Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Gabriel Diaconu anunță că își dă demisia din funcția de consilier onorific al ministrului Rafila, „în semn de protest la demonizarea profesiei mele de medic”

Gabriel Diaconu

Foto: Facebook Gabriel Diaconu

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care a avut în ultimele zile mai multe declarații controversate pe tema scandalului de la Spitalul Pantelimon din București, și-a anunțat demisia din funcția de consilier onorific al ministrului Sănătății Alexandru Rafila. 

„Poziția mea din ultimele zile, ca și lucrurile pe care le-am scris sau declarat, reprezintă opinia mea personală, de medic, de om care lucrează în domeniul sănătății de peste 20 de ani, de expert național și internațional. Dată fiind poziția mea de consilier onorific al ministrului Sănătății, presa a folosit această calitate benevolă drept argument c-aș vorbi, în vreun fel, în capacitate oficială. Presa știe că, oricând am vorbit în capacitate oficială, am avut grijă să menționez asta. Vreau să cred că încă trăiesc într-o țară în care nu există delict de opinie. Acest incendiu dement împotriva doctorilor mă obligă, însă, la următoarea decizie, pe care o anunț acum. Din demnitate profesională, și în semn de protest la demonizarea profesiei mele de medic, după o discuție cu domnul ministru în timpul acestei după-amieze, am convenit să-mi depun demisia din funcția mea onorifică. Voi face asta luni dimineață la prima oră”, a scris Gabriel Diaconu, pe Facebook. 

„Mi-am dedicat timp, în acești aproape trei ani, dezvoltării sănătății mintale, ca domeniu, în România. Sunt mulțumit de ce am făcut. Am avut sprijin necondiționat din partea ministrului Rafila, am avut împrejur o echipă de oameni remarcabili, atât la Minister cât și la agențiile partener. Mi-am reprezentat meseria cu mândrie. Am intrat cu capul sus într-o demnitate publică efemeră, plec cu capul sus”, a mai spus medicul Gabriel Diaconu. 

Într-o postare pe Facebook de zilele trecute, medicul psihiatru Gabriel Diaconu susținea că secțiile ATI din spitale nu sunt „saloane de paliație”. „Ce are, ce n-are sens, în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Continui să îmi mențin părerea că în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon, unde mai mulți medici sunt acuzați c-ar fi scăzut intenționat medicația unor pacienți terminali cu scopul de-a precipita decesul, nu reflectă neapărat adevărul, deci ne uităm la anatomia unei mistificări”, a scris Diaconu.

El mai afirma că „așa-zisele victime” de la Spitalul Sfântul Pantelimon „se aflau într-o stare ireversibilă“, iar „asta înseamnă, în meta-limbaj medical, că erau de lăsat”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce se mai acoperă între ei! Referatul procurorilor arată cu probe indubitabile crime săvârșite cu sânge rece, indicând punctual persoanele în cauză. Proastă strategie și-a ales acest consilier mameluc, de a disipa răspunderea pentru un adevărat genocid asupra întregii caste. La așa consilier, așa ministru și așa sistem de sănătate...
    "Noi construim un spital" v-a stat în gât, când v-au arătat că se poate face ceva cu cap și cu inimă, chiar dacă sunteți voi la butoane!
    Da-ți-v-ați demisia toți, în frunte cu Rafila! Sunteți DE LĂSAT!
    • Like 1
  • ove check icon
    Criminalii se apara intre ei.Puroiul sta sa erupa.Suntem o natie fara coloana vertebrala dar chiar si noua cateodata ne ajunge.Avem cele mai multe morti evitabile din Europa,cele mai multe cazuri de malpraxis,spitalele cele mai mizerabile si imputite in care "lucreaza" cele mai lipsite de empatie persoane .O adevarta industrie de omorat oameni,la propiu.Auzi la el,demonizarea profesiei de medic...Care medici?Maxim 5% din ei merita aceasta denumire.Restul....uite ca incep sa apara ca ciupercutele.
    • Like 5
  • perplex check icon
    Nu mi-a placut niciodata individul asta.

    Era de asteptat sa faca niste comentarii in legatura cu criminala de cariera sau cu criminalul psihopat in general. A preferat insa sa ne tina un curs de botanica, cu plantele moarte de la ATI pe care nu le mai poti omora.

    Ce este inspaimantator la acest caz este tacerea mieilor, ah a medicilor, atata timp. La fel ca in cazurile de hartuire se stia. Criminala in serie nici macar nu se ascundea. Era aprobata tacit, chiar daca se mai vorbea pe la colturi. Credeau probabil la fel ca nu mai poti omora niste plante moarte.

    • Like 2
  • Marius check icon
    Ca sa fim in ton cu articolul..... Si respectivul doctor este "de lasat". Adicatelea de nebagat in seama!!!
    • Like 2
    • @ Marius
      Francisc check icon
      Cum să-l „nebagi” în seamă când a fost consilierul onorific al ministrului Rafila, domnule Marius?

      • Like 0
  • Liviu check icon
    Are dreptate. Sunt tatal unui copil care a asteptat 18 ore in coma pentru a primi un pat cu incubator la ATI. Dupa 6 zile, cand medicul mi-a spus ca nu mai avem sanse (eram deja constienti pentru ca functiile vitale erau mult reduse, iar edemul cerebral devenise mare), am acceptat sa renuntam la noradrenalina. Sper din suflet ca cel care a primit patul sa fi fost salvat. As fi postat acest comentariu mai ales la articolul domnului Cristian Tudor Popescu (pe care il respect enorm), dar nu am reusit sa il adaug. Din nefericire, paturile de la ATI din Romania sunt finite (si putine...foarte putine...). Pe cine va ganditi sa incercati sa il salvati intr-un exercitiu foarte greu de imaginatie? Un pacient care sta de saptamani la ATI legat de o perfuzie cu noradrenalina intr-o stare "ireversibila" sau unul dintre pacientii din saloane (in multe cazuri copii sau tineri) cu sanse de a fi salvati? Nu cred ca daca va ganditi la cei din saloane ati avea vreo legatura cu lichidarea „Ballastexistenzen”.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult