Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Egoismul național și Rusia – pași înainte

Uniunea Europeană a fost creată, sub numele de Uniunea Cărbunelui și Oțelului, în mai 1950, ca un mecanism de prevenire a conflictelor, după cel de-Al Doilea Război Mondial. A țintit un scop politic, printr-o uniune economică.

Punerea în comun a industriilor cărbunelui și oțelului, cele care au iscat și alimentat războaiele dintre Germania și Franța, n-a fost orientată în primul rând spre profit, cerând suspendarea voluntară a egoismului național în beneficiul stabilității continentale.

Acest principiu fondator al UE a funcționat mai bine de o jumătate de secol, pentru a fi spart astăzi de britanici. Care au spus așa: Noi credem că nu ne e bine la buzunar și la slujbe să fim în UE și nu ne interesează abureli teoretice cu privire la unitatea, echilibrul și capacitatea Europei de a face față amenințărilor, de felul terorismului sau expansionismului imperialist al Rusiei. Nu întâmplător, pentru ieșire s-au pronunțat în majoritate britanicii în vârstă de peste 50 de ani, în vreme ce tinerii au fost pentru rămânere – cu cât cetățeanul are în față mai puțin timp de trăit, cu atât e mai egocentric, nepăsător față de evoluțiile colective pe termen lung. 

Unda de șoc a gestului britanic, pentru care politicienii Regatului Încă Unit, în frunte cu David Cameron, au o mare parte de vină, va produce rezonanțe în tot ce înseamnă serparatism, populism, naționalism, iresponsabilitate, tembelism atât în Europa cât și în Statele Unite. Ba chiar și în România, unde alde Victor Ponta, penalul mândru că e român, se bucură de ieșirea Marii Britanii din UE ca de eventuala lui ieșire din pușcărie.

Consecințele Brexit sunt multiple și greu de calculat în detaliu în clipa de față. Însă un lucru mi se pare deja consumat în plan politic:

După căderea comunismului în 1989, Rusia s-a retras pas cu pas din Europa, unde ajunsese până la Berlin. Acum, Imperiul Armatei Roșii reface un prim pas înainte asupra Europei pierdute.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult