Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Patria simulării generalizate

Viorica Dăncilă Q Magazine

Foto: Premierul Viorica Dăncilă, într-un pictorial-omagiu apărut, săptămâna aceasta, în revista Q Magazine, unde pozează „prezidențial”, precum Claire Underwood, protagonista serialului american House of Cards

Primăria București a plantat iarbă pe o stație de autobuz, pentru o Capitală verde.
 Primarul Bacăului a acoperit iarba cu mochetă, pentru un oraș la fel de verde.

Foto: Ziarul de Iași

Sute de mii de copii dezabuzați se prefac că învață în școli.
 Zeci de mii de oameni plictisiți se prefac a fi dascălii acestor copii.

Sute și mii de analfabeți și-au cumpărat diplome de doctorat. 
Sute și mii de vânzători de diplome se prefac a fi profesori.

Zeci de mii oameni îmbrăcați în alb lucrează în niște clădiri infecte. 
Zeci de mii de oameni bolnavi așteaptă să se vindece în aceste clădiri.

Zeci de mii de oameni îmbrăcați în negru cu fir aurit, plătiți de stat, propovăduiesc sărăcia, virtutea și iubirea aproapelui.
 Şefii acestora, îmbrăcați în aur, cu fir negru, circulă cu mașini de lux și îi binecuvântează pe cei care s-au îmbogățit furând de la copii.

Câteva sute de oameni, fără loc de muncă, se adună într-un palat și se prefac că dau legi.
 Câteva milioane de supuși, care au mai rămas, se prefac că le respectă.

Câteva zeci de alți oameni, se adună într-un alt palat, și se prefac că lucrează pentru binele românilor.
Zeci de mii de români, după ce îi ascultă, se prefac că se întorc în țară.

România se preface că are un guvern, ca să simuleze că este o țară guvernată.

România se preface că are un parlament, ca să salveze prin imunitate de la condamnare locuitorii lui eterni și Liderul său Suprem.

România se preface că are instituții moderne, dar nu a mai organizat de zeci de ani (sau poate niciodată) un concurs corect pe vreun post în ele.

România se preface că are un stat de drept, dar și-a predat toate puterile în brațele unui fost buticar înconjurat de oameni la fel de drepți și deștepți, de-acolo de la el.

România se preface că este o democrație, pe care o apără cu gaze și bâte jandarmii împotriva românilor.

România se preface că este în Europa, dar urăște libertatea de expresie, diversitatea, toleranța și demnitatea umană.

România se preface că este un stat modern, dar a tăiat banii cercetării, ai culturii și ai sănătății pentru a construi statui, pentru a cânta muzică patriotică și a-și trimite felicitări.

Românii se prefac a fi oameni raționali, dar subvenționează vraci, ghicitori, falși profeți din viitor și horoscoape la televizor.

Românii se prefac că sunt bogați și mândri la ei în sat, după ani de batjocură și privațiuni aiurea.

Românii se prefac că sunt cinstiți și cu frica lui Dumnezeu, închinând cruci când autobuzul în care circulă fără bilet trece pe lângă o biserică.

Românii se prefac că au o țară, pe care o sărbătoresc ca atunci când n-o aveau.

Șefii românilor se prefac că îi apără de străini, iar românii, de atâta apărare, iau calea străinilor.

Mai mulți primari și-au acordat titlul de cetățeni de onoare ai satelor din care sătenii au plecat la muncă în străinătate.

Românii se prefac că sunt români (centenar, credința strămoșească, treceți batalioane, Nadia, Hagi, Dracula, Dragnea).

Primarul Slatinei a mutilat copacii ca să-i sufoce cu plăci de tablă groasă având decupaje în formă de frunze.

Foto: Libertatea

Totul e simulacru. Dar nu-i bai, ne înțelegem noi cumva, că oameni suntem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ioana check icon
    Exceptional.... si, desigur, infricosator....
    • Like 1
  • O prima observatie referitor la titlu publicatiei Q magazine, unde se vede limpede ca lipseste o litera. Litera "I". Altfel s-ar fi numit IQ Magazine, cum probabil si-ar fi dorit si nu o contragere bizara. Sau sa ii spun contractie?... Pentru ca in urma unor contractii, fiziologice si nu filozofice se zamislesc asemenea ode care ar fi stanjenit pana si despoti intunecati din epoca stalinista...

    Dar ce tot bat eu campii? In definitiv spuneti-mi SINCER, chiar credeti ca un asemena articol, vadit incropit la comanda este citit in mod natural si onest, din convingere si de altcineva decat cei carora li se adreseaza aceste linguseli pe cat de primitive pe atat de gretoase?... Evident, sunt exclusi din lista, practic goala, cei care au citit asemeni mie, din curiozitate morbida articolul si care regreta (si stiau ca o sa regrete de la bun inceput, pentru ca de asta au si citit mizeria aceea, pentru a-si lua portia de indignare pe ziua in curs).

    Asa ca lucrurile nu sunt chiar asa de negre cum par. Asemenea scurgeri fetide si septice, denumite "articole" nu maresc increderea si stima fata de partidul unic ci pot doar sa infurie pe cei deja mult prea furiosi.

    Totusi, legatura dintre mizerabilul articol din Q magazine si simulare e fortata si practic orice poate fi denumit "simulare" cata vreme admitem ca simularea este o forma de minciuna. Da, minicuna e omniprezenta. Nimic nou. Intre imbecilitate, diletantism extrem, impins la imbecilitate sub-umana, avem parte de tot repertoriul din partea acestor violatori.

    Pentru ca o simulare sa aibe sanse de izbanda, e nevoie de un minim de paluzibilitate. Dar acesti impostori sau, mai bine spus, uzurpatori nu reusesc sa convinga pe nimeni, nici macar pe cei din triburile de provenienta. Asta e partea ridicola. Partea problematica este ca nici nu... incearca.
    • Like 3
  • Daca-r fi vorba numai de simulare, insanatosirea noastra ar fi mai simpla si boala explicabila. Doar 40 de ani de comunism , noi ne faceam ca muncim si ei se faceau ca ne platesc.
    Durerea mare este ca la boala asta s-a adaugat aducerea neam prostiei la rang de cinste. De ce ?
    Pentru ca noi vorbim acum despre apologia unei proaste facuta de o prostituata. Discutind despre asta acum , nu facem decit sa le bagam in seama si pe una si pe ala. Gresit , pentru ca asa aducem neam prostia in prim plan. Iarasi ....
    • Like 2
  • Corina check icon
    Floriana Jucan e jurnalista care se lăuda mai demult că a avut o relație cu Virgil Măgureanu, șeful SRI din perioada postrevoluționară. Era mândră de puterea lui în stat. Oare ce fel de persoane sunt publicul ei? Materialul ar trebui văzut, în orice caz, ca să înțelegem ce-ar vrea ei să ne facă.
    • Like 0
  • Qmagazine tocmai ne-a arătat cum trebuie făcută adevărata presă. Toţi cei care se vor abate de la liniile directoare trasate de distinsele autoare din Qmagazine vor fi condamnaţi ca dujmani ai boborului şi executaţi prin ardere pe rug într-o piaţă publică.
    Ca să le iasă democraţia din cap şi altora, dispuşi să cârtească
    • Like 2
  • storo check icon
    Excelent ! Realist, pragmatic, scurt si la obiect !
    Dar ce ma sperie este articolul din Q Magazine ( ''by Floriana Jucan'')......astfel de ''limbi'' ca cele date de Nora Noapte ( numele predestinat al autoarei articolului) nici pe vremea lui ceausescu nu existau....!!! Probabil azi mai intilnesti ceva similar doar prin North Korea ....Osanale inchinate liderilor ''atotbinefacatori'' exista ( vezi Putin, Orban, Trump) dar mai cu perdea ''pen'ca se prinde lumea ca e feic, dom'le''.
    Pardon, ''tovarase''.
    • Like 2
  • Mie îmi plac oamenii care prezintă situația reală. Așa cum face și autorul acestui articol. Întrebarea este. Cw facem ca să schimbăn aceste lucruri? Ne văicärim? Așteptăm să vimă cineva să facä aceste schimbări? Avem vreu-n plan? O ideie . O inițiativä ? Ceva.? Acuma nu e bine. Ce să facem șä fie bine!? Toți putem să scriem căte un articol în care să arătăm cum este în România. (prețuri ca-UE salarii ca-n Ro) Așa și. Care-i soluția.?
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Delia MC Delia MC check icon
      Încerc să dau o explicație:
      Ne este caracteristică lipsa de planuri. După comunism le-am aruncat la gunoi că prea semănau cu planul cincinal, așa că trăim/plănuim de azi pe mâine. Cuvântul feed-back ne e necunoscut sau ne e frică să-l supărăm pe șef "ia uite, s-a trezit și asta mai deștept " și ne dă afară/ face zile fripte, după caz. Ne uităm cu jind la capra vecinului dorindu-ne în secret să moară. Și mai presus de toate ne comportăm ca porcii, adică ne tăvălim în noroi( auto-compătimire) și ne place.Vina e întotdeauna a altora, să fie clar. Ne facem datoria la muncă dar mai bine să nu ne asumăm nici o răspundere, chiar dacă prin asta punem pe alții pe drumuri. Ne imaginăm că învățatul s-a terminat odată cu scoala iar creierul e de folosință opțională. Mai adăugăm resemnarea mioritică și avem tabloul aproape complet. Întrebarea care se pune logic, cum? De unde initiativa, cine s-o aplice? Despre cei care nu sunt așa citim prin ziare, deci sunt oricum puțini...dar speranța moare ultima.
      • Like 2
    • @ Cornel Cancel
      Ești revoltat pe alții că nu fac altceva decât să scrie articole în care să critice situația existentă? Te răstești la lume că nu vine cu soluții? Dar tu altceva faci, în afară de a-i critica pe ceilalți?
      • Like 0
    • @ Cornel Cancel
      Din păcate, soluția e tot la nivel (încă) individual. Fiecare poate și încearcă, pe cât îi e posibil în asaltul de mentalitate care te îndeamnă permanent să faci ce ai mai făcut, să schimbe ceva în modul de a trăi. Fie se revoltă și nu mai dă o șpagă undeva, fie începe să își ceară niște drepturi, fie începe să-l supere mizeria de pe jos și nu mai aruncă tot pe jos... Sigur, cu o floare nu se face primăvara, și nici nu garantează nimeni că nu se va mai reîntoarce (cel puțin temporar) la vechile obiceiuri. Dar.. e un pas înainte, cred eu. Vor mai trebui niște generații până să se schimbe semnificativ ceva în bine, și asta doar dacă, treptat, din ce în ce mai mulți vor acționa cât de puțin la nivel individual.
      • Like 0
  • Din păcate, simularea și disimularea sunt vechi la români și nu cred că vom scăpa prea curând de ele. Slugarnici fiind, nu ne ferim a da în cap stăpânului (șef, mai nou), atunci când avem ocazia, după ce l-am invidiat și am căutat să-l imităm.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult