Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Eugen Teodorovici, consilier al premierului Tudose, despre impozitarea Bisericii: „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani"

„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani", a spus joi seara fostul ministru al finanțelor Eugen Teodorovici, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, răspunzând la o întrebare legată de impozitarea Bisericii.

Teodorovici, care este în prezent consilier al premierului Mihai Tudose, a declarat că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind impozitarea Bisericii. 

„...discuția cu BOR-ul pentru a găsi o cale de comun acord cu cei din Biserică pentru o astfel de abordare. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare, pentru că mi se pare normal...Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanțat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aș vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a spus Eugen Teodorovici.

Consilierul premierului Tudose a adăugat că sunt și „alte subiecte” de unde statul poate să aducă bani și pe care biserica „cu siguranță nu le îndrăgește”. 

„Nu vreau să dau exemple, dar cred că cu toții ne putem gândi la multe astfel de zone. Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. (Vă referiți la prostituție?) Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis”, a continuat Eugen Teodorovici.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi începând cu ora 22:30.

Liviu Dragnea, despre impozitarea Bisericii: „O să se supere unii, dar eu nu o susțin. Nici nu vreau să discut despre asta”

Liviu Dragnea a reacționat vineri după ce Eugen Teodorovici, consilier al premierului Tudose, a vorbit la Digi24 despre impozitarea Bisericii. Liderul PSD a precizat că este împotriva impozitării veniturilor acesteia.

Digi24 a prezentat discuția dintre reporteri și Liviu Dragnea pe acest subiect:

Reporter: Despre impozitarea afacerilor Bisericii...

Liviu Dragnea: Afaceri?

Reporter: Veniturilor Bisericii.

Liviu Dragnea: Eu zic, totuși, să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă. O să se supere unii, dar eu nu o susțin.

Reporter: E o formulă discutată în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu, eu știu că nu s-a discutat și nici nu vreau să discut despre asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Nu l-am auzit pe ipochimen vorbind de impozitarea veniturilor ONG-urilor. Astia au scutiri?
  Discutia e mai lunga, dar tovarasul Teodorovici amesteca lucrurile ...Veniturile cu profitul, subventia de la stat cu veniturile, etc. Habarnism de doi bani, tipic indivizilor ce-si iau informatiile dupa ureche, precum lautarii canta. Doar de aia e diferenta intre muzicieni si muzicanti...Statul roman nu subventioneaza numai BOR, ci toate cultele. Deci, poate ar fi trebuit sa vorbeasca domnul in chestie si despre impozitarea cultului penticostal ori mozaic, nu? Apoi, veniturile sunt venituri iar profitul profit. Pana cand nu se face diferenta intre ele, vorbim vorbe, ca sa ne dea si pe nou la tembelizor...Si, last but not the least, mare parte din veniturile BOR sunt din donatii. Ori, aici, indiferent ca vorbim de donatii oferite BOR ori nu stiu caror fundatii, eu personal nu sunt de acord cu impozitarea. Donatia e un act de vointa unilateral, si nu mi se pare deloc in regula ca statul, adica exact cel ce nu e in stare sa se ocupe de activitatea pentru care fac acea donatie, sa aiba tupeul sa isi ia partea si din asta. In fond, donatia se face din venituri nete, adica supuse deja impozitarii.
  • Like 0
 • Uite un PSD-ist cât de cât normal la scăfârlie. Numai ca între timp a fost ejectat de către tractoristul suprem .
  • Like 1
 • Problema cu retrocedarile, inclusiv a averilor manastiresti, este ca nu se tine cont de faptul ca la momentul expropierilor/secularizarii statul a platit despagubiri proprietarilor ( chiar daca unii au refuzat ). Sa incepi acum sa retrocedezi latifundii si asezari umane unor urmasi, mai mult sau mai putin legali, este dupa parerea mea o ilegalitate. Multe din proprietatile imobiliare au fost trecute in proprietatea taranilor ca urmare a unor legi agrarea sau a celor care au participat la primul si al-2-lea razboi mondial.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Probabil e o alta schema, gandita defapt sa lase loc imbogatire pentru unii si altii.
   • Like 0
 • Și ce-atâta discuții? Nimeni nu e mai presus de lege. Punct.
  • Like 1
 • O inițiativă de mult timp necesară! Sper să se și aplice !...
  • Like 1
 • Anon check icon
  Nu inteleg ce "trebuie sa aleaga". Sa respecte legea, oricare ar fi ea? Mi se normal sa plateasca impozit.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult