Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a învins-o Puma Pursânge pe Regina-Mamă a Wimbledonului

Wimbledon, Centre Court, ladies` final. Venus conduce cu 5-4 și 40-15 pe serviciul Garbinei – are două mingi de set.

Până atunci, meciul se desfășurase în schimburi scurte, cu lovituri decisive de ambele părți, într-un echilibru intens, aproape încărcat electric, deasupra dreptunghiului din centrul lumii tenisului.

A urmat un raliu de nu mai puțin de 19 lovituri, mai toate la maximum. Venus a aruncat în acele schimburi tot ce avea – a ascuțit crosul, a țintit lungul de linie, a agățat torpile in extremis, răcnind, a lovit din răsputeri când a avut ocazia, ba și când n-a avut-o. A fost ca plusarea până la capăt într-o mână de poker.

Muguruza a simțit mărimea mizei și a dat și ea tot ce putea.

Atât de tare a fost lovitura câștigătoare a luptătoarei spaniole, încât a îngenuncheat-o pe Williams...

Acest punct uriaș, pierdut de regina-mamă a Wimbledonului, i-a dat pumei Muguruza impulsul de încredere de care avea nevoie: aha, deci, Venus, dacă asta e tot ce poți, să știi că sunt peste tine. Chiar dacă iei primul set, nu cred că faci față încă două schimburilor „care pe care”, ai totuși 37 de ani. M-am liniștit, știu cum să câștig...

Din acel moment psihologic, problema n-a mai fost câte ghemuri mai ia Venus Williams, căci n-a mai luat niciunul, ci câte puncte! Marea campioană, de 5 ori învingătoare la Wimbledon, a dispărut parcă de pe teren, reapărând doar ca s-o felicite pe Muguruza.

Puma Pursânge Garbiñe Muguruza, după Paris 2015, iat-o și prințesă a Londrei...

Poate că unii dintre cei care m-au tot întrebat cum de numesc tenisul sportul minții, că sportul minții este șahul, vor fi priceput acum, cât de cât, de ce.

P.S.

Apropo de sportul minții, s-o vedem cu toții acum pe una dintre cele mai cerebrale jucătoare din circuitul WTA, românca Monica Niculescu, jucând, alături de taiwaneza Chan, finala de dublu doamne a Wimbledonului 2017! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Jucand Tennis....altceva nu ar mai fi de spus !
  • Like 0
 • In infinitele mele nedumeriri mai am una :De ce avem un turneu pe zgura la Bucuresti la o luna dupa terminarea sezonului pe zgura?
  De ce nu se pregateste un complex pe Hard daca tot avem crestere economica si nu reusim sa facem proiecte eligibile pentru fondurile UE?
  In opinia mea acest turneu seamana cu soldatul japonez care inca lupta si dupa semnarea armistitiului.
  Astept o opinie a domnului Popescu.
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   cum,cum? alo! ceriul. Aici Pamantul?
   • Like 0
 • In opinia mea,in finala respectiva, cred ca a fost vorba despre o blocare mentala a lui Venus in primul set dupa ratarile de la 40-15.
  Stiam ca dupa pierdera setului Venus nu putea sa revina decat dupa un joc slab al lui Muguruza,ceea ce nu s-a intamplat.
  In opinia mea a fost o finala slaba,concurs de cine da mai tare-n minge ,cu putine puncte costruite si cu multe greseli mai mult sau mai putin fortate.
  Inexplicabila caderea mentala a lui Venus la 37 de ani.
  Greu cu sportul mintii la fete si la fel de greu cu jocul de tenis.
  • Like 0
 • da. am vazut 2 jucatoare care vroiau Victoria.cu mentalitatea si hotarirea cistigatoarei. si cu dotarea fizica de exceptie, pe linga talent. nu gasesc nicio legatura cu cea pe care dl CTP continua sa o sustina, si care in afara de nationalitatea romana, nu are cum sa egaleze ceea ce finalistele au aratat astazi/ieri pe centralul W. realitatea trebuie acceptata. se joaca fiecare minge pentru a cistiga nu doar pentru a returna si poate...
  • Like 1
  • @ Jean Aciroiv
   ''cu mentalitatea si hotarirea cistigatoarei. si cu dotarea fizica de exceptie, pe linga talent''
   Cine pe cine ''linga'' si CARE talent :))))) ''mentalitatea si hotarirea cistigatoarei'' si zici ca erau DOUĂ !!! ''am vazut 2 jucatoare...'
   • Like 1
 • Filbert check icon
  28 Iunie 2017, Eastbourne, iarba, turul III: Muguruza - Strycova (23 WTA) : 0-6, 1-6.
  15 Iulie 2017, Wimbledon, iarba, finala: Muguruza - V. Williams: 7-5, 6-0.
  • Like 1
  • @ Filbert
   Asa e-n tenis :-)
   • Like 0
 • Ce să zic? Muguruza are tot ceea ce ii lipsește Simonei. Sânge rece, determinare, puterea de a învăța repede din propriile greșeli. Mi-e aproape ciudă pe ea.
  • Like 0
  • @ Republican
   Gravity check icon
   Desi Simona este o jucatoare mai constanta, valoarea in varf de forma a Garbinei este peste valoarea in varf de forma a Simonei. De aici si diferenta la Grand Slam-uri castigate, 2-0.
   • Like 3
  • @ Republican
   Ce să zic?.... am bagat diacritice in loc de spume
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult