Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

Farmecul spațiilor mici stă în detalii. Cum amenajezi o bucătărie open-space în care esteticul nu e compromis de dragul funcționalității

Graceful Greens

Nu e deloc ușor să amenajezi spații mici, iar când vine vorba de o bucătărie, lucrurile par și mai complicate. Pentru că tentația de a pune funcționalul înaintea esteticului este mare. Trebuie să ai în vedere și zona de gătit, și soluțiile de depozitare, dar și zona de luat masa. Fiecare centimetru trebuie valorificat fără ca întreg ansamblul să pară prea încărcat.

Sarcina devine și mai dificilă dacă ai o bucătărie de tip open space care trebuie să intre în dialog vizual cu livingul. Există însă soluții și mici trucuri la care poți apela pentru a obține un spațiu primitor și elegant.

Iar dacă vrei să treci la fapte, te poți inspira și din conceptul propus de DedeSign: bucătăria Graceful Greens. Pereții albi, tavanul verde și gresia gri creează un cadru general în care atenția la detalii configurează un spațiu primitor și revigorant. 

Detaliile spațiului

În conceptul propus, elementele de design au fost plasate strategic pe doi pereți, astfel că ceilați doi rămân deschiși pentru a lega bucătăria de holul de intrare în apartament și de living. Această soluție, pe lângă faptul că maximinează utilizarea spațiului, asigură fluxul natural între diferitele zone ale locuinței.

Dincolo de detalii

În centrul bucătăriei se află un mobilier bej de dimensiuni medii care conține o chiuvetă, o plită și un cuptor, toate fiind finisate în negru și completate de două zone de blat de lucru cu finisaj de lemn natural. Aceste suprafețe adaugă textură și căldură spațiului, dar oferă și suficient loc pentru pregătirea mâncării.

Frigiderul elegant gri se integrează în design datorită acesoriilor metalice de pe mobilier, care asigură coerență vizuală.

Accente de decor și elemente color

Cornișele decorative leagă elegant linia pereților de cea a tavanului și împrumută astfel spațiului un accent de rafinament clasic. Este numai un exemplu de cum poți îmblânzi spațiile moderne.

Plăcile Metro verzi de deasupra blatului sparg monocromia și revigorează spațiul prin adăugarea unui accent vibrant de culoare.

Detaliile care contează

Zona de servit masa este inima unei bucătării pentru că de multe ori nu este doar locul unde mănânci. Iar atunci când este vorba de un open space, cu atât mai mult. Intrarea în bucătărie dinspre holul apartamentului, invită oaspeții înăuntru.

O măsuță de bucătărie neagră cu aspect clasic, completată de patru scaune gri cu picioare de lemn, creează o zonă intimă de luat masa, dar nu numai. Pe timpul zilei, este evidențiată de lumina naturală care intră prin generoasă fereastră de tip clasic. Seara, efectul este asigurat de o suspensie industrială neagră plasată fix deasupra mesei. 

Delimitarea zonei este accentuată și prin intermediul covorului rotund gri, conturat de ciucuri delicați, care imprimă spațiului o notă boemă. 

Detalii pragmatice

Mobilierul înalt asigură spații de depozitare, dar pentru că niciodată nu sunt suficiente, în conceptul propus a fost integrat un cărucior de bucătărie alb. O soluție excelentă pentru tacâmuri, veselă și băuturi, care se află astfel la îndemână chiar lângă locul de luat masa.

Peretele din spatele căruciorului este decorat cu o oglindă cu un model geometric sablat. Un element de decor, dar cu un efect pragmatic: oglinda reflectă în încăpere lumina emanată de aplica metalică plasată deasupra și creează impresia de profunzime a spațiului.

Conceptul propus reflectă un amestec armonios de rafinament modern și eleganță clasică. Liniile clare și muchiile ascuțite definesc pereții, mobilierul și accesoriile, în timp ce elementele cu linii curbe moi, cum sunt masa, suspensia, covorul și scaunele, încălzesc spațiul în care niciun detaliu nu este lăsat la întâmplare și conturează o atmosferă primitoare. 

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă DedeSign, îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai D. check icon
    Acest articol este inșelător pentru că vorbeste doar din perspectiva design-ului, NU si din perspectiva celui care va locui acolo. M-am ocupat in 30 de ani de mai multe amenajări, atât pentru familia mea cât și pentru business si pot să spun că bucătăria open space este o Mare Prostie ! Mirosul care se naste dintr-un gătit minim va rămâne în casă în proportie de măcar 30%, pentru că intră in orice este textil prin casă: perdele/canapele/mochete/covorase/fată de masă. Nu vorbesc de gătit heavy duty, ci de o banală friptură. Ceea ce noi numim generic "miros" de mâncare, este în fundament un ansamblu de particule în suspensie (în aer) compus în principal din grăsimi. Aceste particule au diferite mărimi , deci implicit diferite greutăti (diferite mase, ca să mă exprim corect tehnic), de aceea vor pluti prin aer unele mai mult (cele mai mici deci mai usoare) altele mai putin (cele mai mari deci mai grele). Hota nu trage mai mult de 10-20% din miros din 2 motive foarte simple: nu se face tiraj suficient si motorul nu este suficient de puternic. Iar ceea ce trage hota sunt particulele cele mai mici. Cele medii si mari se vor "așeza" pe orice suprafață pe care aterizează : textile (de unde si mirosul care rămâne până când se spală textilele respective), blaturi/gresie/faianță (care devin lipicioase in timp pentru că vorbim de grășime, care este insolubilă in umezeala din atmosferă). De reținut că mirosul care rămâne in textile de la friptura de acum 3 luni, se combină cu mirosul de la cea de acum 2,5 luni, si de la cea de acum 2 luni, etc, etc. It stays and it grows as time goes by ! Ăsta este adevarul despre bucătările open space, nu doar cel prezentat in acest articol. Eu am trăit ulterior amenajării in unele dintre locurile pe care le-am amenajat, cu alte cuvinte orice greseală la amenajare m-a "costat" disconfort tot pe mine. De aceea , cine citește aceste rânduri este bine să stie: NU sacrificați functionalul ! Arhitectul/designerul face randări in computer, isi ia banii si pleacă; voi rămâneti in acel spatiu, cu bunele si relele lui. Pentru cine vrea să stie cum se gândește CORECT o ventilatie de bucătărie, uite cum se face: 1) bucataria trebuie sa fie INCHISĂ; 2) se montează un ventilator separat de cel de la hotă, (care este o glumă oricum); dimensionarea ventilatorului se face după regula următoare: volumul de aer pe care ventilatorul trebuie să-l scoată intr-o oră (așa se normează, in 1 oră) este de 8 ori volumul bucătăriei. Exemplu : dacă bucătaria are 10 m patrăti si 2,7 m inăltime, inseamnă ca volumul aerului din bucătărie este de 27 m cubi, deci ventilatorul trebuie sa scoată 27 x 8 = 216 m cubi pe oră. În felul ăsta se creaza in bucatarie ceea ce se numește "presiune negativă", adică aerul din living va fi tras pe sub usa de la bucătarie către ventilator, si doar așa aerul din bucătărie nu va migra către living. Atentie, chiar daca bucataria este inchisă, dacă ventilatorul este mic, este cam degeaba, caci o partr din miros tot va ramâne si va migra catre living atât prin crăpaturi (pe sub usa, pe la balamale) cât și pe usă când intrați/iesiti din bucătarie. Ventilatorul mare este obligatoriu. Pentru informare, am facut ventilație pentru bucătărie de 100 m pătrați profesională de restaurant și nu intra nici un "strop" de miros in sala de mese. Succes !
    • Like 1


Îți recomandăm

Fady Fady Chreih | Reginamaria.ro

De la etajul 17 al unei clădiri emblematice din Nordul Bucureștiului, orașul pare mai verde și mai ordonat. Fady Chreih, CEO-ul Rețelei private de sănătate Regina Maria, îmi povestește, într-un interviu pentru platforma republica.ro, despre cum s-a transformat o afacere locală lansată în toamna lui 1995 într-un motor al unei schimbări culturale- a redefinit ce înseamnă să fii pacient, medic și angajator într-o Românie care se caută încă pe sine și face eforturi să găsească răspunsuri la întrebări dificile în istoria sa de după 1990. În 20230, Regina Maria vizează afaceri de 1 miliard de euro, dublu față de astăzi.

Citește mai mult

fermierul din Sânbenedic

Într‑o Românie în care încă ne mai întrebăm cum rămâne cu agricultura noastră, poveştile oamenilor care se încăpăţânează să construiască ceva aici, la noi acasă, capătă valoare. La Republica am tot scris despre antreprenori, despre profesori, despre doctori, despre tineri plecaţi şi întorşi, încercând să arătăm că se poate. E și cazul lui Adi Lupean, ne arată tuturor că se poate.

Citește mai mult

 Mândra Chic

Povestea Mândra Chic începe cu un moment aparent banal, dar care a schimbat totul. Alina Zară își amintește scena de acum mai bine de 15 ani: mătușa Cornelia răsfoia un număr al revistei Vogue, unde a văzut „o rochie de dantelă de Miuccia Prada” ...

Citește mai mult

Foto CTP

130 de milioane de accesări, atât fac pe net postările care zic ce bine i-ar fi fost României dacă Ceaușescu ar fi rămas președinte după `89. Blocuri de locuințe fără număr, autostrăzi, hidrocentrale, fabrici de avioane și televizoare românești, metrouri la Cluj, Timișoara și Iași, țară suverană. Nenumărați tineri iau de bune toate astea.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon telefon mobil -

Atunci când achiziționăm anumite bunuri prin intermediul firmei, este important să înțelegem beneficiile fiscale potențiale, dar și limitele legale. Trebuie subliniat de la început că nu orice cheltuială poate fi justificată pe o societate comercială; Codul Fiscal prevede că achizițiile trebuie să fie direct legate de desfășurarea activității și de domeniul de activitate al firmei. foto: Maria Kraynova / imageBROKER / Profimedia

Citește mai mult