Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fă rai din ce ai. Cum să-ți transformi balconul într-o mică grădină urbană. Scurt ghid în 8 pași

Concept balcon Dedeman

Din fericire, balcoanele au încetat să mai fie folosite exclusiv ca spații de depozitare și de uscare a hainelor, pentru care acum există alte soluții, și să fie transformate tot mai des în spații de relaxare. Un lucru care este posibil chiar și în cazul apartamentelor dintr-un bloc obișnuit.

Este aproape imposibil să nu fi văzut în drumurile tale un balcon frumos amenajat care să-ți ridice privirea sau după care să întorci capul. Și de cele mai multe ori atenția îți este atrasă de bogația plantelor sau de culorile florilor.

Dacă nu ți-ai transformat balconul în birou așa cum au făcut mulți în timpul pandemiei și vrei să-ți creezi un spațiu care să-ți creeze măcar senzația de tihnă dacă nu chiar de vacanță, te poți lasă inspirat DedeSign.

Indiferent de dimensiunile balconului tău și de buget, în proiectul Verdant vei găsi cu siguranță cel puțin câteva idei pe care le poți pune în aplicare. Iar dacă ești decis că faci o amenajare completă, ghidul pas cu pas în va fi de un real folos. 

1. Alege o paletă de culori

Primul pas în amenajarea balconului este definirea unei palete de culori. Balconul Verdant are un aer clasic și sofisticat dat de tonurile pământii și podeaua maro, pereții din piatră naturală decorativă bej și elementele de fier forjat vopsit în negru.

Această combinație de culori neutre calde, completate de accentele negre clasice creează o estetică atemporală.

Poți alege, de asemenea, combinațiile gri antracit și alb ivorie, verde oliv și bej sau bleu ciel și gri deschis. Evită culorile foarte deschise sau foarte închise și nu face exces de negru.

2. Selectează finisajul pentru podea

Podeaua balconului stă la baza întregului design. În conceptul Verdant s-au folosit plăci din cauciuc reciclat maro care adaugă profunzime și căldură, dar care sunt rezistente și durabile, ideale pentru condițiile exterioare variate.

Poți opta însă și pentru plăci de ceramică sau porțelan, piatră naturală sau chiar un covor de exterior din fibre sintetice. 

3. Decide stilul balustradei

Balustradele nu sunt doar funcționale, ci sporesc și estetica balconului. Dacă nu o poți schimba, găsește niște elemente care să armonizeze spațiul sau poți începe să contruiești plecând chiar de aici.

Balustrada din conceptul propus este realizată din elemente de fier forjat cu design clasic, curbat, care au fost apoi vopsite în negru, ceea ce aduce aducând un plus de eleganță spațiului.

4. Alege și combină plante

Integrarea plantelor este esențială pentru a crea senzația unei grădini, oricât de mică.

Poți opta pentru un mix de plante naturale și artificiale, în funcție de dimensiunea spațiului, poziționarea balconului față de soare și timpul pe care îl poți acorda întreținerii acestora.

Ia în considerare plantele agățătoare, plantele cu flori, panourile de gard artificial și ghivecele suspendate. În cazul în care dispui de un spațiu redus, plantele cățărătoare, gardul viu artificial, ghivecele de balustradă și ghivecele suspendate reprezintă soluția ideală.

5. Selectează piesele de mobilier

Pentru a te putea bucura de relaxare e important să alegi un mobiler cât mai confortabil. Caută bănci sau scaune în stil clasic și adaugă perne pentru confort. De asemenea, poți include și o măsuță anexă.

În conceptul balconului Verdant a fost integrată o bancă de grădină metalică, neagră și un fotoliu suspendat alb, elemente care dau farmec întregului spațiu.

6. Alege corpurile de iluminat

Iluminatul este esențial pentru conturarea atmosferei în balconul tău. Încorporează instalații solare, felinare, lămpi solare, aplice de exterior și folosește surse cu lumină caldă, a căror strălucire să accentueze senzația confortabilă pe timpul serii.

7. Decide asupra accesoriilor

Textilele adăugă confort și căldură spațiului tău. Alege țesături rezistente pentru perne, covoare și pături, care să se potrivească și din punct de vedere cromatic.

Adaugă covoare de exterior pentru a defini zonele de relaxare. Elementele decorative adaugă personalitate și farmec în spații. Folosește obiecte de decor clasice, vase decorative și decorațiuni de perete care să rezoneze cu tema clasică sau cu aceea pe care o alegi. Ia în considerare decorarea cu lumânări de diferite înălțimi pentru un efect stratificat.

Balconul Verdant a fost decorat cu felinare clasice, lumânări, ghivece și vase decorative cu trandafiri pentru a conferi notă romantică spațiului. 


8. Personalizează-ți spațiul

Pasul final este personalizarea balconului pentru a-ți reflecta stilul. Adaugă note personale, cum ar fi moștenirile de familie, cărțile preferate sau piesele de artă care rezonează cu tine. Aceste elemente vor transforma balconul într-un spațiu cu adevărat unic și primitor.

Proiectarea unui balcon clasic precum Verdant a presupus alegerea atentă a culorilor, finisajelor și a elementelor personale. Urmând acești pași, poți crea un spațiu elegant și primitor în aer liber de care să te poți bucura aproape tot anul. Iernile nu mai sunt nici așa lungi, nici așa de friguroase, și cu siguranță te poți baza pe un încălzitor și câteva pături în zilele sau serile mai reci.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon