Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Funeraliile Reginei Ana. Imagini impresionante de la ceremonie. 13 august este zi de doliu național pe teritoriul României

Funeraliile Reginei Ana a României au avut loc sâmbătă, în București, la Palatul Regal, iar ceremonia finală a înmormântării se va desfășura la noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, potrivit site-ului oficial al Familiei Regale a României. 

În Piaţa Palatului Regal s-au strâns sâmbătă câteva sute bucureşteni care vor să o conducă pe regină pe ultimul drum. 

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Reginei Ana.

UPDATE Slujba de înmormântare a Reginei Ana s-a încheiat, iar sicriul a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș.

Sicriul reginei a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă „Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic la ora 10.55. 

(Foto captură digi24)

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie vor fi prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, potrivit News.ro.

(Foto captură digi24)

Între 11.35 şi 12.00 cortegiul va merge cu o viteză redusă pe traseul Palatul Regal-Bulverdul Magheru-Piaţa Română-Piaţa Victoriei-Bulevardul Aviatorilor-Piaţa Charles de Gaulle-Arcul de Triumf. De aici, cortegiul va pleca înspre Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. 

(Foto captură digi24)

Slujba de înmormântare a reginei Ana în pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Argeş va începe la ora 15.00. Slujba va fi oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, în prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti.

(Foto captură digi24)

Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. 

(Foto captură digi24)

Majestatea Sa Regina Ana a încetat din viață la 92 de ani într-un spital din Elvetia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    exista un cod universal acceptat in lumea civilizata : "a murit un om ! merita respect, caci nu exista nimic negativ semnalat in timpul vietii sale"
    • Like 0
  • check icon
    Poate ma lamureste cineva cine a fost aceasta doamna, inmormantata cu onoruri de stat si cu zid edoliu national, ca eu tot nu stiu....
    Si explicatiile alea semidocte cu "cate a facut ea pentru tara" fara nicio dovada, evitati-le; Mi-ar trebui ceva cu dovezi in spate ( de ex; niste documente, niste articole in ziarele serioase straine, niste fotografii ..orice ar veni in sprijinul celor afirmate)
    Restul....circ de imagine al politicienilor si popilor;
    • Like 0
    • @
      check icon
      nu meriti !
      • Like 1
    • @
      Da domnule!
      • Like 0
  • Mă gîndesc că articolul ăsta trebuia să fie primul pe pagina republica.ro. E mai important evenimentul decît medaliile de Rio. Părerea mea.
    • Like 1
  • La ce ma gandesc? Pai...in primul rand ma gandesc la motanul meu cu singe albastru, Max. Astazi implineste sase ani pisicesti, echivalentul a 40 de ani omenesti, in cazul in care esti motan rasfatat si dormi pe pernute de matase. Si Maxie este rasfatat si extrem de iubit. De ce este iubit? Pai...este foarte dulce, educat, inteligent, frumos, curat, disciplinat. Este pur si simplu princiar. Din pura intamplare, tot astazi Romania trece prin doliul si mai ales protocolul funebru al conducerii pe ultimul drum, al reginei Ana. Acum, daca stim oarecum cine este motanul Max, stim mult mai putin cine a fost regina Ana. Poate ne va ajuta un film al generalului de securitate Sergiu Nicolaescu sa aflam mai multe despre monarhia romaneasca. Pina una alta, ochiul meu imbolnavit de uratenia semenilor mei de zi cu zi, este impresionat de niste funeralii ale unei doamne distinse - fosta regina pina cum o luna de zile - pe care cortegii iesite parca din neant o conduc pe ultimul drum inainte de a se arunca pamint peste sicriul Altetei Sale. Sentimentul meu ca parca am mai pierdut un tren, este desigur sentimentul multor romani care convietuiesc din ce in ce mai greu cu grobianismul extrem. Si, totusi, dincolo de feeling-ul monarhic desteptat peste noapte in romanul sensibilizat de bautura si gratare, vreau sa spun ca pe mine ma bantuie de citeva zile o imagine cu o doamna in varsta, care, de la un balcon, urla multimii adunate, 'VA IUBEEESC!' Mana tremurinda ridicata in dreptul gurii, dirija sunetele urlate intocmai cum se intimpla cu suporterii echipelor de fotbal pe stadioane. Nimic mai autentic. De cind ma stiu - roman in aceasta tara - eu nu am vazut o manifestare mai sincera de iubire a unei personalitati fata de popor, cum am vazut la acesta Regina, chiar daca nu era romanca, ci doar sotia Regelui Romaniei - pe care l-a iubit si urmat pina la capat, neconditionat. Odihneasca-se in pace.
    • Like 2
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      exista un cod universal acceptat in lumea civilizata : "a murit un om ! merita respect, caci nu exista nimic negativ semnalat in timpul vietii sale". poate la fel va fi si cu "motanul cu singe albastru, Max" ! si inca ceva, sunt sigur, dar absolut sigur ca ve-ti permite ca la decesul "motanului cu singe albastru, Max" sa-l conduca pe ultimul drum niste motani care inca mai modeleaza viata a milioane de motani si directioneaza econimia industriei de mancare pt motani si pisici :). asta in ciuda faptului ca problema reala a relatiei dumneavostra cu Max arata cam asa : va lasa sa mancati din portia lui, dupa moarte va ganditi totusi sa-l plasati in fereastra ! a murit un om ! merita respect ! comparatia cu "Maxie" onoreaza, multumesc in numele celor care se respecta reciproc, oameni si animale !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult