Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi!

Frans Timmermans - Liviu Dragnea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani România a obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, iar de la aderarea României în Uniunea Europeană, în ultimii 11 ani, s-au obţinut, de asemenea multe lucruri. 

„Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finiș, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi", a spus Frans Timmermans, potrivit News.ro

Oficialul european a dat asigurări că la nivelul Comsiei Europene se cunoaște foarte bine ce se întâmplă în România și a afirmat că pe viitor contactele cu președinții celor două camere parlamentare și cu premierul vor fi intensificate „zi de zi, dacă e nevoie”. 

„Data viitoare când aveți impresia că nu am înțeles sunați-mă direct”, a sunat sfatul liderului european pentru șefii celor două camere. 

Ridicarea MCV depinde de calitatea progreselor făcute, nu există un termen, care e de dorit să fie 2019, dar nu neapărat, a afirmat oficialul european.

„Nu există o amenințare sistemică la adresa statului de drept în România. Vrem să fim siguri că pașii conveniți sunt respectați. Să nu încurcăm lucrurile, situația e diferită față de alte țări. Lupta anticorupție poate fi ireversibilă”, a mai spus joi Frans Timmermans.

Întrebat de discuțiile cu Liviu Dragnea, cu care este coleg de doctrină politică, Frans Timmermans a spus că nu a ținut cont de familia politică.

„În discuțiile cu dl Dragnea nu am ținut cont de familia politiciă, familia politică nu e importantă când vorbim de justiție. Dl Dragnea mă întrebase de ce social-democrațiile au astfel de probleme în Europa. I-am spus că nouă, social-democraților, ne place să vorbim oamenilor despre educație, sănătate, nu despre reforma justiției. Trebuie să depășim acest moment în care vorbim doar depre justiție. Această țară are un potențial incredibil. I-am spus primului-ministru că trebuie să găsim oportunitățile de a cheltui fondurile structurale”, a adăugat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut joi discuții cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr.   

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adevarul in justitie este stabilit de judecator, in raport cu legea ca urmare a cercetarii. Este un adevar punctual, intr-o cauza anume , si este relativ, poate fi atacat prin apel la alta instanta."Poporul" un concept vag, privind o realitate colectiva, circula credinte , posibil neadevarate, rezultate din experinta colectiva cu factualitati evidente, sau acreditate de o autoritate, sau prin propaganda inselatoare, Este evident ca soarele se misca de la rasarit la apus, fara sa fie si adevarat.
    • Like 0
  • karla check icon
    ..."I-am spus primului-ministru că trebuie să găsim oportunitățile de a cheltui fondurile structurale”--- ohoo, pai sunt atatea oportunitati la PSD.... Ar cheltui cu placere Drgnea, numai sa nu se mai bage OLAF-ul peste el.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult