Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Britanicii au votat pentru ieșirea din UE. Șoc pe piețele financiare. Premierul David Cameron și-a anunțat retragerea. LIVE TEXT

52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Așa arată datele venite de la cele 382 de centre de numărare a voturilor din Marea Britanie.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a proclamat, înainte de venirea zorilor,„ziua independenței”, în timp ce lira sterlină s-a prăbușit, scrie The Guardian. „Am luptat împotriva multinaționalelor, am luptat împotriva băncilor mari, a politicii mari, am luptat împotriva minciunii, a corupției și înșelătoriei. Și astăzi onestitatea, decența și încrederea în națiune vor triumfa. Și am făcut asta fără să trebuiască să avem o confruntare, fără să fie tras măcar un glonț”, a spus Farage într-un discurs al victoriei, rostit la ora 4:00 dimineața.

Vineri dimineață, David Cameron, a anunțat că, până la toamnă, își va da demisia din funcția de prim ministru și că Marea Britanie va supraviețui și își va găsi calea în afara Uniunii Europene.

UPDATE 14:45 Peste 113.000 de persoane au semnat o petiție pentru organizarea unui al doliea referendum. „La un număr de peste 100.000 de semnături Parlamentul este nevoit să o ia în discuție”, scriu inițiatorii ei. The Guardian scrie că petiția este atât de populară încât site-ul pe care se strâng semnăturile a căzut din cazua numărului mare de utilizatori.

UPDATE 14:00 Premierul Dacian Cioloș a declarat că România are o situație economică bună, iar Brexitul nu av avea un impact economic imediat asupra acesteia.

UPDATE 13:30 Primarul Londrei Boris Johnson, care a condus campania pentru Brexit, spune că Uniunea Europeană nu mai este o opțiune pentru Marea Britanie și că tinerii au în față un viitor prosper, dacă britanicii își iau înapoi controlul de la UE. Acesta s-a declarat însă de acord cu premierul Cameron, are a spus că Marea Britanie nu ar trebui să se grăbească să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care îi permite să înceapă procedurile de desprindere de UE.

UPDATE 12:36 „Regretăm acest vot, dar vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot”, a spus președintele Klaus Iohannis. „România rămâne atașată proiectului european. Este nevoie în continuare de solidaritate între cele 27 de state membre care vor rămâne în Uniune. Este foarte important pentru români că putem să ne păstrăm în aceste momente calmul și nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură”, a spus Iohannis care a adăugat că ieșirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe mâine, ci în urma unor negocieri care vor dura până la doi ani. „România este parte a procesului de negociere și România va negocia în așa fel încât să protejăm interesele României și ale românilor din Marea Britanii”, a mai spus Iohannis. Șeful statului a mai spus că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, l-a asigurat că Brexitul va avea un „impact mic și gestionabil” asupra cursului leu-euro, iar premierul Dacian Cioloș l-a asigurat că Brexitul nu va afecta major din punct de vedere economic România. Vineri dimineață, președintele Iohannis s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, cu premierul Dacian Cioloș și cu alți membri ai Guvernului pentru a discuta despre impactul Brexit asupra României.

UPDATE 12:20 Indicele primelor 100 de companii a scăzut cu 8% după deschiderea bursei de la Londra. Este cea mai mare scădere de la criza din 2008 încoace, scrie The Guardian, care vorbește despre panica provocată pe piețe de Brexit.

UPDATE 11:15 Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a transmis un mesaj de încredere, spunând că nu va ezita să stabilizeze piețele și că va face 250 de miliarde de lire sterline disponibile pentru bănci.

UPDATE 10:22 Premierul David Cameron și-a anunțat retragerea, spunând că țara are nevoie de alți conducători. „Voi încerca să stabilizez corabia, dar nu cred că este corect ca eu să fiu căpitanul care va duce această corabie spre destinația următoare”, a declarat Cameron. Deși nu a oferit o dată exactă, Cameron a lăsat să se înțeleagă că își va da demisia din funcție înainte de toamnă. Următorul premier va fi cel care va declanșa procesul de negociere pentru retragerea din UE.

UPDATE 10:20 „Britanicii au votat să părăsească UE și voința lor trebuie respectată”, a spus premierul David Cameron, care a asigurat că Marea Britanie este puternică din punct de vedere economic. 

UPDATE 10:11 Donald Tusk, președintele Consiliului European, a spus că a invitat liderii celor 27 de state ce vor rămâne în UE la o întâlnire, pentru a reflecta mai pe larg asupra viitorului Uniunii. „Este adevărat că anii trecuți au fost cei mai dificili din istoria UE, dar îmi amintesc întotdeauna de ceea ce îmi spunea tatăl meu. Ceea nu te omoară te face mai puternic”, a spus Tusk. „Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun”, a mai spus acesta, vorbind în numele celor 27 de șefi de state.

Cine a votat pentru Brexit. Distribuția pe vârste

UPDATE 10:06 Întrebat de una dintre promisiunile făcute în campania pentru Brexit, și anume aceea că în sistemul britanic de sănătate vor intra în plus 350 de milioane de lire, dacă Marea Britanie se va desprinde de UE, Nigel Farage a dat înapoi, spunând că nu a fost o promisiune făcută de el, ci una din timpul campaniei Vote Leave. El nu ar fi făcut o astfel de promisiune, a spus Farage pentru ITV.

UPDATE 10:02 Liderii europeni se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles, fără Marea Britanie, pentru a decide poziția pe care o vor adopta în negocierile de retragere, anunță reporterul Sky News, citat de The Guardian

UPDATE 9:26 Premierul Marii Britanii, David Cameron, va susține la ora 8:00 dimineața, ora Londrei, o declarație din fața casei sale din Downing Street. Tot la ora 8:00 se deschide bursa.

Lira sterlină s-a prăbușit la cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani

Valoarea lirei a scăzut cu 10% în raport cu dolarul american, în prima parte a dimineții, odată cu afișarea rezultatelor care arătau că britanicii au votat pentru Brexit. Valoarea unei lire a fost de 1,33 de dolari, ajungând apoi să se stabilizeze la 1,36 de dolari înainte de deschiderea bursei. Volumul schimburilor liră/dolar este de 30 de ori mai mare decât în mod obișnuit, deși Londra încă nu s-a trezit bine, scrie the Guardian, iar traderii au remarcat faptul că nu s-a mai întâmplat niciodată în timpul vieții lor să tranzacționeze o liră atât de slabă. Bnaca Națională a Angliei a anunțat că va lua toate măsurile necesare pentru a păstra stabilitatea monetară și financiară a țării.

Pe piața interbancară, leul s-a depreciat în această dimineață, ajungând la 4,5445 de lei pentru un euro. 

Ministrul german de Externe: „O zi tristă pentru Europa”

Decizia britanicilor de a abandona comunitatea europeană din care fac parte de 43 de ani, aruncă blocul format din 28 de state în cea mai adâncă criză din istoria sa. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, unul dintre primii oficiali străini care au reacționat după referendum, a spus că aceasta „este o zi tristă pentru Marea Britanie pentru Europa și pentru Marea Britanie”.

Londonezii au votat în favoarea rămânerii în UE, la fel ca scoțienii, însă acest lucru nu a contat în fața voturilor pro-Brexit venite din nordul Angliei și din Țara Galilor. În urma referendumului, Scoția ar putea încerca din nou să își obțină independența față de Marea Britanie.

„Scoția își va căuta acum independența. Moștenirea lui Cameron va fi ruperea a două uniuni. Niciuna nu trebuia să aibă loc”, a scris scriitoarea J.K.Rowling pe Twitter.

Financial Times, despre consecințele Brexit

Financial Times scrie despre procesul de desprindere al Marii Britanii de UE, analizând posibilele consecințe pe care le va avea aceasta asupra comerțului, a circulației persoanelor și a economiei. Potrivit Financial Times, cea mai bună opțiune pentru Marea Britanie ar fi rămânerea pe piața comună europeană, scenariu neacceptat însă de susținătorii Brexitului. Alte modele includ relații comerciale de tipul celor pe care Elveția sau Turcia îl au cu UE sau pătrunderea pe piața europeană pe baza regulilor stabilite de Organizația Mondială a Comerțului. „Odată ce Marea Britanie iese din UE, cetățenii europeni nu vor mai avea automat dreptul de a trăi și de a lucra în țară, deși restricțiile vor fi aplicate cel mai probabil noilor imigranți și nu celor care sunt deja în țară”, scrie FT. Potrivit analiștilor economici, Brexitul ar putea avea consecințe negative asupra economiei britanice, acestea putând varia între creștere economică înceată și recesiune. 

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
    • Like 0
    • @ Grozoni Flavius Aurelian
      check icon
      "Astăzi am asistat la prăbușirea Imperiul Britanic" nici vorba, https://www.youtube.com/watch?v=rNu8XDBSn10 lucrurile stau cam asa : cand a fost vorba de a reconstrui europa dupa ww2 americanii si englezii au construit "planul marshal" https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan , dupa "razboiul rece" a fost instituit "planul ue", o modalitate de a readuce 14 tari europene + 7 din yugoslavia la un nivel de civilizatie din 1942, acum tarile astea s-au ridicat cat de cat, ungurii sunt pe locul 1, slovacii si slovenii sunt integrati 100% in austria, croati se misca pe directia buna, polonia sustinuta de marea britania devine agricultorul europei, cehi inca mai au de rezolvat ceva cu idea de moravia :), numai romanica si-o ia mereu, asa pe rand, intai strada-si ia tara inapoi, pe urma politicieni-si iau tara inapoi .... si tot asa... de fapt romania traieste din si in gunoi ! faceti comparatii intre produsele / strazile / masinile / casele / ... din europa si alea din romania, tot ce exista in romania se arunca la gunoi in germania, anglia, franta, spania ... deci ce discutam aici, de imperiul britanic ? cine discuta, niste sarantoci cu tarana intre dejtili de la picere scapati din comunism cu burta goala care fura indicatoarele de circulatie sa-si faca acoperis la casa ! haida de !
      • Like 0
  • Daca referendumul se desfasura in Romania, tot in UE ramaneam pentru ca s-a dovedit ca parerea electoratului face cat o ceapa degerata. Respect pentru poporul Marii Britanii care isi ia soarta in mana si nu accepta sa danseze dupa cum li se canta. Daca mai punem ca nici nu le place melodia ...
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Democraţia este un sistem imperfect, cu hibe şi cu bube mari, însă este singurul sistem care funcţionează. Dictatura nu funcţionează, democraţia da. Asta nu înseamnă că vorbim de un sistem perfect, iar ce s-a întâmplat în Anglia ne demonstrează că nu este. E ca o maşină veche; pârâie dar te mişti cu ea. Alternativa ar fi să mergi pe jos. Vor exista şi repercursiuni, cea mai neagră fiind căderea în depresiune după modelul celei din anii 30. Pe noi ne vor păgubi de nişte impozite pentru că există destul de mulţi cetăţeni români care lucrează în UK.
    • Like 0
  • check icon
    din punctul de vedere al marii britanii lucrurile au cazut exact in picioare : 1.referendum cu 52% la 48% pentru Brexit = iata cum functioneaza o mare democratie, + ca prim-ministrul se duce acasa si nu-si pune coroana reginei pe cap, puteti face acum comparatia cu incercarea lui ponta de apune mana pe toate puterile din statul romanesc si de a se incorona regina balului 2. Valoarea lirei a scăzut cu 10% în raport cu dolarul american = se maximizeaza exportul, 3. cetățenii europeni nu vor mai avea automat dreptul de a trăi și de a lucra în țară = expulzarea tiganilor si a tuturor celor care nu-si gasesc locul si de lucru
    • Like 1
    • @
      check icon
      Ai dreptate cu micul amendament ca Ponta si-a dat DEMISIA DE ONOARE ! Si nu si-a dat-o atunci cand i s-a anchetat familia si el insusi in mod total stalinistoid , prefabricat ci cand a fost contestat de o mana de protestatari plus faptul ca primarul Piedone si Oprea au refuzat sa-si dea ei demisiile de onoare si atunci a luat BARBATESTE raspunderea asupra sa ! Este un exemplu rarissim ! Deci este cel putin la fel de onorabil ca si Cameron in conduita ! Insa matale delirezi ca intotdeauna ca psdeul face si drege , in timp ce basescul vostru s-a agatat cu toate ghearele de scaun , deturnand pana si un referendum perfect valid ! Candva in viitor vor trebui anchetate aceste derapaje GRAVE de la lege si democratie !
      • Like 0
    • @
      check icon
      delirul meu are un fond : razboiul rece a fost pierdut de stanga marxista!
      iar eu nu mi-am plagiat diplomele, nu am fost acuzat de furt, colaborationism sau minciuni prin omisiune ! mai mult decat atat, m-am adaptat si la trait prin munca si sub comunisti, si sub capitalisti si am ramas acelasi om cinstit, familist, si pe picioarele mele nu la mila galetilor, ajutorului si ni-micu-lui cu mustar ponta :) deci dintre noi 2 ... numai dumneata ai reusit in viata :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Am avut si eu mai demult 2 galeti e drept , mi le0a dat o cunostinta dar ce sa vezi ..erau PORTOCALII ! Actualmente mai am 2 caciuli pe care le mai port iarna la zapada doar pt ca sunt inscriptionate ARD - o combinatie intre PDL si nenea ala de la SIE de acum 2-3ani ! Iar vestitul "plagiat" sunt niste simple pasaje luate cu acordul si mai mult, la recomandarea indrumatorului de doctorat ! Asta-i culmea sa acuzi un elev ca a plagiat din lucrarea indrumatorului sau ! De asta zic ca delirezi , adica esti fix paralel cu realitatea obiectiva ! Dar nu e problema ca nu esti unicul , voi concretizati zicerea "multi da' prosti " ! Doar ca in cazul vostru prostia nu se imparte ci este exponentiala ! :))
      • Like 0
    • @
      check icon
      stimabile, dovada ca prostia este exponentiala, este tocmai ca astia de fondara si formara psd - social democrati, cum se zice, da' ei erau comunisti si in rahatul lor, - puteau sa-i zica partidului plm ca tot ei erau inuntru si faceau tot ce fac astazi. simplu nu ? dar ei nu, si nu, sa aibe sigla rosie si cu trandafiri, puteau sa aibe sigla verde si cu floarea de maracine pe crucea patriarhiei :). pe de alta parte, sa ma imbarligi pe mine cu alde - partidul de la masa de poker, pnl - securistii din '89, pnt-cd - batranii turantori sau cu alte facaturi tip punr - tinerii turnatori, pur - profii turnatori, unpr - soferii, chelnerii, maturatorii din ministere :) nu tine ! sintagma "in cazul vostru" nu ma atinge, ci ma distreaza cum voi gainarii "de romania" va urati si va injurati ca idiotii iar in spate invatati unul de la altul cum sa furati ... niste sarantoci cu mucii pe barba de la capatul lumii :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      stimabile, dovada ca prostia este exponentiala, este tocmai ca astia de fondara si formara psd - social democrati, cum se zice, da' ei erau comunisti si in rahatul lor, - puteau sa-i zica partidului plm ca tot ei erau inuntru si faceau tot ce fac astazi. simplu nu ? dar ei nu, si nu, sa aibe sigla rosie si cu trandafiri, puteau sa aibe sigla verde si cu floarea de maracine pe crucea patriarhiei :). pe de alta parte, sa ma imbarligi pe mine cu alde - partidul de la masa de poker, pnl - securistii din '89, pnt-cd - batranii turantori sau cu alte facaturi tip punr - tinerii turnatori, pur - profii turnatori, unpr - soferii, chelnerii, maturatorii din ministere :) nu tine ! sintagma "in cazul vostru" nu ma atinge, ci ma distreaza cum voi gainarii "de romania" va urati si va injurati ca idiotii iar in spate invatati unul de la altul cum sa furati ... niste sarantoci cu mucii pe barba de la capatul lumii :)
      • Like 0
  • Controlul prin prag electoral nu funcționează în favoarea sănătății democrației. Pentru că oamenii care se lovesc constant cu capul de pragul electoral, se enervează, se radicalizează, și să nu ne mirăm dacă, reușind în cele din urmă să creeze o breșă, calcă în străchini.

    Când o frustrare dospește prea mult sub pragul electoral, se creează premisele unui recul disproporționat, de obicei convertit prin demagogia și carisma unor lideri considerați marginali, în populism. Iar poporului îi place din când în când să dea cu flit establishmentului, chiar și doar în ciudă.

    E un rezultat surprinzător, care a dat peste cap și previziunile și exit pollurile, și ne-a arătat că partea tăcută decide. Se pare că cei mai mulți dintre votanții indeciși (approx. 9% înainte de vot) au înclinat spre schimbarea status-quo-ului, ceea ce e într-adevăr surprinzător, având în vedere că de obicei oamenii indeciși tind să evite sau să amâne schimbările.
    Ne place sau nu, asta este.
    M-aș fi bucurat ca rezultatul referendumului să fie altul, dar eu nu pot decât să emit opinii de la distanță.

    http://www.adrianpetrice.com/blog/nu-ne-place-dar-oamenii-au-votat
    • Like 1
  • Definiţia Democraţiei: "Poporul britanic a decis prin voința lui, Parlamentul ratifica. Simplu! "
    Definiţia Dictaturii: Poporul român a decis prin voinţa lui 300 parlamentari. Parlamentul ignoră. Complicat?.
    • Like 0
    • @ Marian Mărchidanu
      check icon
      Acel referendum a fost facut fara respectarea conventiilor de la Venetia , asa ca mucles ! Imi amintesc ca eu insami am fost pacalit bagandumi-se pe gat si buletinul de vot pt referendum , desi nu vroiam sa particip ! In schimb nu s-a validat referendumul de suspendare , perfect valabil si perfect legal ! Ba s-au si haituit oamenii prin sate ca pe vremea pogromurilor naziste sau staliniste ! Aceasta dubla rusine si nelegalitate va ramane vesnic ! "1,5 milioane de voturi fraudate"
      • Like 0
  • Va renunta UK la sanctiunile economice impuse de europeni Rusiei in fata declinului economic iminent? Va schimba instalatorii bulgari, romani sau polonezi cu rusi?
    • Like 0
  • Daca stam si analizam toate evenimentele negative, care au avut loc de-a lungul omeniri , razboaie ,crize economice,globalizarea,poluarea si implicit dezastre naturale ce au loc si multe altele au fost cauzate in principal de politicieni din toate state lumii.Cred ca a venit momentul ca cei cei i-a votat din toate tari luni sai si traga la raspundere pentru greselile facute nu sa le acepte demisile cum este in momentul de fata premierul Angliei.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu e vorba de independenţă aici ci de faptul că ţările acestea s-au întreţesut atât de tare încât rezultatul va fi un efect de domino. Rezultatul nu e greu de intuit, mai ales că s-a mai întâmplat: recesiune - criză - depresiune. În depresiune singura economie care funcţionează este cea de război, deci... E un val care a mai avut loc in anii 30-40.
    • Like 0
  • check icon
    Va ieși Marea Britanie, dar se discută intrarea Turciei!!?? Viitor de "aur" are această UE, care până la urmă e o construcție artificială, pornită ca un mecanism de integrare a doi dușmani istorici (Franța și Germania) pentru a evita un nou coflict și care termină ca o construcție adecvată corporațiilor, care caută piețe noi și mână de lucru ieftină (sclavi) pentru a face bani numai pentru "unii". Pentru asta au nevoie de o uniformizare socială de tipul "toți la grămadă" - să producă un "om nou", fără conștiință națională, fără identitate, fără interese, fără istorie, "multiculturalist", un om de plastilină, spălat pe creier, dus de nas cu morcovul "bunăstării", un om care să accepte toate căcaturile băgate pe gât de elite, bun numai să învețe "etica muncii", să semneze "code of conduct" - (noua etică și echitate socialistă a UE) - ca să nu fure și să nu fie corupt - dreptul de a minți și de a corupe pentru a face banul gros revenind marilor corporații (de tipul Bechtel, Siemens, Daimler și mai nou Volkswagen). Cam asta e situația. Inclusiv pentru românii din România și din afară, țară care a fost dată ca mărunțiș tot timpul în istorie, de cei cu putere în Europa la un moment sau altul, atât timp cât n-am ridicat și noi glasul. Bag și eu o profeție a la Hagi. În 20 de ani o să-i faceți lui Ceaușecu statuie. Atunci vor înțelege și românii ce înseamnă independența, că "democrația" abstractă nu aduce automat bunăstarea unei societăți. Nici ieșirea în stradă, nici gargara pe forumuri sau la TV și nici hipsterismul, ci sistemele formate să lucreze pentru bunăstarea cetățenilor români (nu germani, britanici, italieni sau spanioli), sisteme ce trebuie să funcționeze aici în țară pentru INTERESELE societății românești și a românilor. De aia există BREXIT că ăia au înțeles ce și cum, deși le era bine. Ăia știu ce inseamnă să fii independent și în capul bucatelor, doar au avut un imperiu. Se vorbeșe de tineri care au votat să rămână și moșalăii au votat pentru ieșire. Cu tot dragul și respectul pentru tineri în general, nu vă transformați în "plastiline". Cine a construit Marea Britanie așa cum e ea acum? Nu moșalăii? Cine muncea pe vremea lui Thatcher când a venit neo-liberalismul la putere? Nu moșalăii? Moșalăii le-au trăit pe pielea lor pe toate. Așa cum moșalăii din România au învățat și s-au format pe vremea lui Ceaușescu, au lucrat atunci (ceea ce se vedea atunci - din care a rămas mai mult sau mai puțin) și lucrează și acum (ceea ce nu se vede mai deloc). Moșalăii au o calitate pe care tinerii nu o au. Ei pot să vadă diferența. Și în bine și în rău.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult