Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Eroarea de logică din răspunsul Q Magazine la criticile aduse articolului despre Dăncilă

Viorica Dăncilă Q Magazine

(Sursa foto: Q Magazine)

Recent a apărut în Q Magazine un articol laudativ la adresa premierului Viorica Dăncilă. Evident, articolul cu pricina nu a fost primit deloc bine de bula de Facebook anti-PSD și a urmat un val de critici. Să nu creadă cineva că cei de la Q Magazine nu se așteptau la asta sau că îi afectează în vreun fel. Traficul pe site a mers șnur, obiectiv îndeplinit.

Dar ce e interesant e felul în care revista a ales să răspundă la toate criticile. Practic, lumea critică articolul că este unul pur laudativ și o odă, fără substanță. Niște laude nemeritate și nejustificate de realitate. Ei bine, Q Magazine a răspuns astfel:


“Da dar când Liiceanu o lăuda în toate felurile pe Kovesi, cum era?”

Practic acuză ipocrizie. Este o eroare de logică clasică folosită foarte des în dezbateri. Se numește “whataboutism” și este încercearea de a discredita poziția oponentului prin a-l acuza de ipocrizie fără să combați direct argumentul lui. În cazul de față, aducerea în discuție a declarațiilor lui Liiceanu despre Kovesi. Cu ce e relevant ce a declarat Liiceanu despre Kovesi în discuția despre articolul Q Magazine? Este total alt subiect, fără nicio legătură. Chiar și dacă am duce argumentul până la capăt și oamenii ar fi într-adevăr ipocriți, ar face asta în vreun fel mai valid articolul despre Dăncilă? Trebuie să punem pauză și să ne amintim că dezbaterea este pur despre articol.

În SUA, această eroare a fost asociată foarte mult cu Uniunea Sovietică sau cu comunismul în general. De altfel, e folosită foarte des în prezent și de Putin, care de fiecare dată când se întâmplă ceva rău în Rusia, sare imediat cu „da, dar ați văzut..” – inserați aici evenimentul rău din Occident.

Și Trump folosește acest timp de argumentare, după cum demonstrează John Oliver aici.

E foarte ușor să cazi în capcana asta și de multe ori nici măcar nu e o tehnică folosită neapărat conștient. Pur și simplu e ceva instinctiv. De aceea e bine să putem depista astfel de erori de logică și să le combatem. E esențial pentru orice dezbatere să se evite devierea de la subiect: iar cei înzestrați cu un dram de minte au înțeles exact despre ce e vorba în articolul din Q Magazine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intrebarea “Da dar când Liiceanu o lăuda în toate felurile pe Kovesi, cum era?” e inca mai revoltatoare. Adica sa pui fata in fata doua persoane atat de diferite ca valoare, o femeie care ne-a facut de ras vociferand ca o troglodita la adresa EU, fara sa aiba catusi de putin dreptate, si o femeie care a fost nevoita sa se lupte cu monstrul coruptiei de la noi, intruchipand o aspiratie LEGITIMA a acestui popor batjocorit de mafia aflata tot timpul pe cai mari dupa '89, aici chiar ca nu are nici-o logica Q Magazine decat logica coreeana, de spalat creierii maselor!
    • Like 1
  • check icon
    Cred că nu “whataboutism”-ul e prima problemă aici.
    Căci nu faptul de a lăuda pe cineva este blamabil în sine ci cel de a lăuda PE NEDREPT pe cineva.
    Să ne amintim că pînă acum 2 ani DNA era într-adevăr o instituție cu care ne puteam mîndri. Și nu atît pentru că LCK a primit numeroase distincții din partea unor state importante, cît mai ales datorită faptului că popoarele vecine ne cam invidiau pentru activitatea DNA!
    Un an i-a luat propagandei de partid să facă praf buna reputație și activitate a acestei instituții.
    Unde suntem astăzi? Suntem în pragul lehametei, se pare. De curînd am auzit pe cineva (Dan Bucura la ”Jocuri de putere”, îmi pare) zicînd ceva ce n-aș fi crezut niciodată că s-ar zice în respectiva emisiune: ”dar să dea naibii odată și ordonanța aia de amnistie, să terminăm odată cu capitolul ăsta!”.
    Aici suntem.
    Să ne mirăm acum că un parlamentar european a cerut considerarea situației activării faimosului punct 7 și pt România??
    • Like 1
  • Pentru un om cu elementare noțiuni de fizionomie și psihologie e clar ca dancila este tipul de cretin/cretină nativ. Uitati-va la ochii ei, ( mai ales in prezența borfașului dragnea ), la felul cum se mișcă, cum pășește, la gesturile dezlânate pe care le face. Nu mai zic să și ascultați vocea și exprimarea.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Pentru un om cu notiuni elementare de psihologie, fiziognomonia este o pseudostiinta.
      • Like 0
  • Nu-i nicio eroare de logică, IMHO. Ni se prezintă un model de omagiat, recte celebra duoamnă veorica, şi ni se sugerează cu blândeţe că toţi cei care îl refuză musai sunt dujmani ai boborului şi ar trebui trimişi direct în Siberia. Ce poate fi mai democratic ca asta?
    • Like 3
  • @ Vlad Dumitrescu. Nu stiu ce varsta aveti. Poza de profil de autor-contributor este a unui om tanar. Foarte bine. Deci nu sunteti in totalitate contemporan cu persoana despre care scrieti. Mai exact, Q Magazine=Floriana Jucan. Dar sigur nu este greu sa va informati. Chiar si pe Internet, pe old-Internet, pe deep-Internet si in toate straturile de profunzime la care aveti acces, ca noi toti, cu ajutorul tehnologiei. Bref: tot ce spuneti este corect. Dar porneste de la o premisa lipsa. Cine este Floriana Jucan? Daca ati fi avut raspunsul la intrebarea asta, cu totul altfel ati fi abordat subiectul. Sau nu l-ati mai fi abordat. Pentru ca nu merita.
    • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Leo70 check icon
      "Cine este Floriana Jucan?" Un gunoi.
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      Ioi!
      Initial mi s-a parut ironic acest comentariu, care vine cu mai multe argumente ad hominem ca sa demonteze premisa articolului (care, apropo, este despre erori de logica, nu despre Q Magazine).
      Dar condescendenta -o, Doamne, atat de absoluta!- ma inspaimanta.
      • Like 0
    • @ Altcineva
      [1]. Da' sensibila scala a emotiilor mai aveti, de va inspaimantati de niste vorbe. Oricum, nu stiu unde ati vazut condescendenta.=aer de superioritate, infatuare. Va rog subliniati in text. In textul meu, adica. [2] Pentru ca in textul dvs avem exemplul concret de condescendenta=infatuare, atunci cand pomeniti de ad hominem, fara sa sa va pese ca definitia sa exacta zice ca inseamna sa "ataci caraceristicile sau autoritatea autorului, in loc sa dezbati subiectul propus de acesta". Or, UNDE am atacat eu autorul, caracteristicile si autoritatea autorului? [3] Mai apoi, unde este ironia?! Din nou, va rog indicati in text. [4] Sau sa cadem de acord ca, dupa cum spuneti, "vi s-a parut". Pai, cum sa zic: liber de la mine ca de la Banu Manta ... Sa vi se para, dupa cum poate sa vi se para parerea parlenica ...
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Deci, [1]: "Nu stiu ce varsta aveti. Poza de profil de autor-contributor este a unui om tanar. [...]Deci nu sunteti in totalitate contemporan cu persoana despre care scrieti." - sunt aceste fraze despre "caracteristicile si autoritatea autorului"? Ca despre articol categoric nu sunt!

      Mai departe: "...sigur nu este greu sa va informati" - articolul pare suficient de informat (inca o data, articolul este despre eroarea de logica numita "whataboutism", nu despre Magazine Q sau reprezentanta acestuia). Formularea este condescendenta. Sigur realizezi asta, nu? (cum suna?)

      Dar cireasa de pe tort este "daca ati fi avut raspunsul la intrebarea asta, cu totul altfel ati fi abordat subiectul. Sau nu l-ati mai fi abordat." De unde sa incep: argumente "om de paie" ("nu stii cine e doamna"), "eroare de atribuire" ("trebuia sa fi facut altfel"), hering rosu (Cine e FJ?), alt ad hominem (Magazine Q=FJ, FJ "nu merita", deci nimic scris in Magazine Q "nu merita").

      Despre [3], am scris ce mi se pare ironic, de altfel [2] este un alt exemplu.

      Cat despre [4], sigur ca da, tot ce scriu e doar parerea mea, doar "niste vorbe".
      • Like 0
    • @ Altcineva
      Ezact! Ultima, ultima e corecta! Remarc ca am cazut in persoana a doua singular, dar nu ma demoralizez. Ce chestie?! Am scris invers. Adica de la coada la cap. Reiau argumentul meu catre autor: "Floriana Jucan este orice, dar nu ziarist. Ceea ce face ea nu e presa, iar opiniile si articolele din Q Magazine nu trebuie tratate ca atare. Ati fi economisit timpul tuturor, si al dvs in primul rand, daca va informati mai atent cu privire la istoria persoanei si publicatiei, inainte de a adasta in analiza articolului in speta." Si acum, tot condescendent?! Eu, adica! Ca dvs., e clar ca ...
      • Like 1
    • @ Leo70
      Floriana Jucan a respectat standardul familiei tradiționale după modelul impus de șeful ei, Mragnea
      - a fost ibovnica lui Jean Pierre Vettovaglia, nevoit apoi să renunțe la postul de ambasador al Elveției la București;
      - a fost țiitoarea controversatului om de afaceri Gigi Kent pe numele real Vasile Gheorghe, mort in vila sa din Snagov;
      - a avut multe alte aventuri .
      Prin "revista" sa, PSD i-a livrat o suma consistenta, din bani publici, in conturile ei. Primăria Sectorului 5 a semnat un contract cu revista Q Magazine pentru editarea a 100 de albume „Romani de Centenar”.
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru



      - a fost amanta lui Jean Pierre Vettovaglia, nevoit apoi să renunțe la postul de ambasador al Elveției la București
      - a fost ibovnica controversatului om de afaceri Gigi Kent pe numele real Vasile Gheorghe, mort in vila sa din Snagov.
      -
      • Like 0
    • @ Nicio Laie
      Da. Si? Problema nu e cu cine facem sex, unii si altii, ci ce facem dupa ce facem sex.
      • Like 0
    • @ Leo70
      Delia MC Delia MC check icon
      Doamna, era să scriu duamna, e aservită/ plătită. Sunt mai mulți în această situație, cel mai bun exemplu, dna Alina Mungiu-Pippidi. Dacă vă mai amintiți, a publicat un articol prin care se arăta indignată că dna Dăncilă e atacată în presă. Inițial am crezut c-a lovit-o un acces de feminism. Mai apoi cu " Lumpen Diaspora " a devenit clar că scrie la comandă. Apoi: Mircea Badea, dl Giuliani...ei sunt din cei cunoscuți, prin fapta lor figurează la rubrica dezamăgiri de proporții. Dna de față face parte din specia " trepăduși de rând ". Nu au absolut nicio scuză, nici unii nici alții, indiferent cât de faimoși, indiferent cât de bine și (fals) argumentat scriu.
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Te referi la țigara de după? Sau la raportul de transmis către superiori cu ce mărturisiri a făcut subiectul în timpul acțiunii?
      • Like 0
  • Madam Dancila e prototipul noii protipendade PSD-iste, ea este adusa acolo sa se obisnuiasca masele cu aceasta stacheta a inteligentei si elegantei, asa cum il adusesera pe Ceausescu la conducere sa se simpta masele la largul lor intr-o tara comunista unde puterea era a muncitorilor si taranilor, mai ales a taranilor orasenizati... Iar acolitii PSD si presa aservita se agita sa creeze aceeasi atomsfera festivista ca in jurul familiei Ceausescu, atmosfera coreana, de admiratie pentru niste fiinte despre care nu stii de ce sunt valoroase, dar sunt acolo, ca niste statui de mucava, sa se-nchine oamenii mai slabi de minte la ele...
    Acele personaje de la Q Magazine care o lauda pe Dancila chiar ca sunt perverse. Prevestitoare de vremuri sumbre...
    • Like 3
  • Mi-ar placea sa avem si noi in limba romana niste neologisme pentru erorile astea de logica. Exista un bias (hehehe) teribil in a folosi termeni in limba engleza.

    Cum suna "da, dar..."-ism (dadarism)? :)
    • Like 1
  • Floriana Jucan nu era aia care s-a combinat în anii '90 cu ambasadorul Elveției la București, Vettovaglia?
    • Like 0
  • Eroarea asta nu e numai la Q ci peste tot de-aia suntem unde suntem si ne injuram peste tot noi intre noi. Asta e argumentul cand n-ai argument dar tii neaparat sa arati ca alalalt greseste si nu gandeste ca tine. Chiar si aici la comentarii. Q e o revista cu targeturi cu mesaje cu talc nu e Libertatea sau Wowbiz. Madame Floriana nu e orisicine si e ciudata aparitia ei tot mai publica in ultima vreme, citata de sensei Badea tot mai des, dar asta inseamna ca are treaba si lucruri de facut. Ca si altii care apar si dispar in anumite momente cu anumite targeturi. Argumentatia ei e subtire fata de imaginea pe care si-a construit-o sau o fi scris la repezeala la un stop de pe mobil. Oricum nu stiu cat conteaza revista ei in spatiul public.
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      Dacă e pomenita laudativ la haznaua 3, atunci e clar ce "target" (hram, mai pe românește) poarta.
      • Like 2
  • E un mecanism de aparare ancestral. Biologul Frans de Waal, care a studiat toata viata comportamentul maimutelor, povesteste intr-una din carti un episod amuzant petrecut la o gradina zoologica din Olanda, unde un grup de cimpanzei prinsi "in flagrant" au dat vina pe girafele din tarcul apropiat pentru ceva ce evident nu avea nicio legatura cu "crima".
    • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult