Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Eu NU!

Scena e suprarealistă: un polițist îi cere unui cetățean parola de intrare în Târgoviște. Nu suntem în Evul Mediu, suntem în 2019, dar patrioții din fundul curții și-au ridicat ziduri, au săpat șanțuri cu apă și au tras podul de la mal. Polițistul e foarte serios, nu i se pare nimic nefiresc; cetățeanul din mașină, căruia i se cere parola, e bulversat. Amice, ești idiot? se citește pe fața lui. Ce mutație genetică s-a produs la acești purtători de uniformă de au devenit din apărători ai legii apărători ai unui infractor? De când Poliția română primește ordine și parole de la Partid? De când participă la organizarea mitingurilor PSD?

Scrufuloși la datorie, purtătorii de combinezoane negre de la Jandarmerie se fac și ei bineplăcuți stăpânirii. Pentru că, la Topoloveni, niște cetățeni protestau contra PSD și a lui Liviu Dragnea, jandarmii i-au băgat în dubă și i-au dus la secție. Constituția spune la art. 30 că libertatea de exprimare e inviolabilă și la art. 39 că demonstrațiile sunt libere. Jandarmeria nu slujește însă legea fundamentală, ci legea celui mai puternic: „Curat neconstituțional, dar umflați-i!” Unul dintre cei ridicați întreabă de ce e săltat ziua-n amiaza mare. „De-al dracu”, îi răspunde jandarmul. Sau în limbaj de PSD, „pentru că putem”. Jandarmeria a fost încurajată metodic de PSD să le bage mințile în cap „derbedeilor” care protestează. Începând cu 10 august, Jandarmeria și Poliția au devenit brațul armat al Partidului. Cele două instituții au întors armele și, în loc să apere cetățenii, îl apără pe Liviu Dragnea.

Târgoviște și Topoloveni sunt două momente inspirate de 10 august. Fiecare demonstrează același spirit totalitar, represiv, antidemocratic și anticonstituțional al regimului Dragnea. Cetățenii sunt intimidați, luați de pe stradă, băgați în dubă, amendați cu un exces de zel care arată limpede că șefii din Poliție și Jandarmerie care dau aceste ordine aberante încearcă să fie bineplăcuți de Liderul Suprem. Un singur lucru ignoră: nici Ceaușescu n-a fost etern. Dacă se uită puțin în urmă, acești nepoți ai statului totalitar vor înțelege din istoria recentă că, atunci când lucrurile scapă de sub control, primii care-și pun piciorul în ghips, își scot certificate de revoluționar sau își caută disidențe lucratrive sunt tocmai șefii lor care acum le dau ordine. 

Mă uit de câteva săptămâni la un serial care se numește The Walking Dead. Am căutat un film suficient de științifico-fantastic, încât să nu aibă nicio legătură cu lumea în care trăim, cu Topoloveni, cu Târgoviște, cu Dragnea. Am ajuns la un serial cu zombi, cu un rating mediu, o ciorbă lungă de organe, numai bună să te dregi noaptea după toată mahmureala politică de peste zi. Faptul tulburător al acestui serial e să constați că între oameni și zombi, specia care este capabilă de cele mai odioase acte de cruzime și de barbarie este cea a oamenilor. Dacă cumva aveți stomac să vă uitați zile întregi la un film cu mult sânge, organe și creiere, vă recomand să vă opriți aici, pentru că urmează un spoiler.

Mai întâi o paranteză: fotografia de mai jos este făcută azi, la Curtea Supremă, unde Partidul a trimis un grup de susținători să-l apere pe Liviu Dragnea de o eventuală condamnare la închisoare. În imagine apare un domn cu un mesaj scris pe un tricou: „Și eu sunt Dragnea”. Ar fi comod să credem că susținătorii lui Liviu Dragnea sunt doar o masă de manevră, care poartă orice mesaje le-ar scrie partidul. Aș risca să spun că mesajul este scris de om de el însuși, pe tricoul său personal și că el crede în asta.

Si eu sunt Dragnea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

…Back to The Walking Dead. Există un trib intitulat „Salvatorii”. El e condus de un lider suprem pe nume Negan, un psihopat care-i „salvează” pe oameni cu forța, ținându-i sub control prin teroare și uneori prin crimă discreționară. Cei salvați sunt de fapt o armată de sclavi într-un univers concentraționar al reeducării. Chintesența reeducării este frângerea voinței, înfrângerea individualității și ștergerea oricărei identități, astfel încât într-un final, omul nou, întrebat de sceleratul Negan cum îl cheamă, răspunde simplu: I am Negan!

Morala serialului meu de evadare - pe care îl recomand cu căldură tuturor polițiștilor și jandarmilor din această țară - este că libertatea înseamnă în primul rând să spui „Eu NU”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • NicioLae check icon
  Serialul The Walking Dead o fi el fantastic,dar științific în
  niciun caz. Mai degrabă horror și atât.
  Nu mai confundați genurile!
  În rest, sunt de acord cu ideile din articol.
  • Like 0
 • Bună dimineața ! Trebuie făcut ceva cu acest torționar Liviu Dragnea pupă-tor de moaște ale lui Nicolae Ceaușescu vrea cu tot prețul și șmecheria lui de a fugi de PSD aliindu-se cu partidul lui Ponta întrebarea e Ponta îl acceptă ? Nu știm dar atîta știm că în 26 trebuie să fim la vot cât mai mulți să le arătăm că suntem în Europa și vrem să rămânem în Europa nu Moscova care din 1945 ne-a terorizat Țara ! Stop ! Ne conduce un infractor ca Dragnea și șleahta lui din Guvern și Parlamentari care sunt corupți până în măduva oaselor ! Încă din 1989 au plănuit distrugerea României și acum continuă prin Dragnea care a trecut prin multe filtre partidice de la FSN la PD. a reușit să dizolve adevăratul PNȚCD creeînd o forță a lui cu aceiași torționari fiind și el conduce un Parlament deși condamnat unul dacă fură un kg, de ceapă ia 5 ani acest infractor trebuie eliminat de pe scena politică locul lui este la Gherla . Aiud sau Poarta Albă ! Dumnezeu să păzească pe toți Românii și România să nu fie lăsată pradă unor infractori ! Doamne ajută ! Scuzați vă rog gramatica !0
  • Like 0
 • NicioLae check icon
  Serialul The Walking Dead o fi el fantastic, dar științific în
  niciun caz. Mai degrabă horror și atât.
  Nu mai confundați genurile!
  În rest, sunt de acord cu ideile din articol.
  • Like 0
 • Politistii si jandarmii sunt niste oameni cu pareri diverse, care primesc ordine de la superiori si care in proportie de 99% depind de slujba pe care o au. Familii , credite , samd...
  Este foarte usor , sa le cerem sa se opuna ordinului , dar mi-e teama ca iar le cerem altora sa se jertfeasca pentru noi ,care chibitam de pe margine.
  Este o secunda erou si pentru restul vietii "bou", caci dupa aia va trage in anonimitate toate ponoasele de la sefii lui.
  Pai ar trebui sa-i cerem jandarmului sa se sacrifice cind o-m vedea 100,000 de oameni in strada cu niste pancarte de genul " Jos X sau Y" , unde X sau Y sunt acesti sefi lachei ai institutiilor.
  Ca o idee, numai in Bucuresti sunt sute de mii de romani care pot face asta, fara sa-si riste slujba si sa-si puna in primejdie familia. In schimb pe o mare parte din aceste sute de mii ii doare in posterior si traiesc in bula lor , ca orice roman smecher care se respecta.
  Cind ne mai trezim din somn , mai injuram institutia ( in general) sau mai simplu pe Dragnea...
  • Like 0
 • Acest individ hâd și fizic, dar ai ales moral, și-a bătut joc de tot ce înseamnă țară, popor. A călcat și scuipat constituția, așa imperfectă cum este ea. A comis abuzuri de neimaginat. Pentru el nu există nimic în afara persoanei lui. Este un staroste al hoților, susținut de banda de tâlhari care au aceleași interese cu el: să fure, să înjosească și să rămână nepedepsiti. Trebue terminat, odată pentru totdeauna cu el și cu ei. Trebuie înlăturați de la putere. La vot cu toții împotriva hidrei psd + alde.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Tema "Salvatorii" nu e nouă. A fost magistral descrisă în "1984" al lui Orwell, încercată pe viu în experimentul Pitești.
  Că toți caută evadări din cotidian se vede în numărul din ce in ce mai mic de comentarii.
  "Și eu sunt Dragnea" seamănă izbitor cu #șîeu...
  • Like 0
 • Aoleu, ma speriasem ! Credeam ca ne recomandați sa votam “Nu” la referendum. :-)
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Cred că Jandarmeria și Poliția se consideră moștenitoarele de drept ale Securitații și a Miliției Preaiubite de popor în vremea Împușcatului.
  • Like 2
 • Je ne suis Dragnea,moi non plus!
  Je ne suis pas une canaille...
  • Like 0
 • dan check icon
  Je suis Dragnea din folclorul francez.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult