Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Femeie la volan. Revoluția sexuală metalică

Prima putere a lumii e foarte aproape de a avea prima femeie președinte. Cu toate astea, eu cred că femeile deja conduc lumea. Cum? Cu volanul.

Zi de săptămână, cândva la sfârșit de octombrie. Centrul Bucureștiului e aglomerat ca de obicei. Coadă la semafor. Mă strecor cu motocicleta ușor, aproape neauzit, până în față. Opresc lângă o mașină mică, neagră, absolut inodoră și insipidă. Ca să rămăi în viață cu motocicleta în Capitală (și nu numai) e bine să fii foarte atent la detalii. Mașină mare de teren - neatenție si manevre nesemnalizate.

Mașină sport - orgolii și ambiții stupide. Monovolum - frâne bruște fără motiv. Mașină super sport - posibilă umilință. Mașină albă de teren - oprește, întoarce și fugi cât poți de repede. Și tot așa. 

Recunosc că odată ajuns la semafor în primul rând lângă mașina mică neagră, am trecut-o la capitoul „inofensiv”, așa că nu am trecut la nivelul următor - verificarea profilului șoferului. S-a făcut verde și am pornit. Nici tare ca un maniac, nici moale ca un bătrânel. Suficient cât să - după aprecierea mea - plec primul în siguranță și să îmi văd de drum.

După o secundă jumătate, lucrurile stăteau complet altfel. Cu zgomot, mașina mică neagră s-a avântat după mine și mai mult, a încercat să imi taie fața. Am luat totul ca pe o glumă plus eternul „încă un chior" și am accelerat ușor mai violent. Aiurea. Mașina mică neagră s-a transformat în aspirator conectat la voltaj prea mare și s-a aruncat nemiloasă în urmărirea mea. Ajunge în lateral. Mă uit cu milă amestecată cu ușoară panică spre ghemotocul de tablă care vâjâia, se supraîncălzea, tușea și icnea, gata să mă scoată de pe bandă și caut personajul. Aș fi pariat după cum urmează: unu - puști de 18 ani care e convins că poate să „facă o motocicletă”, doi - șofer de curier rapid căruia i s-a stricat mașina, trei - taximetrist care a fost la țară cu mașina cumnatului. Mmmnu. La volanul Furiei Negre se afla o femeie, care spumega cel puțin la fel de tare ca cele șaisprezece valve ale motorului.

Bulversat, rușinat, enervat că iar mă joc cu viața mea de pe banda doi pe banda trei, bag mâna în gaz, o înjur în cască pentru că mă obligă să ajung la o sută într-o zonă în care normal mergi cu șaizeci, scap de ea, dar rămân cu gândul la fenomen. Ce i-am făcut? I-am făcut cu adevărat ceva? Ce i s-a părut că i-am făcut? Ce a determinat-o să încerce să mă dea jos, la o parte, să mă vaporizeze din dimensiunea asta a timpului?

Păi ca să înțelegem e nevoie de o recapitulare. Femeia la volan. Probabil cel mai nesecat izvor de teorii, axiome, cărți, tratate. Cauza principală a defrișărilor. Vârful de lance al misoginismului, una din temele preferate ale feminismului, teritoriul minat pe care nu trebuie sa il ataci la o petrecere dacă ai băut mai mult de 3 pahare de vin, arma secretă a comedianților stand-up. Adevaratul motiv - se pare - pentru care nemții au invadat Franța.

În anii 60, femeile și-au tăiat fustele - aproape de tot, au luat 2-3 pumni de anticoncepționale și au strigat „Suntem libere și egale cu voi!” După care totul a devenit o luptă a evoluției. Un război lung și de uzură în care femeile au trebuit să își câștige fiecare drept, redută cu redută.

Iar în tot acest război, care continuă și în ziua de azi, adevăratele măceluri au avut loc în spatele volanului.

Etapa unu. Umilința.

Nu cred că a existat varietate și creativitate mai mare de invective, epitete, gesturi, comparații, metafore, mesaje fluide decât în observațiile făcute în trafic de bărbați către femei, mai ales către cele începătoare sau din alt oraș. Umilința era completă. Plecai de acasă în hohotele bărbatului care își vedea mașina la fier vechi, continuai cu evenimentele din trafic, glumițele colegilor referitoare la stilul de parcare, drum înapoi, claxon, claxon, deget, urlet, înjurătură, claxon. Și tot așa.

Etapa doi. Indiferența.

Conduci bine și știi asta. Ești deasupra lor, ești superioară sub-speciei păroase care se târăște pe lângă tine înjurând, comparând, gesticulând, făcând caz din orice. Ești tu, mașina ta, o melodie tare, o destinație chic, tot setul de mai sus îngrămădit pe un norișor roz care levitează și nu își coboară mintea la colcăiala abjectă de birjari de acolo de jos din nămol.

Etapa trei. Riposta.

E revelația. E Tom Cruise în Vanilla Sky. Singur într-un Times Square gol, lângă un Mustang din 67. Epifania. Lumea e a mea. Suntem egali. Ei nu sunt cu nimic mai presus. Suntem ca ei. Putem fi ca ei. Și eu pot fi agresivă. Și eu pot să șicanez. Știu să înjur. Și fac toate astea nu pentru că sunt un babuin, ci pentru auto-apărare. Așa că având un argument rațional, îți pui masca de scafandru, prinzi buteliile la spate și te scufunzi în mocirlă. Cobori la nivelul birjarilor înarmată ca pentru Afganistan și declanșezi atacul final. Parte în parte. Ochi pentru ochi. Să curgă sânge!

E un fenomen regăsit în multe alte industrii, comunități, regnuri și civilizații. Orice minoritate pusă la colț în mod repetat are la un moment dat o răbufnire, care are loc în clipa în care cei încolțiți simt că nu mai au nimic de pierdut. Atacă cu conștiința înfrângerii, încercând să moară demn și cu cât mai multe victime din tabăra cealaltă. De cele mai multe ori insă, înving. Ăsta e și cazul femeilor la volan. Au dus o luptă lungă, inegală, imorală, incorectă, dar pe care au câștigat-o. Nu cred că mai contează cum. Ce e mai important e că, dacă vedeți o mașină mică și neagră în retrovizor, ar fi bine să treceți pe banda din dreapta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În poză nu se vede cine este la volan; se vede doar că pasagerul de lângă șofer este o femeie.
  • Like 0
 • Si totusi, tu de ce ai insistat? De ce ai accelerat pana "la o sută într-o zonă în care normal mergi cu șaizeci". Tu ai dreptul sa ai orgoliu, dar femeia nu, ca e femeie, sau ca e in masina mica si neagra? Daca tu esti smecher, si incalci reguli de circulatie, te simti ofensat ca si altii o fac, si vai tu, o femeie? Si din toate astea, scoti o rationalizare pseudo-intelectuala pentru ca tu, un băiat finut, ai ajuns sa înjuri in casca pentru ca o femeie la volan e, vezi doamne, produsul luptei intre sexe. Si nu doar femeia aia, ci normal, dsca ai avut acea experienta, toate femeile se urca la volan vanjoase sa ne arate noua porcilor de bărbat ca si ele pot fi nesimtite. Ca femeile nu pot fi nesimtite doar ca sunt nesimtite, trebuie găsită o explicatie de lupte seculare. Asta e tot sexism, sa te miri atat ca o femeie poate fi nervoasa, ca poate avea orgoliu. Ai avut un incident in trafic, ca noi toti, puteai usor sa nu-l ai, n-ai vrut, din orgoliu, puteai sa treci peste, n-ai vrut, ai vrut sa ne arati noua ce revelatie ai avut in privinta feminismului. Puteai s-o tii pentru tine.
  • Like 1
 • M-am zbarlit asa putin inainte de a citi textul, banuind ca ar fi vorba despre o alta opinie misogina, una pe langa multe altele, la care as fi ripostat, evident, asa cum am facut-o in cazul d-nei Lung. Surpriza....scris bine, argumentat, original si fara incalceli metafizice. Unii barbati au transformat condusul, fotbalul si sexul intr-o filozofie inaccesibila femeii.
  • Like 0
 • Nicu check icon
  ”Ce i-am făcut? I-am făcut cu adevărat ceva? Ce i s-a părut că i-am făcut? Ce a determinat-o să încerce să mă dea jos, la o parte, să mă vaporizeze din dimensiunea asta a timpului?”

  Răpunsul la toate întrebările dvs. le găsiți aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=t5Ey18RdHXA
  • Like 0
  • @ Nicu
   Femeia aceea are in mod evident niste probleme majore. Oricum merci de link, nu stiam ca exista asa ceva
   • Like 0
 • Salut ! totdeauna am colaborat greu cu femeile , indiferent că erau organizatoare de competiții sportive sau sportive de performanță , ajunse paciente accidental ...Pot să spun că munca cu bărbații este mai ușoară , și mai onestă . Ei se luptă în competițiile sportive cu multă corectitudine știu să cîștige și să piardă cu demnitate , nu poartă ranchiună , nu au menstruație și fițe pe creier și nu urăsc . Uită repede pașii pe semicerc sau călcatul cu crampoanele ... Cînd am competiții sportive cu echipe de fete , plec de acasă cu spasme pe coronare și slăbesc 1-2 kg , fără să mă străduiesc . Cînd sunt supărată pe femei , din varii motive , mă gîndesc că suntem doar niște aspiratoare vaginale iar sucțiunea în sistem este variabila , pentru care bărbații se satură de noi așa des și irevocabil. Ochii în 4 acuma și de sărbători !!! Numai bine !
  • Like 6
  • @ Adriana Lung
   Probabil de aceea va intelegeti greu cu femeile ! Eu colaborez cel mai bine cu femeile. Cu un minim de decenta castigi multa cooperare! Pot sa va contrazic, sa spun ca barbatii sunt mult mai ranchiunosi decat femeile, doldora de hormoni de mascul alfa si va doriti sa auziti o barfa " intre baieti". As putea dar nu o fac deoarece eu nu cred ca exista ceva mai limitat si josnic decat generalizarile. Poate sunt mai putin "barbat" in ochii multora, don´t really care, dar expresia "aspiratoare vaginale" mi-a incretit pielea. De un perfect prost gust urmareste sa obtina pt dvs comentarii aprobatoare de la barbati dar ma indoiesc ca se va intampla asa. Nici in cele mai negre clipe un barbat nu gandeste astfel. Bine, unul care are ce ce :D
   • Like 6
  • @ Adriana Lung
   D-na Adriana Lung face parte din acea categorie de femei, adeseori intalnita de mine, care are o admiratie, o fascinatie dusa pana la idolatrie vizavi de barbati. Aceste gen de femei s-a inteles foarte bine cu barbatii, niciodata cu femeile, din varii motive, cel mai frecvent , banal si josnic fiind acela de a le castiga atentia prin aceasta metoda , atunci cand farmecul feminin personal nu prea exista si este acaparat de altele din jurul tau. Caci o parte din barbati sunt foarte sensibili la admiratia extaziata a femeilor si nu cumva sa te poti indoi macar de superioritatea speciei din care fac parte. (scuze, nu functioneaza ghilimelele) .Daca este ceva ce -mi repugna cel mai mult este misoginismul feminin , mai mult decat cel masculin, deoarece aceste femei si-au castigat dreptul de a urma studii si de a se exprima liber, fara oprelisti ca si un barbat datorita sacrificiului suprem al celor din trecutul nu prea indepartat. Si ca sa le auzi repetand papagaliceste, exprimand ideile unor barbati(ele n-au gandire proprie) incarcate de dispret vizavi de femei este de-a dreptul grotesc.Pana si menstruatia a devenit un motiv de repros la aceasta d-na.Nu v-ati terminat ideea, dna Lung, suntem si impure , mai ales in acea perioada (dar si cand dam nastere) si trebuie sa fim izolate undeva pe munte , printr-o padure tropicala .pe undeva.... Ar fi hilar daca n-ar fi tragic. Femeile sunt aspiratoare vaginale?! ASa o fi, d-na Lung, care transecendeti lumea carnal-vaginala a femeilor obisnuite prin aceasta metoda sordida si deloc onesta ca si barbatii pe care-i admirati asa de mult. Pot remarca ca inca n-at invatat de la ei corectitudinea, demnitatea, onestitatea etc dv. atacand cel putin neortodox si urat -ca sa folosesc un eufemism-, femeile.
   • Like 0
  • @ Evelyne Multhaler
   Nicu check icon
   ”Daca este ceva ce -mi repugna cel mai mult este misoginismul feminin”.

   dexonline.ro definește misoginismul ca fiind „Lipsă de încredere față de calitățile morale ale femeilor; atitudine negativă față de femei. /misogin + suf. ~ism”. D-na Evelyne Multhaler, or fi atitudinea negativă și lipsa de încredere exprimate la adresa doamnei Lung, o altă femeie, exemplu de misoginism feminin? Dacă da, atunci nu cred că există nimic care vă repugnă mai mult decât propriul comentariu.
   • Like 2
  • @ Nicu
   D-le Nicu nu am nevoie ca dv. sa-mi dati definitia unui termen din dictionar , termen al carui inteles il cunosc foarte bine nu numai prin prisma dictionarului, ci si prin prisma atitudinii misogin-sexiste a unora , atat femei cat si barbati. Editii mai vechi ale Dex-ului explica termenul mai aproape de realitate...sentiment de ura si detestarea femeii. Pot avea alte scapari cand scriu in graba de exemplu, dar niciodata nu folosesc impropriu orice cuvant -scris sau vorbit-. . Daca am indoieli, rasfoiesc dictionarul de langa mine. Am constatat ca incercati sa ma puneti la punct , dar v-ati impiedicat in propriul sofism. CE legatura are definitia pe care o lansati , desi nu era nevoie cu ceea ce am scris eu?! A nu fi de acord cu parerea unei femei, in cazul de fata d-na Lung, care, cum scriam in primul comentariu face parte dintr-o categorie de femei-misogine nu se traduce prin concluzia dv. sofistica ca as fi eu o astfel de misogina. Primul meu comentariu este punctual , adresat unei persoane care a comentat misogin la adfesa FEMEILOR IN GENERAL. Eu n-am facut asta. Prin urmare, cum pot fi eu misogina? Sunt misogina deoarece am ripostat la un comentariu misogin al unei persoane, care, intamplator este femeie?!. Sunt misogina deoarece nu sunt de acord cu atitudini misogine , indiferent de gen?!Sunt misogina cand nu impartasesc neargumentat, nejustificat opinia unei alte femei?! E hilara concluzia dv. Si nu numai asta...in zadar cititi un termen din dictionar daca nu intelegeti global mesajul unui text. E cazul dv., d-le Nicu. DAta viitoare puteti fi mai atent si concentrat pe mesajul citit si nu va mai grabiti sa aruncati cu replica prin care vreti sa puneti pe cineva la punct, deoarece ceea ce scrieti se transforma in altceva. In cazul de fata, in ceea ce ati scris, din care reiese ca n-ati inteles mesajul in ansamblul sau.
   • Like 0
  • @ Evelyne Multhaler
   Nicu check icon
   Doamnă, cu tot respectul, dar sunteți atinsă de mania persecuției. Cine vă pune la punct?! Comentariul meu era o invitație la auto-reflecție privind atitudinea de detestare pe care o aveți la adresa unei categori de femei. Nici eu nu sunt de acord cu opinia doamnei Lung, dar nu m-aș gândi vreodată să fiu atât de banal și josnic încă să judec părerea unei persoane pe baza existenței sau lipsei de farmec personal al acelei persoane. Dvs. o faceți cu ușurința și entuziasmul cu care se dă binețe oamenilor buni. Dați în dreapta și în stânga, în bărbați și în femei, cu bărdița frustărilor personale. Într-adevăr această atitudine de a ataca persoana și a nu discuta argumentul, nu poate fi considertă misoginie, ci, cel mult, impolitețe și lipsă de respect pentru celălalt. Ceea ce vă face să fiți misogină este faptul că o detestați pe doamna Lung pentru că face parte din acea „categorie de femei, adeseori intalnita de [dvs], care are o admiratie, o fascinatie dusa pana la idolatrie vizavi de barbati„. Vă repugnă femeia, în general, care admiră bărbatul și, din spatele etichetei de „misoginie feminină” pe care o lipiți autoritar pe gura doamnei Lung, vă dezlănțuiți cu vervă împotriva femeii, nu a opiniei exprimate. Rolul definiției era, nu să vă învețe ce este misoginismul, ci să arate că modul în care o etichetați și o atacați pe doamna Lung este cuprins în definiția respectivă ca fiind o formă de misoginism. Oricât de greu vă vine să credeți, doamnă Multhaler, detestând o întreagă categorie de femei, deveniți o misogină.
   • Like 3
  • @ Nicu
   D-le Nicu ,pentru inceput e bine ca am aflat de la dv. ca eu sunt o misogina. Astept...Ce mai urmeaza ?! rasista, xenofoba etc. In continuare cu acelasi respect cu care va adresati mie si eu ma adresez dv. , constantand totusi anumite remarci cel putin inadecvate(ca as avea mania persecutiei, de parca ar fi vorba de mine in aceasta poveste) si pe care le pot interpreta (ca o maniaca a persecutiei ce sunt, in viziunea dv.) ca un atac la persoana. Am sa ma opresc , totusi, la ideea ca ati facut o remarca cel putin nepotrivita , dar... cu tot respectul. Pai, pentru inceput ati fost cam inabil in a ma determina la auto-reflectie, pe de o parte. Pe de alta parte, ma cam tot chinuie de prea mult timp tot felul de auto-reflectii , de nu mai am timp sa si traiesc si nu cred ca sunteti dv,(sau altcineva)cel care sa-mi dati tonul unor reflectii,sau a unor/altor auto-reflectii si eu sa ma conformez lor.. Incepeti cu dv.,..ar fi un inceput bun, pana sa ajungeti sa le dati indicatii altora. Daca tot imi dati lectii de etica, pot constata si eu ca m-ati facut josnica. Trecem peste asta. Entuziasmul si usurinta ...sunt doar impresiile dv subiective , dar eu va spun ca pe mine ma incearca un fel de oboseala , sila si dezgust la toate misoginiile cu care sunt femeile agresate. Ma refeream la o anumita categorie de persoane, punctual-, nu la umanitate in general (toate femeile si toti barbatii), iar mult prea uzitatul termen de frustrare pe post de argument deja nici nu mai merita discutat. V-am oferit destule explicatii in primul raspuns adresat dv. legat de misoginism in general si de misoginismul de care ma acuzati de-aiurea, de parca dv. ati fi in simturile si gandurile mele si consider ca nu mai trebuie sa ma tot justific.Credeti ce vreti . Scopul existentei mele banale (asa cum ma considerati dv.etc) nu este acela de-a ma explica dv. ca in fata unui psihoterapeut. Mda...aceleasi greseli ca si intaia oara...aveti pbl. in a percepe mesajul...sau poate pbl. sunt eu , incapabila de a-mi explica suficient de clar parerea. Atacam opinia d-nei Lung care nu poate fi desprinsa de persoana insasi ...e opinia persoanei d-nei Lung. Ma refeream explicit si punctual la o ANUME CATEGORIE nu la ....O INTREAGA CATEGORIE. E o contradictie in termeni tot ce va straduiti cu atata inversunare sa explicati....o categorie este o categorie si nu poate fi intreaga cagtegortie de femei (adica femeia si implicit eu insami) pt, care eu as nutri sentimente de ura si dispret. Si, in cele din urma, nu sunteti profesorul meu de limba si literatura romana si e o inceata eleva de clasa primara sa ma tot trimiteti la dictionar. Apropo de reflectie...da, pot recunoaste reflectez deja la anumit gen de persoane -ca dv. de ex.-, cu acelasi stil de a -si incepe comentariul (prin definitii din dictionarul on-line) si apoi haladuind cu interpretari de-aiurea prin mesajul unor alte persoane cu opinii contrare incepe sa formeze deja o CATEGORIE despre care am sa scriu pe pagina mea de fb. Adica ...traiasca dictionarul on-line si o minuscula categorie (, un grup minuscul) de tineri semidocti ...Si daca n-ati fi fost de acord cu opinia d-nei Lung , i-ati fi scris dansei pt. intaia oara si nu mie, care am postat mai tarziu. DEoarece nu-mi merg anumite taste cu semne de punctuatie , ca de ex, ghilimelele etc. sper ca mesajul meu sa nu fie din nou rastalmacit, distorsionat etc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult