Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum a învins-o Puma Pursânge pe Regina-Mamă a Wimbledonului

Wimbledon, Centre Court, ladies` final. Venus conduce cu 5-4 și 40-15 pe serviciul Garbinei – are două mingi de set.

Până atunci, meciul se desfășurase în schimburi scurte, cu lovituri decisive de ambele părți, într-un echilibru intens, aproape încărcat electric, deasupra dreptunghiului din centrul lumii tenisului.

A urmat un raliu de nu mai puțin de 19 lovituri, mai toate la maximum. Venus a aruncat în acele schimburi tot ce avea – a ascuțit crosul, a țintit lungul de linie, a agățat torpile in extremis, răcnind, a lovit din răsputeri când a avut ocazia, ba și când n-a avut-o. A fost ca plusarea până la capăt într-o mână de poker.

Muguruza a simțit mărimea mizei și a dat și ea tot ce putea.

Atât de tare a fost lovitura câștigătoare a luptătoarei spaniole, încât a îngenuncheat-o pe Williams...

Acest punct uriaș, pierdut de regina-mamă a Wimbledonului, i-a dat pumei Muguruza impulsul de încredere de care avea nevoie: aha, deci, Venus, dacă asta e tot ce poți, să știi că sunt peste tine. Chiar dacă iei primul set, nu cred că faci față încă două schimburilor „care pe care”, ai totuși 37 de ani. M-am liniștit, știu cum să câștig...

Din acel moment psihologic, problema n-a mai fost câte ghemuri mai ia Venus Williams, căci n-a mai luat niciunul, ci câte puncte! Marea campioană, de 5 ori învingătoare la Wimbledon, a dispărut parcă de pe teren, reapărând doar ca s-o felicite pe Muguruza.

Puma Pursânge Garbiñe Muguruza, după Paris 2015, iat-o și prințesă a Londrei...

Poate că unii dintre cei care m-au tot întrebat cum de numesc tenisul sportul minții, că sportul minții este șahul, vor fi priceput acum, cât de cât, de ce.

P.S.

Apropo de sportul minții, s-o vedem cu toții acum pe una dintre cele mai cerebrale jucătoare din circuitul WTA, românca Monica Niculescu, jucând, alături de taiwaneza Chan, finala de dublu doamne a Wimbledonului 2017! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Jucand Tennis....altceva nu ar mai fi de spus !
  • Like 0
 • In infinitele mele nedumeriri mai am una :De ce avem un turneu pe zgura la Bucuresti la o luna dupa terminarea sezonului pe zgura?
  De ce nu se pregateste un complex pe Hard daca tot avem crestere economica si nu reusim sa facem proiecte eligibile pentru fondurile UE?
  In opinia mea acest turneu seamana cu soldatul japonez care inca lupta si dupa semnarea armistitiului.
  Astept o opinie a domnului Popescu.
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   cum,cum? alo! ceriul. Aici Pamantul?
   • Like 0
 • In opinia mea,in finala respectiva, cred ca a fost vorba despre o blocare mentala a lui Venus in primul set dupa ratarile de la 40-15.
  Stiam ca dupa pierdera setului Venus nu putea sa revina decat dupa un joc slab al lui Muguruza,ceea ce nu s-a intamplat.
  In opinia mea a fost o finala slaba,concurs de cine da mai tare-n minge ,cu putine puncte costruite si cu multe greseli mai mult sau mai putin fortate.
  Inexplicabila caderea mentala a lui Venus la 37 de ani.
  Greu cu sportul mintii la fete si la fel de greu cu jocul de tenis.
  • Like 0
 • da. am vazut 2 jucatoare care vroiau Victoria.cu mentalitatea si hotarirea cistigatoarei. si cu dotarea fizica de exceptie, pe linga talent. nu gasesc nicio legatura cu cea pe care dl CTP continua sa o sustina, si care in afara de nationalitatea romana, nu are cum sa egaleze ceea ce finalistele au aratat astazi/ieri pe centralul W. realitatea trebuie acceptata. se joaca fiecare minge pentru a cistiga nu doar pentru a returna si poate...
  • Like 1
  • @ Jean Aciroiv
   ''cu mentalitatea si hotarirea cistigatoarei. si cu dotarea fizica de exceptie, pe linga talent''
   Cine pe cine ''linga'' si CARE talent :))))) ''mentalitatea si hotarirea cistigatoarei'' si zici ca erau DOUĂ !!! ''am vazut 2 jucatoare...'
   • Like 1
 • Filbert check icon
  28 Iunie 2017, Eastbourne, iarba, turul III: Muguruza - Strycova (23 WTA) : 0-6, 1-6.
  15 Iulie 2017, Wimbledon, iarba, finala: Muguruza - V. Williams: 7-5, 6-0.
  • Like 1
  • @ Filbert
   Asa e-n tenis :-)
   • Like 0
 • Ce să zic? Muguruza are tot ceea ce ii lipsește Simonei. Sânge rece, determinare, puterea de a învăța repede din propriile greșeli. Mi-e aproape ciudă pe ea.
  • Like 0
  • @ Republican
   Gravity check icon
   Desi Simona este o jucatoare mai constanta, valoarea in varf de forma a Garbinei este peste valoarea in varf de forma a Simonei. De aici si diferenta la Grand Slam-uri castigate, 2-0.
   • Like 3
  • @ Republican
   Ce să zic?.... am bagat diacritice in loc de spume
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult