Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Federer – tăcerea îngerilor

Prințul Aripă de Lebădă, Picasso al picturii pe aer, regele Roiger, Îngerul ierbii, Geometrul cerului... Cum să-l mai numesc?

În vuietul anilor, Roger Federer lasă nu numai adversarii, lasă și cuvintele fără grai. Cred că astăzi, când a câștigat pentru a 8-a oară Wimbledon și al 19-lea Grand Slam, astăzi, când tenisul geme de icnete și zbierete însoțind bubuitul mingilor, nu-mi mai rămâne să vorbesc decât despre tăcerea lui Federer.

În cei 17 ani de când îl privesc și scriu despre el, nu l-am auzit scoțând vreun sunet nici în cele mai lungi și încrâncenate raliuri. Murray țipă ca înjunghiat când fuge la o scurtă, Djoković parcă strigă după mama lui când se întinde în disperare la minge, Nadal urlă când servește de parcă ar da cuiva cu ciocanul în cap.

În timpul punctului, Federer e mut. Doar când îl câștigă, scoate uneori un strigăt scurt și își spune „Komm jetzt!”. Federer e, fără îndoială, Domnul Tenis al tuturor timpurilor și pentru că joacă tenis fără zgomot, cum se juca pe vremea lui Big Bill Tilden sau Rod Laver, când orice deschidere a gurii adăugată loviturii era considerată nesportivitate, mitocănie. 

Federer pictează pe aer, și pictorul nu icnește când lucrează...

Există sporturi cu mingea în care obiectul rotund e mai cu seamă lovit, cum ar fi fotbalul, voleiul, golful sau tenisul. În altele, baschet, handbal sau polo, mingea e mai mult aruncată. Federer e singurul jucător de tenis care lovește mingea de parcă o aruncă. Ea rămâne o fracțiune de secundă în plus în corzile rachetei, ca și cum n-ar vrea să se despartă de el... De aici impresia că Roiger „pune mingile cu mâna”.

Marin Čilić s-a plâns, ba chiar în hohote, că are o bășică în talpă. Alte zgomote pe teren. C-adicătelea, dacă nu crăpa bășica, îl mânca pe Federer cu fulgii lui de înger cu tot... Îmi pare rău pentru „ghiogarul” croat de 1,96 m, dar, în tenis, nu e ca la fotbal, unde accidentările pot să nu facă parte din joc, și să-ți rupă altcineva un picior sau o mână. În tenis, nu te faultează nimeni, accidentarea e un element din joc și rezultă exclusiv din relația dinamică a jucătorului cu racheta, mingile, încălțările și terenul. Rănile sunt provocate de mișcări crispate, forțate, lipsite de coordonare și fluență. Oare de ce Roger Federer n-a avut nicio accidentare până la 34 de ani, când s-a lovit la genunchi în baie, în vreme ce, tovarăși de suferință ai lui Čilić, mai tinerii Djoković și Murray au părăsit turneul în sferturi din pricina cotului și spatelui?

L-am văzut prima dată jucând pe Federer când avea 19 ani, împotriva lui Michael Chang. Pe atunci, era o plăcere să-i simți imensul talent care se ghicea printre ghemuri și seturi.

Acum, să trăiești triumful de basm al lui Roiger pe iarba Wimbledonului, la 36 de ani, te face să te simți oleacă nemuritor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule C. T. Popescuu!V-am tot avertizat ca jocul Simonei depinde de cele 3,4 nopti petrecute in tromba cu partnerul sexual....N-am fost crezut,dar uite,acum se adevereste %.Faceti o incercare:,3 amanti vigurosi 3,4 zile inainte de meci sa petreaca noptile cu ea,si veti vedea ce rezultate va avea.
  • Like 0
 • Uuuhh...Michael Chang...alt Univers, chiar așa.
  Mai ușor cu Nemuritorii, dzzzău, că s-au mai crezut și alții.
  Și vorba lu” Churchill, de ei s-au umplut cimitirele.
  Hai Dunkirk.
  • Like 0
 • FEDERER este putin zis fantastic , dar nu ma pot abtine sa nu mentionez ca ILIE NASTASE nu s-a accidentat NICIODATA si acest lucru a fost mentionat si de catre cel mai bun prieten al lui : ION TIRIAC
  • Like 0
 • Crabu check icon
  "Federer e mai bun pe iarba ca Bob Marley" - este vorba unui cititor pe GSP.
  A prins omu' intr-o propozitie toata chinuiala artistica din articolul CTP-ului.
  • Like 0
 • Al doilea comentariu la articol, ma simt obligat intr-un fel : Acum ca ati "pupat", mai urmeaza sa puneti mana si pe racheta de tennis, cuvintele se pot rasuci usor dar practicarea acestui sport necesita catusi de putin talent, ma adresez celor tineri din garnizona de postaci desi cele mai multe commenturi vin de la "morsele" cu traditie lingvistica, ironic nu ?
  • Like 0
 • Iuliu check icon
  Unul dintre cele mai bune si inspirate comentarii citite de mine despre Federer,Artistul.
  Elegant.
  P.S. De apreciat ca Simona nu a acceptat sa urce pe locul intai WTA "pe usa din dos"....Speculand contextul turneului de la Bucuresti, totusi unul de categorie inferioara...Ar fi fost un pas lipsit de glorie si de tact.
  • Like 0
 • ...am observat in multele comentarii de dupa finala de ieri de la W ca majoritatea incepeau cu un fel de lamento legat de necazul cu basica de la picior a lui Cilic, ca vezi, daca nu era chestia cu basica alta era soarta finalei, Cilic ar fi putut face mai mult... m-am uitat si pe la BBC care isi alerga reporterii prin curte pe la W oprind e unul sau pe altul cu intrebarea "cum vi s-a parut finala?" dupa care urma intrebarea despre basica lui Cilic... raspunsurile lui Jim Curier mi s-au parut oke... dar senzatia pe care mi-au creat-o toate aceste discutii/comentarii era ca e vorba de o tentativa de diminuare sau chiar de subminare a performantei lui Roger Federer (deh, sint ofticati, imi ziceam, ca n-a ajuns Andi in finala, ar fi fost si greu dupa ultimile doua seturi lamentabile din meciul din sferturi cu Sam)... in fine, excelent articolul CTP-ului si sint bucuros ca nu a folosit asocierile animaliere dragi lui: mangusta, puma, guzgani etc... desigur, Cilic e un ghiogar, dar unul bun printre alti ghiogari ai tenisului - vezi cazul deja clasic al tinarului Raonic - nu ofera nimic spectaculos, loveste precum Jim Courier altadata cu bita de baseball, daca intra intra, daca nu mai vedem... ca istorie contrafactuala mi-as fi dorit sa-l vad pe Sam Q in finala... macar uriasul asta face din cind in cind chestii ciudate si amuzante: invirte racheta pe degete ca pe un Colt 45 si reuseste sa se aplece dupa scurte la care multi ar fi renuntat... nu vreau sa comentez jocul lui Rogere pentru ca nu pot gasi cuvinte pentru asta si, basca, sint fanul lui din tineretea lui, nu a mea sau a CTP-ului...cind eram mai tinar (eu am un an mai mult ca el) imi placea John McEnroe si am fost fericit sa vad prima lui finala la W pierduta in fata lui Borg in 1980 dupa cinci seturi incredibile... una dintre marile finale... https://www.youtube.com/watch?v=Yf0yfEfvMHE
  • Like 2
 • Prințul Aripă de Lebădă, Picasso al picturii pe aer, regele Roiger, Îngerul ierbii, Geometrul cerului... Cum să-l mai numesc? - GENIU.
  • Like 1
 • Da, faptul că nu urlă ca un apucat când lovește mingea, te face să te gândești la o altă categorie de om, nu doar de sportiv.
  • Like 0
 • alexcod check icon
  "Pana" dlui. CT Popescu a făcut minuni de această dată dar să nu uităm un lucru: tenisul (ca şi yachtingul, golful şi într-o măsură oarecare schi-ul) sunt rezultatul cerinţelor beizadelelor către tătici de a concura doar între ele. În nicio altă disciplină sportivă nu ai putea ajunge numărul unu mondial fără să câştigi echivalentul unui GS. Munca depusă de o beizadea în tenis este pe sfert cât munceşte un "sărăcan" în judo (de exemplu) pentru a ajunge în primii 5 din lume.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult