Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Există un singur premier care e în stare în 2025 să înjumătățească statul. Și el va fi unul de sacrificiu

Ilie Bolojan - 2024.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca


  • Cred că Ilie Bolojan este singurul premier care își va permite să ia taurul de coarne în 2025 și să ia măsuri nepopulare, după dezmățul bugetar al PSD-PNL din acest an. Iar măsurile nepopulare înseamnă să restructureze aparatul bugetar, care s-a dublat în ultimii ani, de la 700.000, la 1.400.000, în timp ce mediului privat i s-a cerut încontinuu să fie solidar și să cotizeze. Singura măsură realistă care poate reduce cheltuielile statului e reforma administrativă - mai puține județe, mai puține comune, mai puține UAT-uri, mai puțini funcționari, mai puține birouri, mai puține farfurii la masă. Toate tentativele premierilor Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de a „reduce cheltuielile statului” au fost praf în ochi, în condițiile în care amândoi s-au temut să ostilizeze aparatul bugetar, foarte folositor în vremuri de alegeri.
  • Bolojan a mai făcut lucrul ăsta „inuman” la Primăria Oradea și apoi la CJ Bihor, cu riscul de a fi demonizat în presă la momentul acela. Spre deosebire de colegii lui din PNL și PSD, Bolojan nu vrea să fie popular și amic al poporului, așadar rolul i se potrivește.
  • Și mai e un lucru de reținut: nimeni nu vrea cu adevărat să-și asume guvernarea la anul. Sunt din ce în ce mai convins că atunci când spune că vrea „să împartă puterea”, Marcel Ciolacu știe că oricine va veni la Palatul Victoria în 2025 va fi un premier de sacrificiu. PSD are o tradiție în a face cheltuieli cu nemiluita și de a fugi de la masă când vine factura. Prin urmare, „democratul” Ciolacu pur și simplu cunoaște realitatea găurii din buget și vrea ca altcineva să plătească oalele sparte, sperând că din 2026 PSD să revină la Guvern pe post de salvator al oamenilor care au avut de suferit din cauza austerității impuse de Bolojan.
  •  Bolojan putea să vină mai repede la București, inclusiv ca șef al PNL, însă nu l-a plăcut niciodată Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam bombastic titlul cu "înjumătățirea statului". Sunt o grămadă de sectoare finanțate de la bugetul de stat care înregistrează de mult timp deficit de personal (fenomen care se acutizează de la un an la altul). E vorba de medici, profesori, militari, polițiști.
    Aș fi spus "optimizarea" în loc de "înjumătățirea" statului. Evident, în afară de reforma administrativă, ar trebui ejectați toți tăietorii de frunze la câini care se plictisesc efectiv la jobul lor de la stat (nu m-ar mira să ia și spor de plictiseală).
    Nu cred că există vreun Bolojan care să facă asta, câtă vreme toate căpușele care sug de la bugetul statului sunt protejate pe sistemul PCR (pile, cunoștințe, relații), sistem moștenit de hă-hăt și perpetuat de toate partidele politice. Iar căpușele sunt mufate la posturi de la cel mai de jos nivel până la cel mai înalt nivel. Aici nu vorbim de o hidră ci de un cancer.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      Da, optimizare ar fi mai bine. Dar ideea e ca la cat se face se pot taia jumatate fara sa se observe. Chiar si in domeniile in care e criza de personal - poate exceptand rubrica "medici". Cantitatea nu suplineste calitatea.
      • Like 0
  • Numărul de bugetari nu s-a dublat în ,,ultimii ani,, încă din timpul guvernării Năstase, acum 24 de ani, a depășit 1,2 milioane. Țineți cont că doar 300.000 lucrează în administrație, sunt ,,birocrați,, Restul lucrează in învățământ, sănătate, ordine publică, apărare
    • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Mhai Nai check icon
      Da, da, dar asta nu inseamnaca sunt eficienti. Care din domeniile enumerate te convinge??? Ai observat o modificare in bine prin dublarea numarului?
      • Like 0
  • Poate să vină si Suleiman prim ministru, legile se votează în parlament și dacă parlamentul este contra va fi un fel de Ciolos care a fost prim ministru un an fără să facă nimic în afară de a-și băga prietenii în funcții la guvern... Cred că Bolojan e mai deștept de atît !
    • Like 0
  • Boc este încă urmărit de reducerea cheltuielilor bugetare din scurtul său mandat de prim ministru. Și anul ăsta bugetarii au votat împotriva lui la Cluj, după atâția ani....
    Sunt curios dacă Bolojan ar dori să intre în această luptă cu hidra bugetară. Dacă da, va fi o luptă pe viață și pe moarte. Sistemul bugetar a dobândit în ultimii ani o putere extraordinară, și nu va fi ușor de doborât.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult