Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a învins-o Puma Pursânge pe Regina-Mamă a Wimbledonului

Wimbledon, Centre Court, ladies` final. Venus conduce cu 5-4 și 40-15 pe serviciul Garbinei – are două mingi de set.

Până atunci, meciul se desfășurase în schimburi scurte, cu lovituri decisive de ambele părți, într-un echilibru intens, aproape încărcat electric, deasupra dreptunghiului din centrul lumii tenisului.

A urmat un raliu de nu mai puțin de 19 lovituri, mai toate la maximum. Venus a aruncat în acele schimburi tot ce avea – a ascuțit crosul, a țintit lungul de linie, a agățat torpile in extremis, răcnind, a lovit din răsputeri când a avut ocazia, ba și când n-a avut-o. A fost ca plusarea până la capăt într-o mână de poker.

Muguruza a simțit mărimea mizei și a dat și ea tot ce putea.

Atât de tare a fost lovitura câștigătoare a luptătoarei spaniole, încât a îngenuncheat-o pe Williams...

Acest punct uriaș, pierdut de regina-mamă a Wimbledonului, i-a dat pumei Muguruza impulsul de încredere de care avea nevoie: aha, deci, Venus, dacă asta e tot ce poți, să știi că sunt peste tine. Chiar dacă iei primul set, nu cred că faci față încă două schimburilor „care pe care”, ai totuși 37 de ani. M-am liniștit, știu cum să câștig...

Din acel moment psihologic, problema n-a mai fost câte ghemuri mai ia Venus Williams, căci n-a mai luat niciunul, ci câte puncte! Marea campioană, de 5 ori învingătoare la Wimbledon, a dispărut parcă de pe teren, reapărând doar ca s-o felicite pe Muguruza.

Puma Pursânge Garbiñe Muguruza, după Paris 2015, iat-o și prințesă a Londrei...

Poate că unii dintre cei care m-au tot întrebat cum de numesc tenisul sportul minții, că sportul minții este șahul, vor fi priceput acum, cât de cât, de ce.

P.S.

Apropo de sportul minții, s-o vedem cu toții acum pe una dintre cele mai cerebrale jucătoare din circuitul WTA, românca Monica Niculescu, jucând, alături de taiwaneza Chan, finala de dublu doamne a Wimbledonului 2017! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult