Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Eugen Teodorovici, consilier al premierului Tudose, despre impozitarea Bisericii: „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani"

„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani", a spus joi seara fostul ministru al finanțelor Eugen Teodorovici, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, răspunzând la o întrebare legată de impozitarea Bisericii.

Teodorovici, care este în prezent consilier al premierului Mihai Tudose, a declarat că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind impozitarea Bisericii. 

„...discuția cu BOR-ul pentru a găsi o cale de comun acord cu cei din Biserică pentru o astfel de abordare. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare, pentru că mi se pare normal...Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanțat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aș vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a spus Eugen Teodorovici.

Consilierul premierului Tudose a adăugat că sunt și „alte subiecte” de unde statul poate să aducă bani și pe care biserica „cu siguranță nu le îndrăgește”. 

„Nu vreau să dau exemple, dar cred că cu toții ne putem gândi la multe astfel de zone. Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. (Vă referiți la prostituție?) Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis”, a continuat Eugen Teodorovici.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi începând cu ora 22:30.

Liviu Dragnea, despre impozitarea Bisericii: „O să se supere unii, dar eu nu o susțin. Nici nu vreau să discut despre asta”

Liviu Dragnea a reacționat vineri după ce Eugen Teodorovici, consilier al premierului Tudose, a vorbit la Digi24 despre impozitarea Bisericii. Liderul PSD a precizat că este împotriva impozitării veniturilor acesteia.

Digi24 a prezentat discuția dintre reporteri și Liviu Dragnea pe acest subiect:

Reporter: Despre impozitarea afacerilor Bisericii...

Liviu Dragnea: Afaceri?

Reporter: Veniturilor Bisericii.

Liviu Dragnea: Eu zic, totuși, să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă. O să se supere unii, dar eu nu o susțin.

Reporter: E o formulă discutată în coaliție?

Liviu Dragnea: Nu, eu știu că nu s-a discutat și nici nu vreau să discut despre asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu l-am auzit pe ipochimen vorbind de impozitarea veniturilor ONG-urilor. Astia au scutiri?
  Discutia e mai lunga, dar tovarasul Teodorovici amesteca lucrurile ...Veniturile cu profitul, subventia de la stat cu veniturile, etc. Habarnism de doi bani, tipic indivizilor ce-si iau informatiile dupa ureche, precum lautarii canta. Doar de aia e diferenta intre muzicieni si muzicanti...Statul roman nu subventioneaza numai BOR, ci toate cultele. Deci, poate ar fi trebuit sa vorbeasca domnul in chestie si despre impozitarea cultului penticostal ori mozaic, nu? Apoi, veniturile sunt venituri iar profitul profit. Pana cand nu se face diferenta intre ele, vorbim vorbe, ca sa ne dea si pe nou la tembelizor...Si, last but not the least, mare parte din veniturile BOR sunt din donatii. Ori, aici, indiferent ca vorbim de donatii oferite BOR ori nu stiu caror fundatii, eu personal nu sunt de acord cu impozitarea. Donatia e un act de vointa unilateral, si nu mi se pare deloc in regula ca statul, adica exact cel ce nu e in stare sa se ocupe de activitatea pentru care fac acea donatie, sa aiba tupeul sa isi ia partea si din asta. In fond, donatia se face din venituri nete, adica supuse deja impozitarii.
  • Like 0
 • Uite un PSD-ist cât de cât normal la scăfârlie. Numai ca între timp a fost ejectat de către tractoristul suprem .
  • Like 1
 • Problema cu retrocedarile, inclusiv a averilor manastiresti, este ca nu se tine cont de faptul ca la momentul expropierilor/secularizarii statul a platit despagubiri proprietarilor ( chiar daca unii au refuzat ). Sa incepi acum sa retrocedezi latifundii si asezari umane unor urmasi, mai mult sau mai putin legali, este dupa parerea mea o ilegalitate. Multe din proprietatile imobiliare au fost trecute in proprietatea taranilor ca urmare a unor legi agrarea sau a celor care au participat la primul si al-2-lea razboi mondial.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Probabil e o alta schema, gandita defapt sa lase loc imbogatire pentru unii si altii.
   • Like 0
 • Și ce-atâta discuții? Nimeni nu e mai presus de lege. Punct.
  • Like 1
 • O inițiativă de mult timp necesară! Sper să se și aplice !...
  • Like 1
 • Anon check icon
  Nu inteleg ce "trebuie sa aleaga". Sa respecte legea, oricare ar fi ea? Mi se normal sa plateasca impozit.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult