Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Festivalul UNTOLD a adus anul acesta orașului Cluj Napoca o sumă uriașă; fiecare vizitator din afara județului a cheltuit, în medie, în 4 zile de festival 700 de euro

Untold 2023.

Calculele făcute de organizatorii UNTOLD, pe baza cifrelor estimate de partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, arată că participanții sosiți din afara judeţului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 700 euro. 

„Aceşti bani au fost cheltuiţi pentru cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş. Acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 70 milioane euro. Banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente, case şi pensiuni care au închiriat proprietăţile”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii UNTOLD. 

Alte 1,8 milioane de lei sunt investite de UNTOLD în stadionul Cluj Arena, Parcul Central şi Sala Polivalentă.

„Festivalul UNTOLD a scris istorie în 2023. Peste 420.000 de participanţi şi 250 de artişti au simţit şi trăit magia UNTOLD în cele 4 zile şi 4 nopţi de festival. Mulţi dintre participanţi au petrecut mai multe zile în Cluj-Napoca şi în împrejurimi înainte sau după unul dintre cele mai mari festivaluri din întreaga lume. Organizatorii estimează că din totalul participanţilor 35% sunt din judeţul Cluj, urmat de Bucureşti, Timişoara şi restul ţării, iar peste 25% sunt oameni veniţi din străinătate, cu o creştere de 10% faţă de anii precedenţi. Şi anul acesta la UNTOLD au participat fani din peste 100 de ţări ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Polonia, SUA, Ungaria, Spania, Israel până la ţări exotice cum ar fi Brazilia, Argentina, Japonia, Emiratele Arabe sau India”, conform comunicatului, citat de Agerpres.

Pentru desfășurarea festivalului UNTOLD, organizatorii au încheiat mai multe contracte pentru utilizarea spațiilor aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județean Cluj. În acest sens, suma totală plătită de organizatori pentru festivalul UNTOLD 2023 este de peste 1.070.000 lei. Această suma reprezintă costurile pentru utilizarea spațiului pe perioada de montaj, demontajși cele 4 zile de festival pentru: Parcul Central Cluj,

Cluj Arena, Sala Polivalenta, Casino. Pentru zona de food amplasată pe suprafața vechiului ștrand, organizatorii UNTOLD funcționează în baza unui contract de închiriere cu operatorul privat care deține spațiul respectiv.

De asemenea, organizatorii UNTOLD au depus și o garanție de 350.000 lei pentru utilizarea Cluj Arena, acolo unde se află scena principală a festivalului. În plus, organizatorii au și o asigurare a tuturor spațiillor unde se desfășoară festivalul, în valoare de până la 5 milioane euro.

Separat de costurile de închiriere ale spațiilor, UNTOLD va investi în acest an, la o primă evaluare, peste 750.000 lei pentru menținerea și dezvoltarea spațiilor unde se desfășoară festivalul. Dintre acțiunile avute în vedere până în momentul de față, spu organizatorii UNTOLD, se află:

  • supraînsămânțarea gazonului de pe Cluj Arena înainte de festival, astfel încât iarba să poată crește sub noul model de flooring care permite stratului vegetal să respire și să primească lumina;
  • protecția pistei de atletism cu echipamente de flooring heavy duty și echipament de flooring pentru protecția gazonului de ultimă generație (utilizat în toată Europa de către marii organizatori de evenimente);
  • contribuție la refacerea anvelopei stadionului, precum și curățarea jgheaburilor de scurgere a acoperișului;
  • refacerea stratului vegetal aferent parcării stadionului, acolo unde acesta a avut de suferit;
  • refacerea pavajului pietonal din jurul stadionului;
  • investiție în modernizarea și conservarea parcului prin montaje de gazon rulat, supraînsămânțări și fertilizări;
  • modernizarea rigolelor și a podețelor de pe aleea principală;
  • extinderea instalației de irigație;
  • anterior evenimentului s-au făcut verificări și modernizări pentru iluminatul din Parcul Central.

În această vară, 35 de absolvenți care au luat nota 10 la BAC au intrat gratuit la festival. Alți 897 de studenți, care au terminat cu nota 10 sesiunea de vară, au avut acces gratuit în cele 4 zile. Cei care au salvat o viață donând sânge în campania Blood Network au avut acces gratuit în prima zi a festivalului sau au putut achiziționa abonamentul pe cele 4 zile la un preț special. Peste 2.500 de tineri au donat sânge și în acest an în cadrul celei mai longevive campanii de donare de sânge din România.

Cea de-a opta ediție a festivalului UNTOLD a avut loc între 3 și 6 august. 250 de artiști, DJ și producători naționali și internaționali, printre care Imagine Dragons, Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren, Alok, Eric Prydz, Tale of Us, Bebe Rexha, Ava Max, FERG, French Montana și ZHU au făcut show-uri speciale la UNTOLD 2023.

Cei care doresc să trăiască o nouă poveste UNTOLD se pot înregistra deja pe untold.com/register.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Organizatorul a câștigat (sigur), orașul a câștigat (probabil), dar spectatorii ce au câștigat? Reproșăm generației tinere limbajul vulgar, înclinația spre distracții ieftine, lipsa de preocupări, dar festivaluri ca Untold, Electric Castle și altele de același tip beneficiză de publicitate pe toate canalele media dându-le adolescenților impresia că este ceva de calitate, recomandat de toată lumea ( în timp ce despre Festivalul Enescu, de exemplu, nu suflă nimeni nici un cuvințel). Oare părinții adolescanților care erau la festival nu s-au întrebat unde merg copiii lor,? A trebuit să apară scandalul Gheboasă, ca să afle ce ascultă copiii lor, în care au investit atât? Din punctul meu de vedere un festival precum Untold este ilustrativ pentru mișcarea Cancel Culture.
    • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      mugger check icon
      cum am spus și mai jos fiecare generație cu muzica și valorile ei. Enescu e perimat. toți adolescenții prezenți cântau și știau versurile. asta e realitatea. și astea sunt valorile actuale. treziți-va și nu mai plângeți după morți și îngropați.
      • Like 0
  • Încă o mostră a (in)culturii de masă, cu aport comercial din nivelul participanților. Uitati-va cum arata America de azi și faceți legătura cu Woodstock: 3 D - decadență, destrăbălare, droguri ca "ingrediente necesare". Si, încă, acolo mai era muzică adevărata. pe când aici este o degringolada sonoră, asezonata cu "restul"...
    • Like 1
    • @ Vladimir Bogdan
      mugger check icon
      fiecare generatie are muzica ei. am 50 ani și am văzut destrăbălare de 1 mai postrevoluție care depășește orice imaginație.. am termen de comparație.
      untold 2023 a fost un festival "cuminte" departe de ce insinuează media de scandal sau tabloidele.. extrem de multa poliție în civil și oficiali care și-au făcut treaba.
      cine nu a participât sa nu isi dea cu părerea..
      • Like 1
  • E "bine" daca am ajuns sa realizam venituri, atat individuale cat si pentru comunitatea locala, din zombificarea tinerei generatii si viitoarelor, din promovarea no nvalorilor drept valori internationale si locale - vezi gheboasa, "vedeta, cel putin pentru moment nationala". Probabil ca boc a ajuns prizonierul interlopilor locali si nu numai. De, ce nu face omul pentru inca un mandat, si inca unul si inca unul.... .
    • Like 3
  • DanT check icon
    Stiu ca sunteti parteneri cu Untold si nu ma astept sa analizati critic mizeria de comunicat de la organizatori. E mai convenabil sa preluati si sa transmiteti pe nemestecate niste cifre care induc in eroare cititorul. Doar si la anul e rost de o invitatie la VIP si mancare gratis. Si bauturi fine, nu Kozel ca vulgul. De fapt, oamenii spun ca au platit niste bani pentru un spatiu inchiriat de la Primarie (ceea ce e normal, ramane de vazut daca au platit pentru tot spatiul utilizat sau doar pentru o parte), au achitat o garantie care se returneaza daca nu se constata probleme (ca de aia e garantie), si platesc ce au stricat (in mod normal evaluarea pagubelor se face post factum, e cam dubios ca suma s-a stabilit ab initio, nu?). Cam asta a dat Untold catre comunitate, adica nimic. Cea mai gogonata e aia cu banii care se intorc in comunitate ca taxe si impozite locale; poate totusi cautati sursele de fonduri la bugetul local, ca sa va lamuriti. Succes la parteneriate.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult