat si conglomeratul credintelor) ... acesta este haosul care pe moment (in istorie) impinge omenirea inainte !
  • Like 0
 • Unde vezi tu CTP expansionism rusesc? Pur și simplu statele NATO, în imbecilitatea lor, au împins Rusia pînă undeva de unde nu se mai poate retrage. Nu Rusia e de vină, ci statele NATO. Și tu, cu frazeologia ta isterică ești vinovat - la fel ca aproape toată mass media românească Vrei război și senzații tari? Ia un pușcoci și pleacă în Afganistan. Sau la Legiunea Străină.
  • Like 0
 • CTP-ule, stii bine ca asa e si la noi, cu mici exceptii toti u dat vot pe PeSeDeu pentru "ca" . asa si la ei ... cei care "munceaza" si "are cap" au realizat ca nu e ok sa-si bage stangul in dreptul. asa cum la fel si eu stau acum stang si gandesc drept cat de mila imi este de ce care nu vor sa iasa din UE
  • Like 0
 • Au mai trecut peste noi și armate roșii și armate verzi, negre ori alte culori ; românii au rămas aci de milenii și tot aci vor rămâne în ciuda schimbărilor efemere. Nu trebuie să văd acum peste tot numai dușmani vizibili ori nu pe care să-i urăsc. Trăiesc într-o lume normală în care anormalii fac și își fac probleme. Ce-ar fi să promovăm conviețuirea pașnică alături de toți vecinii europeni ? Nu-i mai corect așa ?
  • Like 1
 • Ce noroc (pentru unii) cu acest Brexit! De exemplu...CTP!
  A descoperit Rusia și...pericolul sovietic!
  Mare este gradina analistilor politici, dar CTP de departe a sărit ...CALUL TROIAN!
  • Like 0
  • @ Ciobanu Vasile
   Daniel I check icon
   La fel ca in orice alta circumstanta, vom trai si vom vedea.
   In fond, ce contraargumente aveti dvs? Sunt interesat personal sa le aud.
   Daca va deranjeaza o opinie, nu mai urmariti autorul ei. Suntem (inca) liberi ideologic si informational. Insulta si atacul la persoana doar va apropie de Nasa Rosiia.
   • Like 2
  • @ Ciobanu Vasile
   Bună ziua! D-le. Vasile sunteți lamentabil în comentariul dvs., ciobanii apreciază pozitiv comentariille D-LUI. C.T.POPESCU, păcat nu a-ți înțeles esența articolului. Toate bune !
   • Like 1
  • @ Ciobanu Vasile
   parerea mea este ca nea Putin nu vrea 3 entitai cu care sa se lupte. USA, EU, si acum UK. era mai bine cu doua.
   • Like 0
 • Brexit (la ei), ca și alegerea în funcții publice a pușcăriașilor sau a hoților dovediți (la noi), sunt posibile atunci când se votează mai mult cu inima ori cu burta, decât cu mintea...
  • Like 0
 • Venom check icon
  "Să pleci ca englezul" s-ar putea să devină o expresie de sine stătătoare. Mulți dintre cei care au votat viitorul nici măcar nu vor apuca demisia lui Cameron.
  • Like 0
 • Claudiu check icon
  Sunt dezamagit de CTP pentru superficialitatea lui in acest articol, aveam o parere mai buna despre el pana acum. Pentru cine isi tine cat de cat umorile in frau poate vedea cu ceva mai multa claritate situatia. Toti cei care scriu, cu CTPul in frunte si alde Pandaru saracul de el, sunt sub imperiul unor emotii induse de mass-media citita de ei de pana acum, plus traznaile de rigoare din imaginatia lor adolescentina infierbantata despre problemele unei natiuni aflate la peste 2000Km si despre care nu inteleg nimic! Mentalul colectiv britanic care a produs votul de joi le este complet strain, dar isi dau cu avant parerea despre el in schimb, asa mioritic …
  Daca esti un englez sau englezoaica de 50 ani si peste inseamna ca statistic vorbind ai multe sanse sa ai pe cineva din familie ucis in primul razboi mondial si cu bune sanse alti membri si in al doilea razboi. Asta inseamna ca stai cu pozele lor pe perete fie ca este tatal, bunicul sau strabunicul ucisi pe front de nemti in razboaiele mondiale, si posibil mai ai alaturi pe perete si fotografiile ingalbenite de vreme ale mamei sau bunicii moarte sub daramaturi atunci cand nemtii bombardau Londra si alte orase din tara ta. Ca englez te gandesti cu toti acestia au murit ca insulele tale sa nu fie cucerite de nemti in cele doua razboaie mondiale, sa nu trebuiasca sa sune la Berlin sa intrebe daca are voie sa scuipe in Tamisa daca asa ii vine lui, daca se poate scarpina in cap fara voie, daca intelegeti ce vreau sa spun …. Asta in conditiile in care el statea acasa pe insula lui si germanii l-au atacat fara sa-i provoace in ambele dati.
  Dupa 60 ani de la terminarea WW2 in ce situatie se trezeste englezul de 50 ani si peste? Ca este ca si acum ar fi pierdut ambele razboaie si ai lui au murit degeaba! Parlamentul lui nu poate concepe legi fara sa ceara aprobare la Berlin via Brussels, ca el personal nu poate scuipa in Tamisa pentru ca Berlinul, prin Brussels, ii spune ca nu are voie.
  Pentru cei de 50 ani si peste este vorba de sange si moarte nu despre bani, si cine crede ca englezii cu morti in familie din razboaiele contra nemtilor le-au iertat-o acestora pentru ca le merge mai bine economia insemna ca nu inteleg nimic din sentimentele umane, si ca nu totul se poate cumpara pe bani, asa ca mai bine s-ar lasa de scris articole.
  Evident ca tinerii de pana in 40 ani au votat sa ramana in UE chit ca le da Berlinul ordine, caci tinerilor in buzunar si in burta le sta interesul financiar, astora oricum nu le mai pasa de trecut si de niste morti vechi …


  • Like 3
  • @ Claudiu
   Eh, dupa logica asta si francezii ar putea spune la fel. Si uite
   ca UE are in centru Franta si Germania.
   • Like 1
  • @ Marcel Pirosca
   Claudiu check icon
   Eu zic ca francezii si germanii continentali, cu granita comuna lunga, cu multa istorie comuna pe mai mult de o mie de ani in urma, au mult mai multe in comun decat englezii insulari cu nemtii, de care istoric vorbind
   s-au lovit abia acum vreo 300 ani mai tare. Vorbim deci de un sentiment de separatie mult mai acut in al doilea caz, ce nu este contrabalansat de perioade istorice comune precedente mai pasnice pe termen lung cum este la francezi ...
   • Like 1
  • @ Claudiu
   Te rog eu fa un pusotiu de bine si consulta pe wikipedia casualties of WWII.
   O sa ramai surprins cati de putini englezi au pierit in WWII - militari si civili - comparat cu alte tari combatante. SURPINS.
   Asa ca nu cred ca multe familii are pe perete poze cu membrii care pierit in WWII.
   E o logica mai redusa ca lui CTP.
   • Like 0
  • @ Claudiu
   Dar s-ar putea sa uite "amanuntul" ca Chamberlain s-a inteles cu Hitler in ceea ce priveste Cehoslovacia si ca nu a zis nimic de Austria si de Saar! Asa ca tine-o tot asa cu "razbeleul" ca tiganii care se omoara din tata in fiu! Dar nu uita ca Germania (nu sunt fanul lor) nu s-a mai apucat de cucerit teritorii cum o face, par example, mama Rosia! Faci exact ce facut Franta dupa primul rezbel, a pus cizma pe invins si am vaut ce a urmat! In antiteza cu planul Marschall!
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult