Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Euronews: „E cineva acolo? Premierul Japoniei și-a ales cel mai prost moment să viziteze România”

„Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a face o vizită istorică în România, numai ca să afle că omologul său nu era acolo să îl întâmpine”, a descris Euronews vizita lui Shinzo Abe în România.

Articolul intitulat „E cineva acolo? Premierul Japoniei și-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, vorbește despre demisia premierului Tudose. 

„Marți, Shinzo Abe a devenit primul șef de guvern japonez care a făcut o vizită oficială la București. Însă momentul ales a fost unul nefericit: a venit după ce prim-ministrul român Mihai Tudose a demisionat luni, pentru că a pierdut sprijinul partidului său. Demisia a deranjat programul lui Abe, care vizita România ca parte a unui turneu în mai multe țări din estul Europei. Abe și-a anulat vizita guvernamentală, dar întâlniri între partea română și delegația japoneză au avut loc la nivelurile inferioare”, menționează sursa citată.

În timpul alocat inițial întâlnirii cu Tudose, Shinzo Abe a mers la Muzeul Satului. 

Shinzo Abe s-a întâlnit cu Klaus Iohannis

Premierul Shinzo Abe s-a întânit în schimb cu președintele Klaus Iohannis. "Astăzi, împreună cu domnul preşedinte Iohannis, am convenit că vom avea o strânsă cooperare pentru a menţine şi consolida ordinea legii la nivel internaţional. De asemenea, am discutat despre cooperare în diferite domenii, inclusiv în cel al securităţii. Este extrem de important faptul că domnul preşedinte Iohannis şi cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord şi este necesar să se intensifice presiunea asupra acestei ţări. De asemenea, am putut confirma şi viziunea noastră comună în ceea ce priveşte importanţa rezolvării imediate a problemei răpirilor de cetăţeni”, a declarat Abe, în coferința de presă comună susținută la Cotroceni.

"Mă bucur că vizitez România în acest an al Centenarului Marii Uniri. România ocupă o poziţie geografică strategică în Europa şi constituie un partener crucial pentru Japonia, ţările noastre având la bază valori şi principii comune, precum libertatea, democraţia, drepturile omului, statul de drept”, a mai spus Abe, potrivit News.ro.

La rândul său, Iohannis a afirmat că au decis împreună să înceapă demersurile necesare pentru inițierea unui parteneriat strategic între România și Japonia. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cat infantilism politic ! Si nu in cele din urma, cata nesimtire ! Urmarind aseara posturile de stiri (le urmaresc pe toate, cand vreau sa-mi fac o parere), am aflat ca la o intalnire de acest nivel, japonezii nu acceapta discutii cu personalitati de rang inferior. In cazul de fata. Prim Ministrul japonez trebuia sa se intalneasca cu Prim Ministrul roman. Ce a facut domnul Tudose ? Cu orgoliul ranit, acesta si-a dat demisia inainte de a avea loc intalnirea. Asa ca domnul Shinzo Abe s-a pomenit fara obiectul muncii. Nu era normal ca domnul Tudose sa-si dea demisia dupa intalnirea cu premierul japonez ? Nu era normal ca domnul (?) Dragnea sa fixeze intrunirea CEx dupa plecarea acestuia ? Era vorba despre relatiile economice cu Japonia. Cu cine ar dori onor Guvernul Romaniei sa aiba relatii ? Cu Botswana ? Bine macar ca domnul Abe s-a intalnit cu domnul presedinte Iohannis. Dar nu stiu daca acest lucru a putut sa-i schimbe parerea despre Romania si poporul roman.
  • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   Anon check icon
   Vina e a lui Dragnea in particular si a PSD in general. Domnul Tudose a fost "concediat", asa ca si-a strans lucrurile si a plecat. Era treaba gloriosului partid sa vina de la inceput cu un premier care sa puna in aplicare gloriosul program de guvernare. Ca doar toti sunt "oameni de partid", o echipa foarte foarte bine inchegata, asa se lauda.
   • Like 0
 • Of, of, of si iarasi of. Ca popor, am spart toate canoanele nesimtirii si arogantei. Mai mult, am facut din anormalitate virtute de frunte, rang de cavaler al mizeriei umane. As fi vrut sa cunosc limba japoneza pentru a-mi cere scuze in nume personal reprezentantului guvernului Tarii Soarelui Rasare, Japonia. De multe ori, ma gandesc la acest popor ca la cei care au inventat politetea. Cu toate acestea nu uit istoria care mentioneaza felul in care a fost pedepsit acest popor si conducatorii lui pentru greselile lor. Ma trece un fior de groaza cand ma gandesc ce pedeapsa vom primi in corpore, ca natie. Si nu ma gandesc la GDP Japoniei, aprox 5 trilioane (dupa USA si China) nici la steagul lor cu :"bulina rosie" de care isi vor aminti toate natiile pamantului cand vor auzi de Romania. Ma gandesc la Pedeapsa lui Dumnezeu, la rabdarea LUI si la lipsa noastra de pocainta.. Vai de mama noastra!
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult