Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Felul în care îți consumi o zi îți arată felul în care îți trăiești întreaga viață. Lista celor 30 de lucruri care te pot schimba în bine

Plimbare in natura

Foto: Guliver/ Getty Images

Îmi plac listele. Ele ajută mult la structurarea informației, sunt ușor de parcurs și pot servi drept model motivațional. Cred cu tărie că dacă fiecare ar încerca să-și ghideze un pic ziua după aceste lucruri relativ simple, ar duce o viață mult mai bună. Până la urmă, felul în care ne arhitecturizăm o zi ne arată felul în care ne vom trăi întreaga viață. Depinde de noi cum alegem să realizăm ceva, să învățăm elemente, să folosim timpul, să ne alegem alimentele pe care le introducem în corpul nostru, să ne mișcăm prin lume, să stăm în liniște, să ne bucurăm de timpul avut, să-i oferim inimii liniște și povești frumoase. Nu alerg după rețete pompoase și răspunsuri complicate. Îmi place ca totul să fie cât mai simplu.

Mulți scriitori au pornit de la niște liste și au realizat apoi cărți ce au ajuns la milioane de oameni. Un exemplu este Jordan B. Peterson, a cărui carte 12 reguli de viață a plecat de la o listă publicată pe Quora, o platformă de cunoaștere în care listele sunt extrem de populare.

Iată lista mea:

1. Treziți-vă și nu mai stați niciun minut în plus în pat. E timp mort. Trezirea la aceeași oră oferă energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditație, puțin sport. Ea reglează și somnul, fiind recomandat să procedăm la fel inclusiv în weekend. Lenea dulce poate să existe fără probleme, e o formă excelentă de debarasare și odihnă, dar să fie excepție, nu obicei.

2. Meditați un sfert de ceas, într-un loc cât mai liniștit. O puteți face imediat după trezire și/sau seara. Stați comod, respirați adânc și controlat, concentrați-vă pe diferite zone ale corpului, apoi plimbați gânduri pozitive de colo-colo, respingând orice altceva. Meditația este studiată intens în medicină, iar rolurile ei sunt recunoscute. Avem nevoie de ruperi de ritm, de retrageri în care să stăm doar noi cu noi, în liniște, respirând adânc, controlat.

3. Țineți-vă lucrurile din jur în ordine. Faceți patul înainte de toate. Țineți totul cât mai ordonat și curat. Pare un clișeu, dar ordinea chiar înseamnă progres. E minunat să găsești repede un obiect pentru că știi exact de unde să-l iei, să te întorci acasă și să găsești curat, să te arunci în așternuturi proaspete.

4. Luați un mic dejun liniștit, fără distrageri de atenție. El poate conține un senviș, fructe, cereale (ideal înmuiate din timp, să se digere mai ușor), lapte, orice vă place în cantități moderate. Puteți bea o cafea sau o cană de ceai verde sau negru, ideal fără zahăr.

5. Faceți sport, de la înot până la jogging. Faceți sport ușor chiar dacă aveți probleme cu inima, spre exemplu după un infarct miocardic sau după conversia unei fibrilații atriale (după consultul medicului, desigur). Sportul ne menține într-un tonus fizic și psihic excelent, reducând considerabil riscul unor afecțiuni. Sedentarismul este, din păcate, din ce în ce mai frecvent, iar el, coroborat cu alte obiceiuri nocive, poate atrage consecințe nefaste.

6. Un duș cu apă mai rece este tonifiant și anxiolitic. Poate ajuta și la ameliorarea hipersudorației. Dușul de dimineață are și o componentă meditativă, dar și de realizare a unui plan scurt de atac al zilei ce tocmai se deschide. Spălați părul cu apă călduță, iar dacă suportați, reduceți treptat temperatura apei pentru restul corpului. Puteți să încercați și o altă variantă, alternând cald – rece de mai multe ori.

7. Cuprindeți-vă ziua între două zâmbete. Energia pozitivă atrage energie pozitivă. Zâmbiți! Veți face totul mult mai ușor. Tineți minte asta: un comportament aspru, egoist și rece îi închide omului în față toate ușile și mai ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscător și bun va avea în jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunități și de iubire.

8. Învățați să trageți acțiunea lângă intenție. Degeaba vrem să facem ceva dacă rămânem la stadiul de idee. Acționând, făcând lucruri aparent mărunte, generăm o stare de bine în noi. Important este să acționăm, depășind incubatorul de idei. Idei poate avea oricine, reușește cel care le și aplică. El poate greși de o mulțime de ori, dar asta nu face decât să-l întărească, să-i ofere lecții. Visați și mergeți pe drumul visurilor voastre, după cum prea bine zicea Thoreau.

9. Nu mâncați prea mult la prânz. Cei ce se îndoapă la masa de prânz devin imediat somnolenți – motivul este redistribuția sangvină. Scade și randamentul intelectual. O masă cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideală pentru prânz. Gândiți-vă să așezați 2/3 din calorii în prima parte a zilei.

10. Respirați adânc aer curat, repetat. Există tehnici de respirație, multe utilizate și în meditație. Creierul se va simți excelent și veți gândi totul mult mai limpede. Trageți aer adânc, țineți aerul în plămâni pentru 8-10 secunde, expirați prelung. Repetați. Găsiți un loc adecvat pentru asta (capitala e infectă în multe zone). Puteți întrebuința și aplicații speciale care se găsesc pentru telefoane sau ceasuri inteligente.

11. Dormiți cam opt ore pe zi. Este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Fără cafea și alte substanțe excitante (alcool) în a doua parte a zilei, fără lichide multe seara, fără cină bogată, fără sport după șapte seara, fără televizor. Citiți un roman ușor, respirați adânc, meditați, scrieți în jurnal, așterneți pe o hârtie lucrurile care vă macină. Din păcate somnul este un capitol tot mai discriminat și nici nu băgăm de seamă ce repercusiuni atrage asta. Somnul deficitar este risc pentru orice afecțiune, de la boli de inimă la accident vascular cerebral. Puneți mare preț pe somn.

12. Faceți cu o seară înainte sau dimineața o listă cu 5-7-10 lucruri pe care vreți să le faceți în ziua respectivă. Sau cu idei pe care ați vrea să le materializați cândva. Veți scăpa de gândurile în exces și-n același timp vă veți motiva să realizați acele lucruri.

13. Oferiți-vă mici recompense după ce ați făcut anumite lucruri. Avem un mecanism complex al recompensei în creier, bazat pe dopamină, iar el poate funcționa de minune ca stimul pentru ducerea la capăt a unei sarcini.

14. Cina trebuie să fie cât mai ușoară. Fără fructe. Fără alimente grele. Fără alcool. O vorbă veche spunea că dimineața trebuie să mâncăm ca un rege, la prânz ca un prinț, iar seara ca un sărac (luați doar ideea vorbei, fără să jignim pe cineva).

15. Comunicați cu cei din jur. Suntem ființe sociale și ne simțim mai bine stând alături de semenii noștri, vorbind cu ei, râzând cu ei, îmbrățișându-i, iubindu-i. Legăturile veritabile interumane asigură sănătate și longevitate. Aduceți-vă aminte de acele zone albastre din Sardinia, Grecia, Costa Rica, Japonia, în care oameni aveau legături frumoase între ei, trecând lejer de 90 – 100 de ani.

16. Trăiți totul cu uimire. Lăsați-vă impresionați de tot ce se întâmplă în jurul vostru și fiți recunoscători pentru că ați primit cel mai frumos cadou: viața. Aduceți-vă aminte de pacienta cu tulburarea de ritm și înscrisul ei din acel carnețel.

17. Simplificați, nu complicați. Păstrați mai puține lucruri materiale în jurul vostru. Reduceți cheltuielile inutile. Renunțați la oamenii care vă trag în jos cu energiile lor negative. Reduceți opțiunile multiple care vă solicită mintea. Simplificați tot ce puteți.

18. Lărgiți zona de confort. Numai așa puteți evolua. Cunoașteți oameni noi, faceți lucruri noi, învățați alte și alte informații, căpătați alte și alte aptitudini. Nu veți putea niciodată să ieșiți din zona de confort, dar o puteți extinde prin confruntarea mai ales cu elementele care vă produc frică. De cele mai multe ori frica este nefondată, o proiecție care ne pune saboți pe roți. Ne adaptăm ușor și putem depăși orice, trebuie doar să avem curaj și deschidere.

19. Hidratarea e deosebit de importantă. Beți apă în mod constant. Avem un centru al setei în creier, dar nu lăsați centrul să facă singur lucrurile. Sucurile carbogazoase sunt nocive. Chiar și cele dietetice, cu înlocuitori care substituie zahărul, cresc riscul cardiovascular, neurologic, chiar și de diabet zaharat. Beți apă simplă, dar ascultați-vă mecanismele corpului și nu exagerați (apa e toxică în cantitate mare). Hidratați-vă suplimentar în timpul efortului fizic, când e cald afară, când sunteți în medii în care transpirați mult.

20. Călătoriți. E una dintre investițiile cele mai bune pe care le puteți face. Descoperiți locuri pe care le așezați undeva în voi, ca amintiri minunate. Citiți despre țările în care mergeți, iar dacă puteți depăși turismul de masă, intrând în particularitățile țărilor, făcând aventuri și explorări de locuri mai puțin vizitate, cu atât mai bine. Descoperiți oameni cu care puteți lega punți ce nu se vor rupe niciodată. Lumea e mică, oamenii sunt mai legați între ei decât credem, iar călătorind ne dăm seama de asta cu ușurință.

21. Dacă puteți face un lucru în câteva minute, abordați-l imediat și nu-l lăsați pentru mâine, pentru că acel mâine poate deveni perpetuu. Faceți lucrul repede. Asta vă va da ritm și apetit pentru a face tot mai multe, vă veți simți bine, veți intra în ritm, vi se va face poftă de elemente adiacente din listă.

22. Visați. Cu ochii deschiși sau închiși, visați la o viață mai bună. Veți pune bazele schimbării și totul se va petrece așa cum vă doriți cel mai tare, dacă aveți mintea concentrată pe acel lucru. Cu ambiție apoi, luptați, puțin câte puțin, să construiți schimbarea. A se corobora aici cu punctul 8, idee și acțiune.

23. Citiți în fiecare zi, cât de mult puteți. Luați o carte cu voi oriunde, la metrou, la o cafenea, la job. Ajungeți în locuri multiple fără să vă mișcați din loc. Recurgeți seara la un roman ușor, mintea se liniștește mai bine așa, veți dormi mai eficient. Motivați-i și pe ceilalți să citească, pentru că țara noastră, din păcate, e pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.

24. Felul în care vă consumați o zi vă arată felul în care vă trăiți întreaga viață, după cum bine spunea Anne Dillard. Dincolo de orice concept, sunt mari șanse să aveți una singură. Iubiți-o și iubiți-vă, iubindu-i pe ceilalți în același timp. Aveți două deziderate mari și late în bucata asta de lumină de-o numim viață. Primul este să vă descoperiți, să vă cultivați, să aveți cât mai mult grijă de voi, să învățați să vă iubiți. Al doilea este să faceți bine, cât de mult puteți, în jurul vostru. Implicați-vă în acțiuni de voluntariat, ajutați alte persoane, donați cauzelor care merită sprijinul vostru, lăsați o bucățică din inima voastră în fiecare loc prin care treceți.

25. Îmbrățișați creativitatea. Scrieți, compuneți, inventați, desenați, imaginați, visați. Când faceți ceva creativ, viața devine mult mai interesantă. Foarte multe activități au și rolul de a ne distrage atenția de la problemele cotidiene, așadar extrabeneficiu!

26. Țineți un filtru: respingeți lucrurile negative care vă pot măcina și acceptați înăuntru lucrurile pozitive. Cele negative rod, se acumulează, dau peste cap toate raporturile dintre organele noastre. Cele pozitive ne înalță.

27. Spuneți un lucru pozitiv când ajungeți seara acasă. Da, vi se vor întâmpla multe chestiuni negative în trafic, la un ghișeu, la birou. Dar și multe pozitive. Când ajungeți acasă, povestiți ceva frumos celorlalți. Veți seta energii pozitive și veți vedea cum ceilalți se vor plia pe starea impusă de voi.

28. Plimbați-vă pe jos în fiecare zi. Mersul pe jos e sănătate curată. 3-5-7 kilometri, încercați să parcurgeți anumite distanțe, la pas susținut. Nu e nevoie să faceți un anumit număr de pași, ci să aveți o constanță, să cultivați mișcarea aceasta și să vă bucurați de plimbare. Dacă puteți evita zonele cu aglomerare de mașini și alți emițători de noxe, cu atât mai bine.

29. Mai puține scuze. Mă doare una și alta, sunt obosit, nu am energie, mi-e teamă, nu am chef. Pentru ceilalți, veți fi un ghimpe în pulpa degetului. Renunțați la toate scuzele și începeți să faceți lucruri, să ieșiți din zona de confort, să vă recâștigați forma și ritmul, să-i uimiți pe cei de lângă voi cu optimismul vostru. Nimeni nu vrea prieteni care se plâng tot timpul.

30. Încercați să faceți cel puțin o faptă bună pe zi. Există pe undeva o compensare în viață și lucrurile vi se vor întoarce când vă așteptați mai puțin. Dar nu vă gândiți că se vor întoarce, că aici e toată frumusețea.

Decideți singuri dacă punctele alese de mine vă convin și le puteți îmbrățișa, acomodându-le în viețile voastre, puțin câte puțin, până veți reuși să aveți cât mai multe, poate chiar pe toate. Ar fi un mare câștig pentru voi și pentru cei de lângă voi.

Materialul a fost inclus în cea mai nouă carte a mea, Medicina povestită: Despre inima ta.  Mai multe detalii, aici

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am si eu un "program" de "resetare" (cum zic romglezii). Nu-i al meu, ci activitatea unui meditant-aspirat budist de prin Tailanda :
  Sculaţi-vă la 3 dimineața (oh, Dumnezeule!),
  Cântarea de la 3:30 la 4:00 (ce este „Cântarea”?)
  Meditația între orele 3:30 și 5 a.m.
  Curățare, recoltare de alimente, gătit între orele 5 și 8 a.m.
  Masa servită la 8 dimineața (singura din zi ...)
  Timp liber de la 10 la 16 p.m. (În acest timp citiţi « almanahele » de pe Republica)
  Nam pana la 16:00 (pauză de ceai)
  Cântarea și meditația de la 18:00 la 20:00.
  Ce ziceţi ? Va încumetati ? Haide, doamnelor şi domnilor, vă promit că veti deveni nişte suflete deosebite. Nu mă credeţi ? Cu atât mai bine, pentru că este un adevăr relativ şi greu de realizat, chiar dacă-l doriti cu nesaţ. Efort, disciplină, perseverentă, dedicaţie = o viaţă întreagă. Pentru aceasta va trebui să vă oferiţi o nouă viziune asupra vieţii. Veţi dori aceasta ? Iată Marea Întrebare ! Restul este vorbă deşartă ce nu se învaţă în 5 minute de lectură.

  Această persoană are o diplomă de medic.
  Aceasta persoană (care este un medic) bănuiesc că a crescut în cultul unor culturi straine.
  Altă variantă : crescut în deşertul ideatic, educational şi cultural mioritic, şi-a cautat salvarea sufletească explorând (re)sursele livreşti ale unei economii de piaţă, ce cuprinde tot felul de livre "sfinte" ale unor guru la modă (o modă schimbătoare, bine-nţeles), religioşi sau partizani ai modelor "mind & Co".

  Nu mai continuu ; de când i-am citit cele 15 ( sau 20 ?, sau 22 (25?), sau numai ştiu câte) învăţăminte organizate în câteva rânduri ce s-ar fi vrut bine simţite şi apărute ici si colo, în jurnale prietene, dar utilizate doar pentru a-şi vinde o cărţulie oarecare, nu mai am consideraţie pentru acest "profesionist" (ce-ar trebui să fie al omului "la toate etajele sale").
  Psihismul (unul din "etaje") este un domeniu vast, obscur, capricios, inconstant, instabil, neconstant, nestabil, nestatornic, schimbăcios, variabil, etc. Iată, v-am pus, la grămadă, aproape toate sinonimele cuvântului "schimbător". (Pentru "inerţie", un alt aspect al psihismului uman, vă las plăcerea căutării personale). Este exact ceea ce caracterizeaza activitatea psihismului uman.
  Consideraţi că ne putem transforma cu câteva "versete" dintr-o culegere de exerciţii grăbite, scrise la repezeală de un om, poate bine intenţionat, dar prea permisiv şi cauţionând superficialitatea lipsei noastre de maturitate ?

  Deci, Autorul recidivează cu alte învăţăminte culese (sau care pot fi culese) de oriunde, de pe Web (aceasta presupunând că nu doriţi să participati la dezvoltare noii culturi a "căucilor" de tot felul, un fel de apostoli ai superficialitătii plătite cu bani grei de "enoriaşi" (cunoasteţi fenomenul tele-evangheliştilor americani, milionarii plângăreţi ai afacerilor veroase cu noua sfinţenie grăbită a turiştilor (si ei grăbiţi) căutători de Rai, 100% bio şi asigurat după o singură rugăciune ?).

  Sunt răutăcios, o recunosc !
  Dar nu suport superficialitate imatură a credinţei că totul se poate obţine fără efort.
  Nimeni nu a reusit aceasta. Niciodată ! Este doar o credinţă imatură, puerilă, reziduu rămas dintr-o educaţie deficitară, victimă a simplismului salvator.
  Strămosii noştrii ar râde dacă ar putea. Ar trebui să plângă, dar nu vor putea face nici aceasta.
  Nu voi mai continua să "desfiinţez" credulitatea celorlalţi. Fiecare va recolta ce a sădit. La repezeală sau după o muncă epuizantă şi răbdatoare.
  La fel şi cei ce trudesc pe căile meditaţiilor nesfârşite, prin munţii inaccesibili (sau nu) ai Hymalaiei, ai Nepalului, sau prin "taberele" de "înţelepciune pe scurtătură", oameni plecaţi de la rugăciunea petiţie (cu zicea Huxley) şi ajunşi la "înţelepciuni" de bazar, vândute la colţurile de stradă, dubioase, ale vieţii.

  Să fie clar : Nu contest dorinţa fiecăruia dintre noi de a-şi căuta liniştea sufletească.
  Mai mult, cred ca ar trebui să fie o obligaţie constitutională ;-)
  Dar, această (repet) superficialitate de negustor de speranţe …pur şi simplu, o detest.

  A lucra cu spiritul (adică cu mentalul – unii zic că nu-i acelasi lucru ; Fiecare cu ale sale !) este unul din lucrurile cele mai greu de făcut.
  Întrebaţi-i pe cei cu probleme personale, plătitori de psihologi, nici ei mai bine înzestraţi. Întrebati-i pe învăţăceii Nirvanei, întrebati călugărimea "sfântă" (ce deposedează de casă, o bătrâna nevinovata - aşa cum s-a petrecut în Nord) etc.
  Cât le-a trebuit, sau cât le va trebui, ca să iasă la liman ?
  Nimeni nu ştie !

  Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să încercăm. Aici îi dau dreptate celui care a scris acest… articol, un domn foarte la modă în rândul mass-mediei româneşti în lipsă de alte idei mai isteţe.

  Vreţi să descoperiţi serenitatea ascunsă prin negurile propriului cuget ?
  Lăsaţi "almanahele" şi căutati autenticul.
  Îl veţi găsi foarte greu, aceasta pepită de aur preţios nu este oferita oricărui căutător de aur sufletesc. A fi un "căutător" sincer nu este suficient. Din pacate.

  Şi ştiţi care este (sau va fi) duşmanul dumneavoastră cel mai primejdios si mai tenace (dincolo de aceşti vânzători de vise) ? Dumneavoastră înşivă ! Sau, mai bine zis, ego-ul dumneavoastră. Că veţi hălădui pe plajele imaginare, ale meditaţiilor făcătoare de "minuni" imaginate de autori de cărţi pentru naivi, că vă veţi retrage, pustnic, în munţii budismului, sau chiar si în munţii ortodoxismului (pătat de cupiditatea BOR-ului), oriunde veţi căuta, Ego-ul vă va fi un duşman…"apropiat". Şi nu ca în Scrisoarea a IIIa, dusman doar al altora !
  Drum bun !

  Scurt paragraf final.
  Acest domn Rădulescu, susţine că a fost victima unui burnout timp de 12 ani. Este o stare psihică extrem de dificilă. Dacă a reuşit să iasă, atunci îl felicit. Pentru că orice om cât de cât linistit sufleteste, este o binecuvântare pentru noi toti.
  Dar mă îndoiesc că a reuşit să o facă doar citind o lista de "lucruri de făcut" si este tocmai ceea ce-i reproşez că încearcă să ne transmita.
  Mă voi abtine de la judecaţi de valoare (sunt ipocrit, o ştiu, tocmai am făcut-o în comentariul de mai sus !) dar, oameni buni, nu vă lăsaţi influenţaţi de orice iluzie aurită !
  • Like 0
 • Ion check icon
  Valeu.....Mai rau ca la armata! LE Doar sa-mi prepar si sa beau linistit ceaiul rasfoind mailul si presa imi ia doua ore! Totusi imi fac patul, nu pot sa pornesc nimic daca vad patul nefacut! Micul dejun si pranzul sunt unul si acelasi lucru si se intampla pe la 11. LE Si apoi incepe alergatura, nebunia! Dupa treburi!
  • Like 1
 • Personal, daca as tine toate regulile astea as intra in burnout. E prea multa presiune pt mine, prea multa rigiditate, prea putin loc sa ma bucur de cele 5min de lenevit in familie in pat cu copila in brate, fara loc de ales sa reactionez diferit si sa simt diferit o dimineata sau o seara, sa accept ca am si zile proaste si vin si zile bune. Iesitul zilnic din zona de confort este o presiunea prea mare pt minte, tocmai de confort are nevoie sufletul pt a se armoniza cu creierul - si nu orice face fatza, de ex asta e cauza pt care atatia studenti ajung in depresii si burnout si abandon- materia multa si examenele si presiunea le rup armonia interioara si sanatatea.
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   A vă bucura de Clipa trecatoare este un pas important.
   A accepta ORICE eveniment (bun-rău) al vieţii este un alt pas important. Mai important chiar decât bucuria clipei.
   Restul, adică ceea ce ar trebui să urmeze, este ceva mult mai complicat, ce nu este dat orişicui, iar dumneavoastră nu păreţi foarte interesată. Viaţa se învaţă "pas cu pas".
   Bucuraţi-vă de copil(ă) (nu va dura mult – copii cresc (prea) repede !), fiti empatică şi altruistă (viaţa este un schimb de bune servicii) si, în mod normal, ar trebui să (vă) fie suficient.

   Dacă vreodată veţi simţi nevoia de "altceva", va fi acel moment un alt pas important în viaţă.

   Dar viaţa este aici si acum. Nici ieri si nici mâine.
   Bucuraţi-vă de ea, căci viaţa nu este aşa darnică cum ni se spune.
   Şi mai este şi grăbită.
   Foarte grăbită.

   Dimineţi pline de serenitate si bucurie, vă doresc !
   • Like 0
 • Deci alcool in prima parte a zilei?
  • Like 2
 • Domnule Vasi Radulescu, nu ma pot abtine, insa trebuie sa recunosc ca aveti stofa de comisar european al DG European Way of Life. Jesus man...si ne miram ca ies tari din UE...
  • Like 4
 • Ovidiu check icon
  "senvis"?...
  • Like 0
 • Perfect. Multumim ....
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult