Sari la continut
alt

Andrei Murarucheck icon

Andrei Muraru este istoric. A condus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2012-2014), demarând campania de aducere în fața justiției a foștilor responsabili din aparatul comunist de represiune. A fost bursier Erasmus-Socrates (2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (2010-2011). A coordonat Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008) și este coautor al primului manual de istoria comunismului, O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008, 2009, 2014). Din decembrie 2014 este Consilier Prezidențial.


Articole publicate check icon

Pogromul de la Iasi

Iași, 29 iunie 1941: ”Pe strada Alecsandri, în dreptul garajului Zarifopol din vecinătatea chesturii de poliţie, am văzut mulţimea fugind în dezordine, urmărită cu focuri de armă şi rafale de mitralieră. (Foto: Iași, 29 iunie 1941 - un bărbat lovește o femeie evreică pe o stradă din Iași, în timp ce un alt individ, în spate, privește nepăsător; uniforma unui soldat român se distinge în partea dreaptă / CNSAS & USHMM )

Citește mai mult

Iancu Tucarman

Oricine l-a cunoscut pe domnul Țucărman ar admite că el era întruchiparea perfectă a ceea ce îndeobște numim ”tăria fragilității” întrucât experiența sa copleșitoare era mai mereu, într-un fel hipnotic, exprimată prin cuvinte simple, prin adevăr, de o forță temeinică. (Credit foto: Dan Luca)

Citește mai mult

John le Carre

Și-a uimit cititorii și i-a copleșit pe critici reușind, în cei 58 de ani de carieră literară, să-și poarte eroii din cele 25 de romane ale sale, de la vestigiile lumii Războiului Rece până la tumultul operațiunilor secrete pentru contracararea terorismului din zilele noastre.

Citește mai mult

Regele Mihai

Au trecut 75 de ani de la ceea ce poate fi numită cea mai controversată și disputată zi din toată istoria românească a secolului XX. Puteți fi convinși că niciodată un eveniment nu a provocat atâtea discuții și interpretări, fiind aureolat de atâtea tomuri savante, dar și contaminat masiv de exagerări și mistificări flagrante. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Monumentul „Aripi”

Pe monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere, dedicat celor care s-au jertfit împotriva comunismului, cineva a „tatuat” cu vopsea un mesaj „cool”. Pângărirea acestui bloc de oțel și piatră nu poate rămâne nepedepsită! O țară care își batjocorește eroii este o țară rătăcită.

Citește mai mult

Alexandru Visinescu - Octav Ganea/Inquam Photos

„Aşa au fost timpurile”, i-a spus fostul comandant al închisorii, ajuns ofiţer împlinit, uneia dintre victimele sale, cu care s-a întâlnit întâmplător prin Bucureştiul prăfuit al anului 1964. După ce petrecuse atâţia ani în puşcăriile comuniste, dintre care aproape cinci în desăvârşită izolare în penitenciarul interlocutorului său, fostul deţinut, revenit recent din domiciliul obligatoriu în Bărăgan, abia şi-a recunoscut călăul. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult