Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Federer – Istoria Artei

Roger Federer

Simțeam serviciul, dreapta și reverul lui Stanimal ca pe niște lovituri de baros asupra unei opere de artă... Fiecare minge dărâmătoare trimisă de Roiger înapoi, cu simțul său de anticipație și îndemânarea unice, părea un miracol...

O clipă m-a dus gândul la un clasic al boxului, bătălia Clay-Foreman, Kinshasa, 1974, dar era prea puțin. Clay s-a apărat în cea mai mare parte a meciului, în vreme ce Federer, cum a avut cea mai mică ocazie de a ataca, a făcut-o fără să ezite, iute și ascuțit. Nu a încercat să evite, dimpotrivă, l-a înfruntat în schimburi de rever în cros pe Wawrinka, posesorul celui mai puternic în regim de precizie backhand din istoria tenisului. A venit la fileu cum se venea pe vremea marelui Rod Laver, aflat în tribuna de la Indian Wells, dar în fața unor passing shot-uri de o violență și rapiditate cum nici nu se visau acum o jumătate de veac, pe care le-a agățat cu voleuri „mână moartă” cu efect ca ale lui Năstase ori McEnroe, sau aproape plonjate, adânci și tăiate în stil Laver, făcându-l pe Mr Muscle să surâdă cucerit. A servit cu constanța și plasamentul lui Pete Sampras și a lovit cu dreapta ca... Roger Federer – n-am termen de comparație, nicio ființă cu o rachetă în mână n-a executat vreodată un forehand aducător de puncte cu o asemenea eleganță picturală. 

Din nou, ca și în meciul cu Nadal, s-a văzut respectul imens pe care jucătorii de toate vârstele îl arată patriarhului Roiger. În primul set, la 5-4 pentru Federer, servește Wawrinka și conduce cu 30-15. Primul serviciu se duce ca din tun, pe reverul lui Federer, la limită. Arbitrul de linie încrucișează palmele, arbitrul de scaun spune out. Stan se uită lung, Roiger face semn că mingea a fost puțin afară – Stan renunță la challenge. Reluarea a arătat tușa ciupită un milimetru... Federer a câștigat apoi ghemul și setul...

Ultima dată când Roger Federer a triumfat la Australian Open și Indian Wells în același an a fost în 2006. Atunci, la AO, îl învingea în turul 4 pe Tommy Haas – acum Haas i-a strâns mâna ca director al turneului Indian Wells. Iar învinsul său de la Indian Wells 2006, Ivan Ljubičić îi este acum antrenor, în vreme ce finalistul James Blake a devenit comentator...

Dincolo de timp, pe un teren nepământean, numai al lui, Roger Federer continuă să joace tenis așa cum picta Dalí, dansa Nureyev sau scria Borges.

Să-l vezi pe Federer jucând live poate fi un scop în viață... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult