Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Farmecul spațiilor mici stă în detalii. Cum amenajezi o bucătărie open-space în care esteticul nu e compromis de dragul funcționalității

Graceful Greens

Nu e deloc ușor să amenajezi spații mici, iar când vine vorba de o bucătărie, lucrurile par și mai complicate. Pentru că tentația de a pune funcționalul înaintea esteticului este mare. Trebuie să ai în vedere și zona de gătit, și soluțiile de depozitare, dar și zona de luat masa. Fiecare centimetru trebuie valorificat fără ca întreg ansamblul să pară prea încărcat.

Sarcina devine și mai dificilă dacă ai o bucătărie de tip open space care trebuie să intre în dialog vizual cu livingul. Există însă soluții și mici trucuri la care poți apela pentru a obține un spațiu primitor și elegant.

Iar dacă vrei să treci la fapte, te poți inspira și din conceptul propus de DedeSign: bucătăria Graceful Greens. Pereții albi, tavanul verde și gresia gri creează un cadru general în care atenția la detalii configurează un spațiu primitor și revigorant. 

Detaliile spațiului

În conceptul propus, elementele de design au fost plasate strategic pe doi pereți, astfel că ceilați doi rămân deschiși pentru a lega bucătăria de holul de intrare în apartament și de living. Această soluție, pe lângă faptul că maximinează utilizarea spațiului, asigură fluxul natural între diferitele zone ale locuinței.

Dincolo de detalii

În centrul bucătăriei se află un mobilier bej de dimensiuni medii care conține o chiuvetă, o plită și un cuptor, toate fiind finisate în negru și completate de două zone de blat de lucru cu finisaj de lemn natural. Aceste suprafețe adaugă textură și căldură spațiului, dar oferă și suficient loc pentru pregătirea mâncării.

Frigiderul elegant gri se integrează în design datorită acesoriilor metalice de pe mobilier, care asigură coerență vizuală.

Accente de decor și elemente color

Cornișele decorative leagă elegant linia pereților de cea a tavanului și împrumută astfel spațiului un accent de rafinament clasic. Este numai un exemplu de cum poți îmblânzi spațiile moderne.

Plăcile Metro verzi de deasupra blatului sparg monocromia și revigorează spațiul prin adăugarea unui accent vibrant de culoare.

Detaliile care contează

Zona de servit masa este inima unei bucătării pentru că de multe ori nu este doar locul unde mănânci. Iar atunci când este vorba de un open space, cu atât mai mult. Intrarea în bucătărie dinspre holul apartamentului, invită oaspeții înăuntru.

O măsuță de bucătărie neagră cu aspect clasic, completată de patru scaune gri cu picioare de lemn, creează o zonă intimă de luat masa, dar nu numai. Pe timpul zilei, este evidențiată de lumina naturală care intră prin generoasă fereastră de tip clasic. Seara, efectul este asigurat de o suspensie industrială neagră plasată fix deasupra mesei. 

Delimitarea zonei este accentuată și prin intermediul covorului rotund gri, conturat de ciucuri delicați, care imprimă spațiului o notă boemă. 

Detalii pragmatice

Mobilierul înalt asigură spații de depozitare, dar pentru că niciodată nu sunt suficiente, în conceptul propus a fost integrat un cărucior de bucătărie alb. O soluție excelentă pentru tacâmuri, veselă și băuturi, care se află astfel la îndemână chiar lângă locul de luat masa.

Peretele din spatele căruciorului este decorat cu o oglindă cu un model geometric sablat. Un element de decor, dar cu un efect pragmatic: oglinda reflectă în încăpere lumina emanată de aplica metalică plasată deasupra și creează impresia de profunzime a spațiului.

Conceptul propus reflectă un amestec armonios de rafinament modern și eleganță clasică. Liniile clare și muchiile ascuțite definesc pereții, mobilierul și accesoriile, în timp ce elementele cu linii curbe moi, cum sunt masa, suspensia, covorul și scaunele, încălzesc spațiul în care niciun detaliu nu este lăsat la întâmplare și conturează o atmosferă primitoare. 

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă DedeSign, îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai D. check icon
    Acest articol este inșelător pentru că vorbeste doar din perspectiva design-ului, NU si din perspectiva celui care va locui acolo. M-am ocupat in 30 de ani de mai multe amenajări, atât pentru familia mea cât și pentru business si pot să spun că bucătăria open space este o Mare Prostie ! Mirosul care se naste dintr-un gătit minim va rămâne în casă în proportie de măcar 30%, pentru că intră in orice este textil prin casă: perdele/canapele/mochete/covorase/fată de masă. Nu vorbesc de gătit heavy duty, ci de o banală friptură. Ceea ce noi numim generic "miros" de mâncare, este în fundament un ansamblu de particule în suspensie (în aer) compus în principal din grăsimi. Aceste particule au diferite mărimi , deci implicit diferite greutăti (diferite mase, ca să mă exprim corect tehnic), de aceea vor pluti prin aer unele mai mult (cele mai mici deci mai usoare) altele mai putin (cele mai mari deci mai grele). Hota nu trage mai mult de 10-20% din miros din 2 motive foarte simple: nu se face tiraj suficient si motorul nu este suficient de puternic. Iar ceea ce trage hota sunt particulele cele mai mici. Cele medii si mari se vor "așeza" pe orice suprafață pe care aterizează : textile (de unde si mirosul care rămâne până când se spală textilele respective), blaturi/gresie/faianță (care devin lipicioase in timp pentru că vorbim de grășime, care este insolubilă in umezeala din atmosferă). De reținut că mirosul care rămâne in textile de la friptura de acum 3 luni, se combină cu mirosul de la cea de acum 2,5 luni, si de la cea de acum 2 luni, etc, etc. It stays and it grows as time goes by ! Ăsta este adevarul despre bucătările open space, nu doar cel prezentat in acest articol. Eu am trăit ulterior amenajării in unele dintre locurile pe care le-am amenajat, cu alte cuvinte orice greseală la amenajare m-a "costat" disconfort tot pe mine. De aceea , cine citește aceste rânduri este bine să stie: NU sacrificați functionalul ! Arhitectul/designerul face randări in computer, isi ia banii si pleacă; voi rămâneti in acel spatiu, cu bunele si relele lui. Pentru cine vrea să stie cum se gândește CORECT o ventilatie de bucătărie, uite cum se face: 1) bucataria trebuie sa fie INCHISĂ; 2) se montează un ventilator separat de cel de la hotă, (care este o glumă oricum); dimensionarea ventilatorului se face după regula următoare: volumul de aer pe care ventilatorul trebuie să-l scoată intr-o oră (așa se normează, in 1 oră) este de 8 ori volumul bucătăriei. Exemplu : dacă bucătaria are 10 m patrăti si 2,7 m inăltime, inseamnă ca volumul aerului din bucătărie este de 27 m cubi, deci ventilatorul trebuie sa scoată 27 x 8 = 216 m cubi pe oră. În felul ăsta se creaza in bucatarie ceea ce se numește "presiune negativă", adică aerul din living va fi tras pe sub usa de la bucătarie către ventilator, si doar așa aerul din bucătărie nu va migra către living. Atentie, chiar daca bucataria este inchisă, dacă ventilatorul este mic, este cam degeaba, caci o partr din miros tot va ramâne si va migra catre living atât prin crăpaturi (pe sub usa, pe la balamale) cât și pe usă când intrați/iesiti din bucătarie. Ventilatorul mare este obligatoriu. Pentru informare, am facut ventilație pentru bucătărie de 100 m pătrați profesională de restaurant și nu intra nici un "strop" de miros in sala de mese. Succes !
    • Like 1


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult