Sari la continut

Generația B. Imaginea României care merge înainte

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și fac lucrurile să se întâmple. Trimite povestea afacerii tale și o vom publica în cadrul proiectului susținut de BRD.

Federer – Istoria Artei

Roger Federer

Simțeam serviciul, dreapta și reverul lui Stanimal ca pe niște lovituri de baros asupra unei opere de artă... Fiecare minge dărâmătoare trimisă de Roiger înapoi, cu simțul său de anticipație și îndemânarea unice, părea un miracol...

O clipă m-a dus gândul la un clasic al boxului, bătălia Clay-Foreman, Kinshasa, 1974, dar era prea puțin. Clay s-a apărat în cea mai mare parte a meciului, în vreme ce Federer, cum a avut cea mai mică ocazie de a ataca, a făcut-o fără să ezite, iute și ascuțit. Nu a încercat să evite, dimpotrivă, l-a înfruntat în schimburi de rever în cros pe Wawrinka, posesorul celui mai puternic în regim de precizie backhand din istoria tenisului. A venit la fileu cum se venea pe vremea marelui Rod Laver, aflat în tribuna de la Indian Wells, dar în fața unor passing shot-uri de o violență și rapiditate cum nici nu se visau acum o jumătate de veac, pe care le-a agățat cu voleuri „mână moartă” cu efect ca ale lui Năstase ori McEnroe, sau aproape plonjate, adânci și tăiate în stil Laver, făcându-l pe Mr Muscle să surâdă cucerit. A servit cu constanța și plasamentul lui Pete Sampras și a lovit cu dreapta ca... Roger Federer – n-am termen de comparație, nicio ființă cu o rachetă în mână n-a executat vreodată un forehand aducător de puncte cu o asemenea eleganță picturală. 

Din nou, ca și în meciul cu Nadal, s-a văzut respectul imens pe care jucătorii de toate vârstele îl arată patriarhului Roiger. În primul set, la 5-4 pentru Federer, servește Wawrinka și conduce cu 30-15. Primul serviciu se duce ca din tun, pe reverul lui Federer, la limită. Arbitrul de linie încrucișează palmele, arbitrul de scaun spune out. Stan se uită lung, Roiger face semn că mingea a fost puțin afară – Stan renunță la challenge. Reluarea a arătat tușa ciupită un milimetru... Federer a câștigat apoi ghemul și setul...

Ultima dată când Roger Federer a triumfat la Australian Open și Indian Wells în același an a fost în 2006. Atunci, la AO, îl învingea în turul 4 pe Tommy Haas – acum Haas i-a strâns mâna ca director al turneului Indian Wells. Iar învinsul său de la Indian Wells 2006, Ivan Ljubičić îi este acum antrenor, în vreme ce finalistul James Blake a devenit comentator...

Dincolo de timp, pe un teren nepământean, numai al lui, Roger Federer continuă să joace tenis așa cum picta Dalí, dansa Nureyev sau scria Borges.

Să-l vezi pe Federer jucând live poate fi un scop în viață... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte frumos si corect !
  • Like 0
 • Frumos scris !
  • Like 0
 • ce fior
  va cunosc de peste 20 de ani si abia azi aflu ca si dvs ... Borges
  • Like 0
 • Ce observ eu si nu cred ca ma insel, Federer a surtat foarte mult punctele. Cred ca asta e filosofia de joc a jucatorul mai inaintat in varsta. De ce sa te lungesti foarte mult punctele in schimburi obositoare, cum vad de exemplu la Djokovici sau Murray cand poti sa le scurtezi, facand economie de energie ? Conditia e sa poti. Iar Federer chiar poate. Fie ca serveste foarte plasat, fie ca ataca la fileu, fie ca pune mingi imposibil de returnat. Rezulta un joc foarte spectaculos, cel mai frumos tenis pe care si-l doresc spectatorii.
  • Like 0
 • IM check icon
  Faceți o incursiune in istoria tenisului încercând paralele (asemănări) intre Federer si numele mari ale tenisului de pana la el. Merge si nu prea. Privite in paralel, un meci de acum 40-30 de ani si unul din prezent, cele doua par a aparține unor lumi diferite. La fel, un film mut si unul din vremea efectelor speciale. Asta nu înseamnă ca nu poți găsi bijuterii in ambele epoci.
  Federer întruchipează crezul artistic "arta pentru arta" (art for art's sake) transformat in "tenis for tenis' sake" (tenis pentru tenis).
  Precizie, finețe, agilitate, inteligenta, curaj, acoperirea intregului teren, prezenta de spirit, un serviciu superb (fara sa fie bomba), sportivitate - o atitudine senina si fermecătoare. Numele care i s-au dat: Mr. Perfect, The King sau GOAT (the greatest of all time) sunt, spre uimirea mea, inca destul de controversate. Unii il iubesc, alții il critica sau se întreabă nemulțumiți când se va retrage. Eu nu pot spune privindu-l decat: "A thing of beauty is a joy for ever".
  • Like 1
 • Roger vs Stan, meci sub semnul prieteniei si al inteligentei intuitive, aplicate minutios, cu efect de ceas elvetian...Diferenta dintre cei doi ?.The Swiss Maestro triumfa la acuratete, agilitate si efect de spin perfectionat la extrem, arta in adevaratul sens al cuvantului, obtinute prin munca si devotament continuu, pe cand Stan The Man, un pic greoi, pe alocuri obosit dar cu arme letale pe care va avea ocazia de a le pune in practica pe viitor, ieri fiind coplesit de emotii ca joaca cu cel mai mare jucator din toate timpurile...efectul presiunii. Ce au cei doi in comun ?.Tenisul de inalta clasa, bucuria de a juca si de a fi acolo printre cei care schimba destine !
  • Like 1
 • check icon
  Am o mare simpatie pentru Roger Federer.
  • Like 0
 • "În articolul pe care l-am citit se unesc, într-o armonie care zguduie sufletul omului sensibil, Adevărul cu Frumosul şi cu Binele. Adevărul, pentru că tot ce spune CTP este ştiinţific documentat, el nu inventează nimic; Frumosul, pentru că înlănţuirea cuvintelor şi a ideilor dă minţii noastre o stare de înfiorare admirativă; şi Binele, pentru că această intenţie emoţională şi acest efect emoţional sunt la locul lor, sunt într-o profundă concordanţă cu subiectul. În faţa unui atare mod de a vorbi, într-adevăr cum se cuvine, ar trebui să ne simţim deopotrivă umiliţi şi stimulaţi. Umiliţi - întrucît cei mai mulţi dintre noi ne exprimăm plat şi searbăd, stimulaţi - în faţa exemplului că vorbirea poate nu doar să se tîrască din clişeu în clişeu, ci să şi zboare, să se înalţe deasupra platitudinii, uimindu-ne şi bucurîndu-ne fiinţa cu bogăţia ei răvăşitoare." (adaptare dupa un text al lui George Pruteanu)
  • Like 3
 • Cât o să mai continue oare Federer?
  • Like 0
  • @ Pavel Izvoran
   Le-a raspuns aici copiilor: "How old do you wanna be when you stop playing tennis? I mean, I hope I'm gonna be like 90 years old!"
   https://www.youtube.com/watch?v=vZptOWnKFlY
   • Like 1
 • Sper din suflet ca Federer s-o tina tot asa, mai ales ca meciurile sale sunt prilejul unor comentarii ale Dvs atat de minunate..Abia astept sa va citesc comentariul dupa fiecare mare victorie a lui RF.
  • Like 2
  • @ Neacsu Laurentiu
   "Doar speranța era pe măsura iubirii mele de Federer..." Asta spunea la AO. Extrapoland, as putea spune "Doar articolele domnului CTP sunt pe masura frumusetii jocului lui Roiger..." :)
   • Like 1


Îți recomandăm

Dr. Cristian Gabriel

De-a lungul carierei sale, medicul primar cardiolog Cristian Gabriel a avut grijă de mii și mii de inimi, dintre care pe unele le-a ascultat în cabinet, iar pe altele le-a văzut bătând în sala de operații. Pentru ca chirurgul să le poată repara, a trebuit să le oprească. Apoi să le repornească. Atunci și inima lui stătea pentru o secundă.

Citește mai mult

Lansare Alt Viitor

Pe un traseu de linii roșii, galbene și albastre, câțiva roboței, ceva mai mari decât o monedă de 50 de bani, se mișcă la stânga, la dreapta, ori înainte după cum le dictează codul scris cu câteva minute înainte. Copiii îi iubesc pe micii roboți, care le deschid drumul spre programare.

Citește mai mult

Gabriela Firea, pe Arena Națională

În această seară, Gabriela Firea, această Elena Udrea a PSD-ului, sora de tupeu, ambiție și sete de parvenire a ilustrei refugiate în Costa Rica, și-a primit porția de papară din partea mulțimii. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Simona Halep pe Arena Națională

Dna primăreasă Firea posedă o nerușinare cu totul specială, mare cât Arena Națională – dacă o scuipi în față, zbiară că au pus furtunul pe ea inși plătiți de Soros.

Citește mai mult