Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Federer – Istoria Artei

Roger Federer

Simțeam serviciul, dreapta și reverul lui Stanimal ca pe niște lovituri de baros asupra unei opere de artă... Fiecare minge dărâmătoare trimisă de Roiger înapoi, cu simțul său de anticipație și îndemânarea unice, părea un miracol...

O clipă m-a dus gândul la un clasic al boxului, bătălia Clay-Foreman, Kinshasa, 1974, dar era prea puțin. Clay s-a apărat în cea mai mare parte a meciului, în vreme ce Federer, cum a avut cea mai mică ocazie de a ataca, a făcut-o fără să ezite, iute și ascuțit. Nu a încercat să evite, dimpotrivă, l-a înfruntat în schimburi de rever în cros pe Wawrinka, posesorul celui mai puternic în regim de precizie backhand din istoria tenisului. A venit la fileu cum se venea pe vremea marelui Rod Laver, aflat în tribuna de la Indian Wells, dar în fața unor passing shot-uri de o violență și rapiditate cum nici nu se visau acum o jumătate de veac, pe care le-a agățat cu voleuri „mână moartă” cu efect ca ale lui Năstase ori McEnroe, sau aproape plonjate, adânci și tăiate în stil Laver, făcându-l pe Mr Muscle să surâdă cucerit. A servit cu constanța și plasamentul lui Pete Sampras și a lovit cu dreapta ca... Roger Federer – n-am termen de comparație, nicio ființă cu o rachetă în mână n-a executat vreodată un forehand aducător de puncte cu o asemenea eleganță picturală. 

Din nou, ca și în meciul cu Nadal, s-a văzut respectul imens pe care jucătorii de toate vârstele îl arată patriarhului Roiger. În primul set, la 5-4 pentru Federer, servește Wawrinka și conduce cu 30-15. Primul serviciu se duce ca din tun, pe reverul lui Federer, la limită. Arbitrul de linie încrucișează palmele, arbitrul de scaun spune out. Stan se uită lung, Roiger face semn că mingea a fost puțin afară – Stan renunță la challenge. Reluarea a arătat tușa ciupită un milimetru... Federer a câștigat apoi ghemul și setul...

Ultima dată când Roger Federer a triumfat la Australian Open și Indian Wells în același an a fost în 2006. Atunci, la AO, îl învingea în turul 4 pe Tommy Haas – acum Haas i-a strâns mâna ca director al turneului Indian Wells. Iar învinsul său de la Indian Wells 2006, Ivan Ljubičić îi este acum antrenor, în vreme ce finalistul James Blake a devenit comentator...

Dincolo de timp, pe un teren nepământean, numai al lui, Roger Federer continuă să joace tenis așa cum picta Dalí, dansa Nureyev sau scria Borges.

Să-l vezi pe Federer jucând live poate fi un scop în viață... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte frumos si corect !
  • Like 0
 • Frumos scris !
  • Like 0
 • ce fior
  va cunosc de peste 20 de ani si abia azi aflu ca si dvs ... Borges
  • Like 0
 • Ce observ eu si nu cred ca ma insel, Federer a surtat foarte mult punctele. Cred ca asta e filosofia de joc a jucatorul mai inaintat in varsta. De ce sa te lungesti foarte mult punctele in schimburi obositoare, cum vad de exemplu la Djokovici sau Murray cand poti sa le scurtezi, facand economie de energie ? Conditia e sa poti. Iar Federer chiar poate. Fie ca serveste foarte plasat, fie ca ataca la fileu, fie ca pune mingi imposibil de returnat. Rezulta un joc foarte spectaculos, cel mai frumos tenis pe care si-l doresc spectatorii.
  • Like 0
 • IM check icon
  Faceți o incursiune in istoria tenisului încercând paralele (asemănări) intre Federer si numele mari ale tenisului de pana la el. Merge si nu prea. Privite in paralel, un meci de acum 40-30 de ani si unul din prezent, cele doua par a aparține unor lumi diferite. La fel, un film mut si unul din vremea efectelor speciale. Asta nu înseamnă ca nu poți găsi bijuterii in ambele epoci.
  Federer întruchipează crezul artistic "arta pentru arta" (art for art's sake) transformat in "tenis for tenis' sake" (tenis pentru tenis).
  Precizie, finețe, agilitate, inteligenta, curaj, acoperirea intregului teren, prezenta de spirit, un serviciu superb (fara sa fie bomba), sportivitate - o atitudine senina si fermecătoare. Numele care i s-au dat: Mr. Perfect, The King sau GOAT (the greatest of all time) sunt, spre uimirea mea, inca destul de controversate. Unii il iubesc, alții il critica sau se întreabă nemulțumiți când se va retrage. Eu nu pot spune privindu-l decat: "A thing of beauty is a joy for ever".
  • Like 1
 • Roger vs Stan, meci sub semnul prieteniei si al inteligentei intuitive, aplicate minutios, cu efect de ceas elvetian...Diferenta dintre cei doi ?.The Swiss Maestro triumfa la acuratete, agilitate si efect de spin perfectionat la extrem, arta in adevaratul sens al cuvantului, obtinute prin munca si devotament continuu, pe cand Stan The Man, un pic greoi, pe alocuri obosit dar cu arme letale pe care va avea ocazia de a le pune in practica pe viitor, ieri fiind coplesit de emotii ca joaca cu cel mai mare jucator din toate timpurile...efectul presiunii. Ce au cei doi in comun ?.Tenisul de inalta clasa, bucuria de a juca si de a fi acolo printre cei care schimba destine !
  • Like 1
 • check icon
  Am o mare simpatie pentru Roger Federer.
  • Like 0
 • "În articolul pe care l-am citit se unesc, într-o armonie care zguduie sufletul omului sensibil, Adevărul cu Frumosul şi cu Binele. Adevărul, pentru că tot ce spune CTP este ştiinţific documentat, el nu inventează nimic; Frumosul, pentru că înlănţuirea cuvintelor şi a ideilor dă minţii noastre o stare de înfiorare admirativă; şi Binele, pentru că această intenţie emoţională şi acest efect emoţional sunt la locul lor, sunt într-o profundă concordanţă cu subiectul. În faţa unui atare mod de a vorbi, într-adevăr cum se cuvine, ar trebui să ne simţim deopotrivă umiliţi şi stimulaţi. Umiliţi - întrucît cei mai mulţi dintre noi ne exprimăm plat şi searbăd, stimulaţi - în faţa exemplului că vorbirea poate nu doar să se tîrască din clişeu în clişeu, ci să şi zboare, să se înalţe deasupra platitudinii, uimindu-ne şi bucurîndu-ne fiinţa cu bogăţia ei răvăşitoare." (adaptare dupa un text al lui George Pruteanu)
  • Like 3
 • Cât o să mai continue oare Federer?
  • Like 0
  • @ Pavel Izvoran
   Le-a raspuns aici copiilor: "How old do you wanna be when you stop playing tennis? I mean, I hope I'm gonna be like 90 years old!"
   https://www.youtube.com/watch?v=vZptOWnKFlY
   • Like 1
 • Sper din suflet ca Federer s-o tina tot asa, mai ales ca meciurile sale sunt prilejul unor comentarii ale Dvs atat de minunate..Abia astept sa va citesc comentariul dupa fiecare mare victorie a lui RF.
  • Like 2
  • @ Neacsu Laurentiu
   "Doar speranța era pe măsura iubirii mele de Federer..." Asta spunea la AO. Extrapoland, as putea spune "Doar articolele domnului CTP sunt pe masura frumusetii jocului lui Roiger..." :)
   • Like 1


Îți recomandăm

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult

Carmen Dan Centenar

Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Medici chirurgi

„Trebuie să schimbi toată infrastructura, numai cu salariul nu merge. Mie mi-e frică de această acțiune de a crește salariul, toate părțile celelalte, infrastructura și alte calități de care avem nevoie în sistemul de stat vor suferi și vor fi salarii mai mari, mentalitate neschimbată a medicilor, ciubucurile vor rămâne în continuare”, crede Wargha Enayati, cardiologul care a fondat rețeaua Regina Maria. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult