Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eugen Teodorovici a fost demis după declarațiile de la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, unde a spus că stadionul de la Teleorman nu se justifică și că Biserica ar trebui impozitată

Eugen Teodorovici

Premierul Mihai Tudose l-a demis pe fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, din funcția de consilier, după ce cu o zi înainte, acesta spusese că un stadion la Teleorman, așa cum vrea ministrul Dezvoltării, „nu se justifică”, și că Biserica ar trebui să plătească impozite, relatează surse guvernamentale citate de News.ro și Hotnews. În urma declarațiilor lui Teodorovici, președintele PSD Liviu Dragnea a ales să răspundă doar la cea referitoare la impozitarea Bisericii, după cum puteți vedea mai jos. La scurt timp, a venit și reacția BOR.

Teodorovici afirmase marți seara, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, că nu se justifică alocarea a 12 milioane de euro pentru construirea unui stadion de fotbal în Alexandria, județul Teleorman. El a adăugat că încă nu a discutat cu premierul Mihai Tudose despre acest subiect, pentru că „decizia a fost luată de ministrul Dezvoltării”. „Nu am nimic cu cei care susțin sportul, fotbalul, dar sunt convins că erau alte lucruri la nivel național...”, a completat el. Fostul ministru a mai spus că Sevil Shhaideh poate face astfel de cheltuieli la Ministerul Dezvoltării fără avizul premierului.

„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI”

Eugen Teodorovici a mai declarat că va iniția cu reprezentanții Bisericii o discuție referitoare la impozitarea veniturilor acesteia. „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a subliniat Teodorovici. Discuția, a adăugat el, se poartă în interiorul Guvernului: „E o discuție ce se poartă în interiorul Guvernului. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare pentru că așa e normal”. El a mai spus că este vorba despre sume importante.

„Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanţat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susţinut Teodorovici.

Consilierul premierului Tudose a adăugat că sunt și „alte subiecte” de unde statul poate să aducă bani și pe care biserica „cu siguranță nu le îndrăgește”.

„Nu vreau să dau exemple, dar cred că cu toții ne putem gândi la multe astfel de zone. Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. (Vă referiți la prostituție?) Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis”, a continuat Eugen Teodorovici.

Lia Olguța Vasilescu nu are competențe să facă o verificare la Pilonul II

Teodorovici a vorbit și despre intenția Olguței Vasilescu de aface o analiză a modului în care au fost administrate, timp de 10 ani, sumele adunate la Pilonul IIpentru a afla dacă beneficiile oferite de Pilonul II sunt similare celor oferite de Pilonul I de stat.

În timpul emisiunii „În fața ta”, Teodorovici a precizat că nu ministerul de resort poate face o astfel de verificare, ci doar ministerul de Finanțe. 

„Avem un angajament ca până în 2018 să ajungem la un anumit procent pe care statul îl varsă în Pilonul 2. Ministerul de Finanțe are o situație foarte clară cu toată suma, cum este ea rulata si așa mai departe. Verificările se pot face în câteva minute, la Ministerul Finanțelor e situația foarte clară”. 

Dragnea nu vrea nici măcar să se discute despre impozitarea Bisericii

Liviu Dragnea a spus, în replică la ideea formulată de Teodorovici, că se opune oricărei inițiative de taxare a Bisericii. Mai mult, liderul PSD a subliniat că nici nu dorește să deschidă subiectul.

„Eu zic totuşi să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă”, a exlicat Dragnea.

El a precizat că nu s-a discutat în coaliţie despre aşa ceva, şi „nici nu vrea" să fie atins acest subiect.

Reacția BOR

Biserica Ortodoxă Română a răspuns la propunerea de taxare că plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său. „Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său", explică Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este în mod riguros reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic.

O situaţie finaciară a BOR arată că, în fiecare lună, valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. "Adică, ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente", a precizat sursa citată..

Din cei peste 14.000 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

De asemenea, personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. Anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puţin decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate, potrivit datelor transmise de Patriarhia Română.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adevărul : această afirmaţie a deranjat ( electoral ) TOŢI factorii politici ai Republicii...
    Uneori T. are dreptate ,alteori nu dar consilierul propune şi politicianul dispune ! T. şi - a provocat demiterea pentru o poziţionare favorabilă în apropiatul război PSD . Ieftin pentru clubist .
    • Like 1
  • Cri check icon
    Este evident ca exista multe alte lucruri cu adevarat importante care ar trebui sa fie finantate in Teleorman; un stadion de fotbal in acest moment este doar o risipa de bani.
    In ceea ce priveste BOR, chiar daca Biserica Ortodoxa este o institutie fundamentala in Romania, cred ca nu poate fi exceptata de la plata impozitelor.
    Insa BOR a avut si are permanent multe actiuni filantropice cu caracter social, efectuate insa cu discretie.
    De aceea putini stiu ca BOR a construit spitale, asezaminte pentru saraci sau batrani, pentru copii orfani, cantine pentru napastuitii soartei, etc. Insa banii cheltuiti prin aceste initiative filantropice ale Bisericii ar trebui dedusi din impozite. Asa ar fi corect.
    Dl. Teodorovici este cu siguranta un om inteligent, astfel ca probabil a inteles ca din postura sa de consilier al primului ministru, nu poate critica actiunile guvernului fara incuviintarea prealabila a d-lui Tudose.
    Iata de ce demiterea sa este legitima, desi prim ministrul pierde astfel un consilier inteligent si bine pregatit in ale economiei si finantelor.
    Odata revenit la statutul de simplu parlamentar, dl. Teodorovici are deplina libertate sa critice guvernul cand crede de cuviinta domnia sa.
    In final mai trebuie subliniat ca ceea ce deranjeaza la BOR este luxul in care isi desfasoara viata capii Bisericii, in frunte cu IPS Patriarhul Daniel.
    Aici are BOR are cu certitudine o mare problema de imagine si de morala crestina.
    Cei care cunosc biografia IPS Daniel, stiu ca prin anii '80, domnia sa zburda prin Vestul Europei la tot felul de cursuri, doctorate si vizite duhovnicesti. Insa in acele vremuri, nici musca nu iesea din Romania fara binecuvantarea Securitatii comuniste...
    • Like 2
  • check icon
    Totala inadecvare la realitate: "Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR". A durat o ora pina l-au demis?
    • Like 2
  • Cine nu este cu noi , este contra noastra.Asadar , sa ne lase in pace.Nu ne trebuiesc noua dintrastia.Dragnea distruge tot ceea ce intra in contact cu el si nu spune ca el.
    • Like 1
  • Dragnea merje si hotareste in stilul lui Stalin ------DICTATOR nu primeste critica lui Teodorovic.
    • Like 1
  • george check icon
    Titlul este nepotrivit.
    1.Teorovici este consilier onorific, deci nu are nici o conventie, nici un fel de contraplata pentru servicii.
    2.Oferta a fost facuta de T. astfel:eu, baiat bun, fara a fi platit, va consiliez in urmatoarele probleme.
    3.Ca urmare el este initiatorul asazisei intelegeri, iar ca urmare nu poate fi demis, cel mult se poate spune ca se renunta la serviciile sale
    4.Renuntarea poate fi motivata sau nu, recomandabil sa fie, decizia fiind a beneficiarului de consultanta.
    • Like 1
  • Paul check icon
    E de bine! Ciumatii se moara unii pe alții din ce in ce mai repede! E prima oară când sunt complet de acord cu politica psd.
    • Like 2
  • Ferească Sfântul ca vreunul din 'supușii' PSD să glăsuiască fără blagoslovirea starostelui, căci altfel, acolo unde-i vor sta picioarele, acolo-i va sta și capul... se vede că sfetnicul Teodorovici nu era la curent cu acest cumplit fapt... probabil i se năzărea că trăim într-o democrație, și nu într-un stat feudal... cu atât mai nefast pentru el... și pentru restul țării... carevasăzică, să nu vorbim de lucruri sfinte (impozitare BOR, Teleorman, Madam O. Vasilescu)...
    • Like 8
  • check icon
    Te umflă râsul cu pcr sau psd, căci nu suportă critica realista ca în trecut, indiferent dacă vine din int. sau ext.
    • Like 4
    • @
      Dar Nicuşor Dan suportă critică realistă?... Din interior sau exterior? Soţul doamnei Clotide Armand era din interior... Apropo de PCR... Că nu mai pot cu memoria selectivă a Tinerilor Frumoşi şi Liberi...
      • Like 1
    • @ Constantin
      Domnule Constantin și atât: deocamdată Nicușor Dan nu este la guvernare. Hai sa eliminăm buruienile din potecă înainte să le jumulim pe cele din fundul grădinii. Ce spui de asta. Argumentele de genul "da de Nicușor de ce nu te iei" sunt genul de argumente de clasa a 4a. Stabiliți va prioritățile.
      • Like 7
    • @ Marius Daniel Matis
      Păi dacă se comportă aşa în opoziţie, am dreptul să mă întreb cum se va comporta la putere? A sancţionat-o pe soţia celui care l-a criticat în interiorul partidului... iar pe respectivul l-a dat afară din partid. Era unul dintre membrii fondatori sau mă înşel eu?
      Buruienile sunt buruieni, nu contează unde cresc. Iar din buruieni tot buruieni răsar... Sau crezi că se vor transforma în crini atunci când vor ajunge pe potecă?
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      @constantin , ca și comunist perimat ce vă aflați, când vreți să vă maturizați și să veniți cu întrebări și argumente peste nivelul grădiniței? Acțiunile lui Nicușor Dan, nu au făcut, nu fac și nici nu vor face rău acestei țări măcar și pt. faptul că nu este la putere ,apoi, dacă cumva va ajunge la putere vom vedea atunci ce experiență de politician are și vom aprecia sau blama atunci. Pe moment, șefii dvs. distrug țara la propriu cam pe toate fronturile cu îndârjire în stil Stalinist, stil pe care-l regretați la comandă și/sau din convingere, grav oricum. Ocupați-vă în continuare de igiena „dosnică„ a lui Dragnea &Co și scutiți-ne de prezența dvs. penibilă. O zi bună.
      • Like 3
    • @ Constantin
      Repet...tu când mergi prin junglă te uiți la 500m in față sau ai grija sa nu calci pe o viperă? Prioritățile
      • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      @constantin: Asta e din categoria: ba p-a matii domn' procuror!
      • Like 2
    • @
      Păi de ce să vedem doar când ajunge la putere? Nu este mai bine să vedem înainte?
      Nu vă scutesc pentru că nu vreau, voi mă scutiţi pe mine?
      • Like 1
    • @ Marius Daniel Matis
      Mă uit să nu calc pe o viperă, dar privesc şi în faţă. Am atenţie distributivă, nu ochelari de cal precum alţii...
      • Like 1
    • @
      Domnule Oprea, dacă am înţeles bine sunteţi profesor şi vă respect.
      Sunteţi de dreapta şi vă respect opţiunea, deşi nu vă înţeleg (profesorii sunt de stânga), dar ce nu este corect în analiza mea? Am spus că Nicuşor Dan se comportă ca un comunist din anii 50 şi am argumentat. Trebuie să-l aduc la putere pentru a avea confirmarea? Am adus pe mulţi la putere, în frunte cu Băsescu, şi nu mai am nevoie de confirmări. Oamenii nu se schimbă.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Cred că atenția distributivă te va determina sa votezi tot cu PSD în viitor...
      • Like 1
    • @ Marius Daniel Matis
      Votez cu cine vreau, chiar nu este treaba ta. Iar dacă îţi imaginezi că votând dreapta pari mai inteligent...
      • Like 1
    • @ Constantin
      Cum ai ajuns tu de la PSD și Tudose la Nicușor nu am idee. Cert este că pare că încerci să creezi o diversiune de la adevăratele probleme din actualul guvern. Ești postac?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Tu înțelegi ce înseamnă a rezolva prioritățile? Cu actuala guvernare e posibil să ajungem nasol și atunci democrația și alegerile libere vor fi de domeniul trecutului. O sa realizezi mult prea târziu.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Aici se discuta despre: "Eugen Teodorovici a fost demis după declarațiile de la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, unde a spus că stadionul de la Teleorman nu se justifică și că Biserica ar trebui impozitată" si tu te trezesti ca musca-n lapte cu Nicusor Dan! Se vede ca esti setat pe niste chestii si pe unde te duci, pac si tu. Mai era unul in Caragiale, ala cu "castravetele"! Te vad tare potent ("Am adus pe multi la putere"), de ce nu aduci atunci unul si bun, sa stim si noi o socoteala si sa nu mai vorbim pe aici ca prostii?
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      @costica,costel,costache,...
      La fiecare raspuns observ aceeasi grija...opozitia trebuie decredibilizata,doar maretul lider are DREPTATE!Cat primesti pentru prostitutia practicata?Cum te impaci cu mirosul de c...t?Cum te poti privi in oglinda fara a avea senzatia de voma?Ca m-am saturat de aia "maturi si statuti" care vor sa-si impuna parerea... ca scursurile pesediste sunt varianta optima pentru tara asta.Ai aterizat ieri din mezozoic?Ai auzit de democratie?Hai sictir!
      • Like 1
    • @ Marius Daniel Matis
      check icon
      "Cum ai ajuns tu de la PSD și Tudose la Nicușor nu am idee". D-ale trolilor!
      • Like 1
  • miti check icon
    Teodorovici- un alt gunoi ipocrit care musca acum din mizeria de partid care l a hranit ani de a randul
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult