Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

EXCLUSIV. „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”. Vlad Voiculescu dezvăluie, pentru Republica.ro, cum a descoperit că „e ceva în neregulă cu decesele” de covid

Vlad Voiculescu cu mască

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„E ceva în neregulă cu decesele de covid”. Consilierul care i-a adus, în urmă cu două săptămâni, această veste lui Vlad Voiculescu avea suspiciuni rezonabile după ce comparase datele de pe două platforme pe care se înregistrează decesele cauzate de covid-19.

Ministrul face de urgență un grup de lucru care să investigheze problema. O astfel de bombă, într-o societate tot mai tensionată, cu protestatari negaționiști la geamurile ministerului, riscă să arunce România în aer. Suspiciunea inițială e că numărul de morți este mult mai mare decât raportările oficiale, de la câteva mii, la dublu. Ministrul știe că, dacă datele se confirmă, lupta anticovid va suferi o uriașă înfrângere, va da apă la moară conspiraționiștilor și așteaptă rezultatul anchetei interne.

Totul se face în grup restrâns, la nivelul biroului ministrului. Premierul nu este informat.

Marți, echipa care a investigat cifrele, se reunește în biroul ministrului. Îi prezintă niște concluzii preliminare.

Cele două platforme care înregistrează morții de covid sunt Corona-Forms și alerteMS.

Pe Corona-Forms introduc date DSP-urile, medicii de familie și spitalele.

Pe alerteMS introduc date doar spitalele.

Pe prima se introduc numele morților și fiecare decedat primește o bifă. Pe a doua se introduc doar cifre - numărul de decese raportate de spitale. Zilnic, se comunică public decesele, așa cum sunt ele înregistrate în Corona-Forms. 

„Am constatat că pe alerteMS sunt mai mulți decedați de covid decât pe Corona-Forms. Și atunci am verificat nume de persoane decedate. Nu erau în Corona-Forms. Probabil că nu sunt toți bifați”, este concluzia de etapă care se discută în biroul lui Vlad Voiculescu.

„Nu este exclus să fie câteva mii de morți în plus”, îmi spune dl. Vlad Voiculescu astăzi, la puțin timp după conferința pe care a ținut-o la Parlament și în care afirmase, fără să explice mai mult, că „există o diferență între numerele reale și cele raportate”.

Îl opresc și îl rog să repete fraza: câteva mii de persoane decedate nu mai înseamnă o simplă eroare umană sau de sistem, ci un adevărat Corona-gate românesc. Vlad Voiculescu spune apăsat: „Nu este exclus să fie câteva mii de morți în plus”. Îl întreb dacă problema de raportare apare în Corona-Forms. Ex-ministrul confirmă că nu la toți morții „e pusă bifa” de decedat, prin urmare aceia nu sunt prinși în numărătoare.

Prin urmare, ministrul are aceste date marți, cu 12 ore înainte să fie demis. „L-ați informat pe premier de această situație?” îl întreb. „Din ziua preluării mandatului de interimar la ministerul Sănătății, premierul Cîțu a fost informat”, răspunde dl. Voiculescu. Adică de miercuri.

Pot fi „mii de morți” ascunși în platforme informatice? A fost o operațiune deliberată? Vlad Voiculescu mă trimite la INSP, Institutul Național de Sănătate Publică. „Responsabilitatea pentru metodologie și verificare cifrelor (de decese covid, n.n.) e la INSP”, explică ministrul demis al Sănătății. De altfel, dl. Voiculescu pare să fie într-un război subteran de ceva vreme cu INSP, pe care-l descrie „un Institut cu prea multe sinecuri și grupuri de interese legate ombilical de partide politice și de corifei precum Alexandru Rafila”. La INSP, Vlad Voiculescu spune că a încercat să schimbe conducerea și să organizeze concurs pentru șefia instituției, stabilind drept criterii de selecție cunoașterea limbii engleze și publicații științifice internaționale. „Mi-au zis că aceste condiții sunt discriminatorii și ar trebui să fim mai incluzivi”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iată ce scrie în articol: Cele două platforme care înregistrează morții de covid sunt Corona-Forms și alerteMS........Pe prima se introduc numele morților și fiecare decedat primește o bifă. Pe a doua se introduc doar cifre - numărul de decese raportate de spitale.......... EU nu mai înțeleg nimic! Întâi se spune că pe CoronaForms sunt nume și pe alerte MS doar cifre. Apoi că au luat nume de persoane decedate și le-au căutat în CoronaForms. De unde au luat numele, dacă în alerteMS erau numai cifre? Aș dori să înțeleg și eu jongleria aceasta cu cuvintele.
  • Like 2
 • Minciuni în legătura cu numărul de bolnavi si morți, au fost încă de la început. Nu degeaba PNL a vrut să controleze cifrele făcute publice.
  În preajma alegerilor era evident că cifrele sunt manipulate, ca alegerile sa aibă loc la termen. A încercat presa sa afle adevărul?
  Campania de vaccinare este presărată cu un lung șir de minciuni debitate în mod stângaci de către colonelul Gheorghiță. S-a interesat presa, de ce informații precum locul unei persoane în coada de așteptare sau media zilnică de vaccinări nu apar pe site? Guvernului i-a trebuit luni de zile, când un programator le putea afișa în câteva ore. Alte informații care ar putea fi scoase imediat si care ne-ar lumina un pic ar fi categoriile de vârstă, categorii profesionale... Toate informațiile acestea există și pot fi extrase ușor din baza de date dar... e mai simplu să nu știm, iar presa să bată apa in piuă purtând discuții interminabile cu politicieni sau alți jurnaliști.
  Să mai amintesc de lansarea etapei a III-a de luni, care s-a făcut duminică pentru unii? Sau de lotul cu probleme de la Astra Zeneca la care Gheorghiță a sărit în sus că nu a fost folosit, când la ora respectivă mai era doar jumătate?
  De centrele de vaccinare ținute la secret si explicațiile stupide ale lui Bode? Singurul secret la acele locații era că se făceau vaccinări departe de ochii lumii.
  Politicienii vor continua să ne scuipe în față și să ne explice că plouă, atâta timp cât jurnaliștii nu își fac meseria așa cum ar trebui.
  • Like 0
 • Ba cum naiba se face ca tocmai acum cand a ramas fara functie a constientizat toate astea si cand putea sa faca ceva a stat cu mana-n... buzunar?
  • Like 2
 • check icon
  In timp ce unii vor renumara mortii, Klaus pregateste alte victime. Poate nu stiti dar in tara ploua cu ordine de mobilizare ale rezervistilor militari. Ne pregatim de razboi? Se pare ca da.
  • Like 0
 • Cred că interviul de la DIGI 24 din această seară a lămurit oarecum lucrurile. Morţii ascunşi... de fapt nu prea sunt morţi ascunşi, de fapt este o metodologie care... nu se ştie dacă e mai bună ca precedenta... şi, mai nou, am aflat că dl. Barna şi dl Voiculescu voiau s-o sacrifice doar pe doamna doctor Andreea Moldovan. Numai că premierul Cîţu le-a stricat jucăria şi i-a demis pe amândoi: şi pe doamna, şi pe domnul.

  Şi o întrebare foarte interesantă a domnului Popescu: morţii ăştia în plus, n-ar fi de domeniul procuraturii? Dl. Voiculescu a bâlbâit-o că nu. Păi cum să nu fie, când este vorba de câteva mii de morţi "pitiţi"?! Ori sunt în realitate, şi atunci vine procurorul, ori nu sunt în realitate, şi atunci iarăşi vine procurorul!

  Mai mult, dl. Voiculescu vorbeşte despre corupţia din sistem, însă nu dă nume. Dl Pândaru îl ajută şi-i aminteşte de doamna Bumbac, directorul Direcţiei financiare din M.S. Dar dl. Voiculescu spune că doamna nu este atât de rea, pe cât spunea de la tribuna Parlamentului colegul său de partid, dl. Ungureanu. Păi, ce facem, dle Voiculescu, vorbim despre reformă, dar nu facem reformă?

  Curat murdar, coane Fănică!
  • Like 9
  • @ Dragoş Anghelache
   E clar ca sunt prea multe ite. Unul de la USRPLUS nu are voie sa spuna prea multe daca da prin spusele astea peste interesele PNL...Asa ca bietul Voiculescu pare ca ezita. USRPLUS n-ar vrea sa strice coalitia cu PNL, dupa ce presa a distrus mediatic tot ce a prins din tabara USRPLUS, incat niste alegeri anticipate ar fi un dezastru. Efectiv, singura speranta e sa cada la pace, reglandu-si conturile intre ei. Dupa mine USRPLUS sunt mult mai valorosi atat ca membri de partid cat si in ce priveste votantii lor decat PNL. Daca USRPLUS sunt eliminati, asta echivaleaza cu o mineriada. Vor pleca din tara si in val urias oameni de valoare pentru viitorul tarii, ca in '90! Nu stiu daca ne mai permitem asta fara sa devenim o tara de sosoace si de videochatiste !
   • Like 1
 • Sunt absolut convins ca ex-ministrul are dreptate in aceasta chestiune . Si cum dlui Negrutiu , ca si colegului sau , dl Pandaru , pe care ii apreciez foarte mult , le place logica si vor intotdeauna dovezi , le voi prezenta niste argumente . Chiar inregistrari de convorbiri sau accese la platforme nu am (!) , dar niste fapte intamplate pe parcursul pandemiei pot sustine afirmatia . Asa , din prima spus , daca numarul de infectati este cu mult mai mare decat cel raportat , datorita unei testari insuficiente asumate , de ce ar fi numarul mortilor COVID declarat adevarat ??
  De la inceputul pandemiei am anticipat rolul pe care-l va juca minciuna in tot ,,managementul,, acesteia . Eram la inceput cand in Arges erau 17 cadre medicale infectate , transferate pe la Mioveni sau Matei Bals , si judetul a raportat zile la rand zero cazuri . Apoi a se vedea curbele de infectari in perioadele pre si post electorale , pre si post declaratii de luare de (pseudo)masuri restrictive , pre si post sarbatori religioase etc . Toate erau menite sa favorizeze guvernul .
  Lipsa permanenta a unei testari corespunzatoare a fost premeditata , ca sa dam bine in indicatorii epidemiologici in context european si sa ne plasam astfel intr-o pozitie favorabila de comert , transport , cersitul banilor europeni etc .sau evident , pentru a nu se atinge limita de carantinare , vesnic prea indepartata de a fi atinsa... . Carantina, pe care alte tari au adoptat-o luni la rand , a fost un tabu pentru epidemiol;ogul Catu , pentru care scenariile anticipative prezentate de adevaratii specialisti erau intotdeauna disproportionate fata de realitate . Realitatea lui , pentru ca am avut exces de morti evident , imputabili lipsei masurilor restrictive adevarate .
  Toate aceste evidente s-au facut deliberat , probabil prin directive din cercuri foarte restranse , cu masuri de rigoare care sa nu transpire ,, menite sa puna economia prioritar vietilor cetatenilor ! Celelalte tari , mai fraiere , si-au compromis economiile , si cu ce rezultate ? Mai slabe ca ale noastre - spun guvernantii , si noi am fost si rasfatati doar cu circulatie oprita dupa ora 23 ! Si am si schiat pe saturate !
  A priori gandit , o tara ca Romania , repetenta la mai toate capitolele civilizatiei si cu un sistem medical la pamant , nu putea sa se clasesze cam pe la mijlocul UE cu indicatorii epidemiologici . Ce minuni sa se fi intamplat intr-un an ? Cum poate Catu , absolut impasibil fata de sanatatea romanilor , sa spuna de succesul masurilor la nici trei zile dupa aplicarea unor masuri pseudorestrictive suplimentare , mai zilele trecute ?
  Dle Negrutiu , eu cred ca ar trebui sa pornim invers , de la prezumtia de vinovatie a cestui guvern fata de o parte din mortii pe care i-am avut , si evident mai multi decat cei raportati ! Ca si numarul fals mai mic de cazuri , evident ! Sa vedem daca avem argumente sa o demontam ! Dar nu cred ca avem !
  Problema este de personalitate a lui Voiculescu , de ce nu a prezentat aceste lucruri in timpul mandatului ? Le-a aflat prea tarziu , chiar in prag de demitere ? De ce dna Moldovan nu a pus piciorul in prag ca si profesionist pentru adoptarea carantinei ? Tot de personalitate e vorba . Ce supusenie trebuie sa ai sa accepti ca Catu sa te marginalizeze ca specialist si sa-ti spuna , tangential si zeflemenitor ,,asta e parerea ei,, ! Asta nu s-a intamplat cu dl Chereches , a carui verticalitate s-a vazut prin demsia din functia onorifica ! S-a simtit inutilizat , fara un cuvant de spus la minister si nu a facut compromisuri !
  Acum se apropie Campionatul European de fotbal . Cifrele scad vertiginos , asa , natural ,doar o sa gazduim meciuri cu spectatori . . Constanta la fel , isi amelioreaza parametrii in asteptarea turistilor de 1 Mai . Cum putea sa -ti garanteze Catu , in plina curba ascendenta , ca va fi bine peste 2 luni , ca de Paste vei fi liber si in iunie vei fi ca acum 2 ani ? Ce premonitii, ce indemnuri la relaxare criminale !
  Dle Negrutiu , nu vedeti si un iz penal asa , la nivel inalt , in toata povestea asta ? Daca totusi totul a fost poleit sa dea bine si minciuna a fost folosita din plin , calcandu-se pe cadavre cum e vorba , cam ce ar fi de facut ?
  • Like 7
 • Eu nu stiu cum este cu mortii , dar cei care stiu sa citeasca se pot duce pe orice site care publica situatia vaccinarilor din intreaga lume. Suntem pe ante penultimul loc in UE ,deci Catu minte cu nesimtire despre succesul companiei de vaccinare. A inceput bine si s-a impotmolit.
  Cat despre ce a spus Voiculescu in conferinta de presa , sunt convins ca in mare majoritate este adevarat . Si daca macar 50% din ce a spus este corect, inseamna ca nea Catu a comis-o rau si ar trebui sa se care.
  Asta nu inseamna ca Voiculescu a fost cel mai bun ministru si poate chiar erau motive sa mearga acasa, probabil in special de comunicare . Am mai spus aici , echipa din jurul lui Voiculescu era extrem de buna si faptul ca toti sunt alaturi de el si nu de Catu , spune multe. Daca a aruncat cineva situatia in aer , atunci acela este chiar marele premier Catu... nimeni altcineva.
  Eu sunt foarte dezamagit caci mi-am pus mari sperante in Catu . Baiat destept , bun finantist , fara furaciuni sau asociat cu borfasi. Imi pare rau.
  Daca PNL are impresia ca poate continua pe stilul PSD cu postaci si guri de tun pe la TV , atunci o sa avem alt esec lamentabil in urmatorii 4 ani.
  • Like 7
 • profun check icon
  Unii caută nu-știu-ce filosofii, comploturi și respectiv, fapte de vitejie. De fapt esența, prozaică, e prinsă în citatul următor:

  „Ex-ministrul confirmă că nu la toți morții „e pusă bifa” de decedat, prin urmare aceia nu sunt prinși în numărătoare”. Nu-i așa că parcă e din filmul ... „Întoarcerea mortului viu, de sub scara fără trepte”?
  hi, hi, hi!

  Ce vreți, după o facultate făcută (dacă!?) în 12 ani, atât a apucat el să înțeleagă din domeniul acesta, în două mandate eșuate lamentabil, la M.S.
  • Like 3
  • @ profun
   Bla, bla, bla.
   Toti aveti ce aveti cu USRPLUS. Exact ca in "90, avem o mineriada impotriva unui grup de oameni valorosi pentru Romania...vor pleca si ramaneti cu tot mai multe sosoace bolsevice si cu videochatiste grobiene care scuipa pe intelectuali!!!!
   • Like 2
  • @ profun
   Bla, bla, bla.
   Toti aveti ce aveti cu USRPLUS. Exact ca in "90, avem o mineriada impotriva unui grup de oameni valorosi pentru Romania...vor pleca si ramaneti cu tot mai multe sosoace bolsevice si cu videochatiste grobiene care scuipa pe intelectuali!!!!
   • Like 0
 • Nume check icon
  In loc ca aceasta telenovela sa se termine, se pare ca incepe seria II, respectiv seria dezvaluirilor. Sa intelegem ca TOATE cele de mai sus s-au intamplat in saptamana aceasta sau sunt mai vechi si s-au pastrat pentru timpul potrivit, dar ati fost luati prin surprindere?
  Este o intreaga dezinformare de ambele parti si asistam la un joc grotesc al PNL si USRPlus in care pur si simplu iti bat joc de noi, dar mai ales de viata noastra. Penibil si dezgustator.
  • Like 4
 • Saracu' de el,cum le spune pe toate acum cand nu mai e ministrel. De ce nu le-a zis cand era? Fiu de securist ,ca dealtfel tot partidul ala !!!
  • Like 3


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult