Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Expert în securitate aeronautică: Se pot imagina soluții astfel încât pasagerii să fie controlați ÎNAINTE de intrarea în aeroport

După atacul terorist care a avut loc pe aeroportul Zaventem, experții în securitate aeronautică vorbesc despre măsurile de siguranță suplimentară care s-ar putea lua pe aeroporturi. 

Însă ce te faci cu stațiile de metrou, cu gările, cu autobuzele care circulă prin orașe, se întreabă aceștia?

Sorin Stoicescu, expert în securitate aeronautică, vorbește de eventualele schimbări ale procedurilor din aeroporturi. 

„Există și soluții prin care pasagerii să fie supuși unor controale înainte de intrarea în terminalul aeroportului. Se pot imagina și asemenea servicii și sisteme, însă ar provoca nu doar disconfortul pasagerilor, ci și mari probleme pentru traficul aerian, generat de pasageri, bagaje și mărfuri. Aici trebuie analizate foarte bine modalitățile prin care să se facă acest controale, astfel încât fluxul, timpul destinat controlului pasagerului și bagajelor acestora să nu fie afectat prea mult. Chestiunea asta se va face la nivel internațional, sunt sigur că Organizația Internațională a Aviației Civile convocat în momentul de față toate instrumentele pe care le are în domeniul securității aeronautice și se fac discuții foarte serioase”, spune acesta. 

Exploziile de pe aeroportul Zaventem au avut loc în zona de check in, înainte de punctul în care bagajele și pasagerii sunt controlați de forțele de securitate. Valentin Duță, fostul director pentru securitate aeronautică de la Tarom, are dubii că instaurarea de măsuri suplimentare de control înainte de check in ar putea să îi oprească pe teroriști: „Ce te faci, dacă cu doi metri înainte de control, un terorist căptușit cu dinamită se aruncă în aer? Apoi, în afară de aeroporturi, mai ai stații de metrou, gări. Cum reușești să le protejezi? Teroriștii caută mijloacele de transport, din cauza numărului mare de victime pe care îl pot produce și a impactului mediatic”.

Află mai mult:

Bilanțul actualizat al victimelor

Cristian Tudor Popescu: Bomba umană din Europa explodează în serie

Europarlamentarul Traian Ungureanu: „Adversarul e înăuntru. Criza refugiaților arată că nu suntem în stare să ne apărăm”

Corespondență din Bruxelles: Serviciile secrete au eșuat, soldații sunt niște păpuși înarmate, belgienii „still pissing”

Am înghețat când l-am auzit pe prim ministrul Belgiei când a spus: „Ceea ce ne așteptam să se întâmple s-a întâmplat”. Corespondență din Belgia

Imagini care surprind atacul terorist din aeroportul Zaventem din Bruxelles:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Desigur. Eu cred ca se pot imagina solutii prin care pasagerii pot fi controlati chiar si inainte sa iasa din casa! Asta era si miza oameni buni! De asta au permis ca aceste atacuri sa se intample. Ca sa poata instaura un regim totalitar prin care toata lumea va fi controlata mult mai strict. Mai multe camere video pe strazi. Legi mai stricte. Supraveghere si monitorizare online si offline pentru fiecare. Totul in numele "sigurantei". Asa lucreaza oculta globala. Creaza probleme si apoi tot ei le rezolva! Bine ati venit in Noua Ordine Mondiala! Asteptam cu interes implantul cu microchip care va scapa definitiv lumea de terorism!
  • Like 0
 • check icon
  problema nu e cu securitatea in aeroporturi...acolo de obicei sunt multzi politzai care fac rondul...si motivul pt care spun asta e ca in cazul de fatza, victimele au fost de 2 ori mai multe in statia de metrou desi acolo o singura bomba a fost detonata...dar banuiesc ca nimeni nu spune nimik de metrou/trenuri etc pt ca alea sunt zeci sau sute intr-o capitala europeana pe cind aeroporturi sunt max 2-3
  • Like 0
 • Din nefericire nu are rost sa faci control inainte de check in. Se vor arunca in aer in acest nou punct de control. Intotdeauna va exista ceva inainte de primul control de securitate.
  • Like 0
 • O sa ajungem sa ne controleze inainte sa iesim din casa, eventual doar cu permis de calatorie pe strada. Nu trebuie sa ne distrugem libertatea si modul de viata din cauza acestor animale.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult