Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Federer taie nada cu Nadal

Indian Wells, 2017. Federer-Nadal, 6-2, 5-3, 40-15. Minge de meci. Servește Nadal. Și o face aproape perfect, la teu, tare și cu efect. Federer intră în minge cu reverul liftat, lovește din săritură și o trimite în lung de linie, în vinclu, la limită. Rafa privește o clipă zona de impact, apoi își scoate bandana neagră și o ia spre fileu ca să-i strângă mâna lui Roiger. Nu cere challenge, deși ar fi avut de ce.

La ultima minge a finalei Australian Open a cerut, deși era clar că forehandul lui Federer mușcase tușa. Acum, așa cum s-a văzut la reluarea pe computer, mingea ciupise doar câțiva milimetri din colțul terenului...

Gestul lui Rafa înseamnă recunoaștere și respect al superiorității actuale a lui Roiger. Ani în șir, Nadal l-a învins pe Federer atacându-i backhandul fie cu serviciul de stângaci spre exterior, fie cu forehandul în cros înfășurat, înalt, cu mingea învârtită sălbatic la aproape 5000 de rotații pe minut. De cele mai multe ori, Federer răspundea cu rever tăiat, adică minge lentă, care stă mult timp în aer, și îi dădea timp lui Nadal să se așeze și să-i atace iarăși și iarăși reverul, până când Swiss Maestro ceda.

Acum, la Indian Wells, n-am văzut la Federer niciun rever tăiat. Zero, nada. Tot timpul Roiger a întâmpinat mingea repede, cu backhand liftat sau plat. Rafa n-a mai avut marja de timp ca să se poziționeze la minge. Și procentajul de lovituri de rever reușite, atât cros, cât și lung de linie, de Federer a fost incredibil.

Pentru prima oară se poate spune că Elvețianul l-a învins pe Spaniol cu „sistemă”. Nu-mi amintesc când am văzut ultima dată un retur de rever câștigător al lui Federer pe primul serviciu al lui Nadal. În meciul de azi-noapte, am numărat cel puțin 4. Rafa a fost pur și simplu neputincios în fața mitralierei montate pe reverul lui Roiger de antrenorul Ivan Ljubičić.

Așa cum Federer a recunoscut întotdeauna, fără Rafael Nadal jocul său nu ar fi progresat. Acum mă aștept ca, în cursa lor unică, umăr la umăr peste tenisul tuturor timpurilor, Nadal să caute la rândul lui „iarba fiarelor” pentru reverul de oțel al lui Roiger.

O fiară va întâlni Federer în sfertul de finală: turbulentul Nick Kyrgios. Australianul l-a năucit literalmente pe Djokovik cu niște serii de servicii măciucă cum rar am văzut. Jocul lui Kyrgios s-a adunat, e mai puternic și mai compact ca niciodată.

Nick Kyrgios e mai tânăr cu 14 ani decât Federer. Va fi o fascinantă înfruntare între două vremuri ale tenisului, așezate față în față ca într-un miraj time machine al deșertului californian…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult