Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Forța Frumuseții

Fiecare serviciu imparabil, proiectat cu mult peste 200 km/h în colțurile ierbii Centralului de la Wimbledon de ghiogarul croat Marin Čilić mă lovea în cap și în piept. Mai bine de 3 ore, Čilić a servit asemenea unei mașinării ucigașe din filmele SF proaste. Și ce nu termina serviciul, omora dreapta, forehandul biciuit al lui Marin, adânc și ascuțit ca un cuțit aruncat la țintă.

Roiger Federer arăta jocul minunat dintotdeauna, tenisul lui all times, pictura pe aer. Priveam și mai melancolic decât sunt, cum scorul mergea în sensul legilor nemiloase ale biologiei și timpului care fuge. Roiger împlinește 35 de ani peste o lună, Čilić e cu 7 ani mai tânăr și joacă tenisul atletic, automatizat, al generației sale. 2-0 la seturi pentru Čilić. 

Îți recomandăm

Setul 3 curge echilibrat până la mijloc, când croatul are 0-40, 3 mingi de break, care, pentru serviciul lui, înseamnă 3 mingi de meci. Federer nu schițează o grimasă, se mișcă în continuare ca un grand maître într-o sală de 5 stele. O singură ridicare a frunții și o privire scurtă și grea aruncată adversarului: tradusă în cuvinte, „Eu sunt Federer, Roger Federer!”.

Nici nu mai știu cum a întors ghemul, apoi setul.

Mașina Čilić nu s-a clătinat, a servit și a lovit în continuare cu dreapta fără milă. Spațiile pe care le avea la dispoziție Federer în fața rafalelor lui Marin au rămas cât gaura de șoarece. Ei, în găurile astea, Roiger a plasat passinguri laser cu reverul și cu dreapta, contracrosuri scurte fulger, servicii puse cu mâna. Goran Ivanišević, antrenorul lui Čilić, își acoperea disperat câte un ochi cu palma, să nu mai vadă chiar tot!

În tie-break-ul setului 4, la 5-3 pentru el, Federer servește bine, Čilić returnează slab și scurt, Federer are mingea în față, în careul de serviciu, pentru dreapta inversă, și trimite, mi-am mușcat pumnul, cel puțin un metru afară!

Își acoperă ochii cu mâna...

S-a terminat...

Fii serios, iar ai uitat cine sunt? Roiger rezistă seriei de măciuci la serviciu ale lui Čilić, returnează un as, dacă se poate spune așa ceva, și câștigă tie-break-ul cu 11-9!

Iar în setul 5, tânărul și vânjosul bandit croat se înmoaie fizic în fața ritmului impus de Nemuritor!

Când se întâmplă ca Frumusețea să învingă Forța, minute în șir mi-e teamă că visez... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumos spus.... Frumusetea sa invinga Forta, un vis care a durat o zi.... Fortosul Raonics a rapus Frumusetea jocului. Culmea e tenisul asta. Tocmai cand credeam ca Federer nu avea cum sa nu il termine.
  • Like 0
 • Ce să mai comentezi! CTP-ul e din altă ligă! Simte şi se simte!
  • Like 1
 • Frumos scris. De Federer ce mai putem spune? Impecabil.
  • Like 1
 • Ma repet. Domnule Cristian text de nota 11! De ce ati pierdur timpul cu politichia?! ...Ce sa spun? Finalul e un deliciu de esantion de literatura crosetata in buza celui mai frumos sport...cel alb!!!
  Merci. M-ati bine dispus pe azi...
  • Like 2
 • Da. In sfarsit o scriere marca CTP (de pe cand era si el frumos si nemuritor), care vizeaza arta.
  • Like 1
 • Aurel check icon
  Oldies but Goldies!
  • Like 1
 • IM check icon
  Domnule Cristian Tudor Popescu, mă bucur că scrieți despre Federer și că vă place. Jocul și atitudinea lui Roger Federer te scot din lumea oarecum banală a competiției și te îndeamnă să te gândești la altceva, la ceva mult mai important. Pentru mine ambele sunt reconfortante: îmi dau seninatate, optimism si energie. În meciul de ieri, împotriva lui Cilic, agilitatea si finețea unor lovituri au făcut diferența. Impresionante au fost si rezistența fizică si psihică ce l-au ajutat să-și înceapă propriul joc abia la jumatatea setului trei și să-l mențină pâna la final. Un lucru nu aș spune, însă, despre Federer - că atitudinea lui degajă constiința propriei valori. ”Eu sunt Federer, Roger Federer” este o replica pe care nu-l vad spunând-o nici măcar sie insuși, darămite unui adversar (fie el de 18 sau de 30 de ani). Noi, spectatorii, ne spunem asta când ratează lovituri sau chiar pierde. Tocmai de asta, cred, este Federer iubit de public oriunde si cu oricine ar juca. Superioritatea adevarată nu se autoclamează, nu se autolegitimează, ci se lasa descoperită si așezată la locul cuvenit de ceilalți. Știu, calmul, stăpânirea de sine și forța interioară (nu fizică!) au fost câștigate în timp, dar alții nu le câștigă cu adevarat niciodată. Pentru mine Federer seamănă cu Iosif - personajul din romanul ”Iosif si frații săi” de Thomas Mann (adversarii săi fiind frații). Iosif, așa cum îl descrie Thomas Mann, copilul iubit, frumos, visător, fragil, care devine bărbatul puternic, înțelept, echilibrat și neranchiunos de mai târziu. Iosif nu se poartă ca si cum ar ști că are toate aceste calități și tocmai de aceea este fermecător și, pâna la urmă, învingător. Invingător în război, nu într-o bătălie.
  • Like 4
  • @ IM
   Îți mulțumesc pentru lucrul pe care nu l-ai spune! Este o observație care face diferența dintre ură ca opus al atașamentului și iubire care nu are opus. Este o observație profundă!
   • Like 2
 • Felicitari pentru articol Domnule Popescu..Cred ca nici un jurnalist profesionist nu ar fi reusit sa descrie mai bine acest meci incredibil...Am stat si eu cu sufletul la gura pina la ultima minge..Din pacate tenisul actual practicat de ghiogari gen Cilic nu are nimic spectaculos in el..Probabil cind Federer se va retrage ma voi multumi doar in a practica tenisul..si mult prea putin in a viziona..
  • Like 1
 • Un articol la fel de bun ca meciul.
  • Like 1
 • Theo check icon
  Numai un astfel de articol putea descrie un astfel de meci!
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult