Sari la continut
alt

Andrei Murarucheck icon

Andrei Muraru este istoric. A condus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2012-2014), demarând campania de aducere în fața justiției a foștilor responsabili din aparatul comunist de represiune. A fost bursier Erasmus-Socrates (2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (2010-2011). A coordonat Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008) și este coautor al primului manual de istoria comunismului, O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008, 2009, 2014). Din decembrie 2014 este Consilier Prezidențial.


Articole publicate check icon

Monumentul „Aripi”

Pe monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere, dedicat celor care s-au jertfit împotriva comunismului, cineva a „tatuat” cu vopsea un mesaj „cool”. Pângărirea acestui bloc de oțel și piatră nu poate rămâne nepedepsită! O țară care își batjocorește eroii este o țară rătăcită.

Citește mai mult

Alexandru Visinescu - Octav Ganea/Inquam Photos

„Aşa au fost timpurile”, i-a spus fostul comandant al închisorii, ajuns ofiţer împlinit, uneia dintre victimele sale, cu care s-a întâlnit întâmplător prin Bucureştiul prăfuit al anului 1964. După ce petrecuse atâţia ani în puşcăriile comuniste, dintre care aproape cinci în desăvârşită izolare în penitenciarul interlocutorului său, fostul deţinut, revenit recent din domiciliul obligatoriu în Bărăgan, abia şi-a recunoscut călăul. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Regele Mihai - 1956

Teze despre corupția și depravarea morală a Suveranului, amestecând deseori jumătăți de adevăr cu minciuni flagrante, au circulat sub diverse forme încă de la finalul anilor ’40, pe toată perioada exilului. Nu doar Securitatea s-a ocupat cu astfel de acțiuni de compromitere. (În imagine, Regele Mihai, pe aeroportul din Frankfurt, la controlul pașapoartelor, în 1956// Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

23 August

În realitate, actul de la 23 august l-a avut în centru pe Regele Mihai, rămas și singurul supraviețuitor al întâmplării, care, altături de o coaliție de politicieni (țărăniști, liberali, social-democrați chiar și comuniști, atrași din considerente tactice), intimi ai Palatului și militari l-au îndepărtat pe Antonescu de la putere și s-au alăturat Aliaților. (Foto: Fototeca Online a Comunismului Românesc)

Citește mai mult