Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Flip.ro, locul de unde îți poți cumpăra un telefon second hand cu garanție, la jumătate de preț față de unul nou. „Vrem ca achiziția unui telefon recondiționat să fie o experiență wow pentru cumpărător”. Podcast România sustenabilă

La vârsta la care alți tineri nici nu se gândesc să înceapă un business și își trăiesc viața, se simt bine, călătoresc, George Moroianu ( 24 ani) și Alex Burghelia (23 ani) și Alin Luca (27 de ani) au pornit Flip.ro – un startup care în doi ani a ajuns la peste 13,3 milioane de euro cifră de afaceri. Flip este un marketplace de telefoane second hand, care cumpără, verifică și vinde telefoane recondiționate.

Totul a început după ce tinerii au observat, pe propria piele, cât de greu este să vinzi și să cumperi electronice utilizate. Nu le venea să creadă, în 2019, că procesul de vânzare era atât de complicat, iar cel de cumpărare atât de nesigur.

Un studiu de piață realizat de cei trei antreprenori, pe un eșantion de aproape 500 de persoane, a arătat că o treime dintre cumpărătorii români achiziționează telefoane mobile la mâna a doua cu probleme ascunse. De aici până la ideea creării unei platforme online de tranzacționare a smartphone-urilor utilizate a fost doar un pas.

„Ne-am gândit să fondăm un marketplace. Îi propunem vânzătorului să își evalueze online telefonul, iar dacă oferta îi sună bine, să-l trimtă gratuit la noi. Ne ocupăm de tot procesul de vânzare și el primeste banii în contul bancar”, au descris George Moroianu și Alex Burghelia ideea Flip.ro, în timpul podcastului România Sustenabilă, realizat de jurnalistul Claudiu Pândaru.

În plus, pentru că au văzut cât de mare este piața second hand și de telefoane recondiționate, nu doar în România, tinerii antreprenori au vrut să facă experiența de cumpărare cât mai apropiată de acea de achiziție a unui telefon nou.

„Verificăm toate telefoanele care ajung la noi, le trecem printr-o serie de peste 30 de teste și apoi le punem la vânzare, cu garanție 12 luni, drept de retur de 30 de zile, livrare gratuită. Telefoanele sunt curățate, le facem un packaging fain”, a punctat George Moroianu. În cei aproape doi ani de activitate, pe Flip.ro au avut loc peste 80.000 de tranzacții de vânzare – cumpărare de telefoane mobile second hand.

Startup-ul Flip.ro are în prezent 70 de angajați, iar anul acesta echipa ar putea ajunge la peste 100 de persoane, antreprenorii vizând intrarea cu serviciile lor și pe o piață externă.

Întrebat de Claudiu Pândaru ce sfat ar da unor tineri care ar dori să înceapă o afacere, Alex spune că cea mai mare greșeală pe care o poate face un antreprenor la început de drum este „să nu își asculte clienții.” „Pentru ei faci produsul, este foarte important să pui întrebări și să îi asculți, ca să știi cum le poti adresa mai bine problemele și nevoile. De fapt, la asta se rezumă totul. Afacerea este o ecuație între găsirea unei probleme la care propui o soluție și din care poti să faci și bani”, spune Alex Burghelia.

„Un beneficiu al antreprenoriatului este că înveți într-un an cât alții în cinci ani într-o corporație sau o afacere mare”

Teama de eșec este motivul pentru care sunt puțini care fac pasul în antreprenoriat. Este eșecul o problemă pentru cofondatorii Flip.ro? i-a întrebat Claudiu Pândaru.

„Toți trei am avut eșecuri sau proiecte care nu au funcționat. OK, suntem tineri, începem un proiect, iar în cazul cel mai rău, dacă nu a funcționat, măcar am învățat câteva lucruri faine. Un beneficiu foarte mare al antreprenoriatului este că înveți într-un an cât alții în cinci ani într-o corporație sau o afacere mare. Dacă nu funcționează, avem tot timpul.

„Aș zice că nu ne e frică de eșec. Suntem mult mai precauți, acum că avem un business, încercăm să fim grijulii, să reducem riscurile”, vede George.

flip.ro

Eșecul e inevitabil, continuă Alex. Fiecare om are parte de greșeli sau de un eșec în oarecare măsură în viață, nu ai cum să te ferești de acest lucru. Ce e important e ce faci după ce se întâmplă asta. „Noi cred că am învățat ce putem face mai bine, ca data următoare să nu se mai întâmple aceeași greșeală, să putem merge mai departe și să oferim o experiență mai bună și pentru noi și pentru potențialii clienți”, adaugă tânărul antreprenor.

Pe de altă parte, un efect al activității business-ului lor este că pune în mișcare economia circulară, pentru că niște produse nu sunt lăsate să devină surse de poluare, iar resurse precum semiconductori sau microcipuri nu sunt irosite.

„Am început acest model de business ca să rezolvăm problemele consumatorului și apoi ne-am dat seama că wow, este un impact în mediu extraordinar. Și într-adevăr, Flip vine cu impact mare, atât în zona de a ajuta clienții să vândă ce au la sertar, telefoanele adunate acolo, ceea ce e extraordinar, pentru că pentru alți clienți, în loc să își cumpere un telefon nou, în care au fost investite niște resurse, efectiv aleg să cumpere un telefon care are aceleași beneficii ca un telefon nou, doar că într-un mod mult mai sustenabil”, decrie Alex modul în care se raportează față de principii precum sustenabilitate și economie circulară.

Flip,ro, un marketplace de telefoane second-hand, care cumpără, verifică și vinde telefoane recondiționate, a vândut primul smartphone în decembrie 2019 și a atins o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro la finalul anului 2020. În 2021 a urcat la o cifră de afaceri de 13,3 milioane euro.

Startup-ul românesc Flip.ro a primit anul trecut o finanțare de 1,5 milioane de euro de la eMAG Ventures.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult