Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Eugen Teodorovici dă înapoi: Noua formulă de calcul pentru ROBOR se va aplica doar la creditele noi

Eugen Teodorovici - Foto: Inquam Photos / George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Noua formulă a ROBOR se va aplica în cazul noilor împrumuturi, nu și pentru cele vechi, așa cum declarase acum o săptămână ministrul Finanțelor. 

Ministrul Eugen Teodorovici i-a îndemnat marți pe cei care au deja credite să apeleze, după modificarea OUG 114, la o refinanțare din partea băncilor, pentru încerca să negocieze o scădere a ratelor.

În urmă cu o săptămână ministrul a declarat că poartă discuții cu reprezentanții sistemului bancar pentru modificarea formulei de calcul al ROBOR, urmând ca o schimbare a acestei formule să fie valabilă și pentru contractele aflate în derulare.

„Propunerea noastră este că de la un moment, după apariția ordonanței de urgență, undeva într-o lună de zile, să se treacă la această formulă. Întrebarea e cui se aplică noua formulă. E clar, noilor credite în lei se va aplica, iar pentru creditele în derulare formula de schimbare este cea de refinanțare.

Practic, cei care au credite în lei vor face eventual o cerere de refinanțare la aceeași bancă, sau la alte bănci, și atunci, bazat pe noua formulă de calcul, dacă ea va fi mai atractivă, românul va decide să se finanțeze de la aceeasi bancă sau de la o altă bancă, dar dacă se face de la o altă bancă, va fi așa, o competiție între bănci în a oferi românilor o finanțare mai ieftină, pentru că va fi afectată într-un fel sau altul și cota de piață”, a declarat marți ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult