Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gabriel Liiceanu: Clopotul cu chipul patriarhului Daniel e o greșeală. Isus nu a venit cu Mercedesul

Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a criticat, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, prezența chipului patriarhului Daniel pe clopotul uriaș al Catedralei Mânturii Neamului. Argumentul potrivit căruia orice ctitor și-a pus chipul pe ctitorie nu poate sta, în acest caz, în picioare. Imaginile ctitorilor de la intrarea în biserici se explică prin faptul că acele biserici fuseseră dăruite de ei. 

„Putem să ni-l imaginăm pe Isus într-un Mercedes îmbrăcat în sute de mii de euro?”

„Aici, această biserică nu a fost dăruită de ce care și-a pus chipul pe acel clopot”, a remarcat Gabriel Liiceanu. „E o mare greșeală, pentru că nu ți-ai dat din bunurile tale și ai făcut cadou un clopot de milioane de euro. Atunci se putea face, dacă eu dădeam bani și voiam imaginea mea, era ok. Dar acum banii vin de la noi toți, de la bugetul statului și de la enoriași”, a spus el. 

Biserica, crede Gabriel Liiceanu, ar trebui să renunțe la trufie, iar reprezentanții clerului ar trebui să interiorizeze evangheliile și să nu uite că Isus a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească.

„Isus nu a considerat că trebuie să fie egalul lui Dumnezeu, ci, făcându-se asemenea oamenilor, s-a îmbrăcat în umilință și în supușenie până la moartea pe cruce. Asta au făcut toți martirii bisericii. Dar câți pot să facă asta din cler? Câți nu se trufesc, fie căzând în sus, li se urcă la cap, fie cad jos în corupție. Întrebarea mea este: Putem să ni-l imaginăm pe Isus într-un Mercedes îmbrăcat în sute de mii de euro?”, a spus Liiceanu adăugând că sărăcia și smerenia reală fac parte din codul adevărate preoții, și nu palatul, nu curtea, nu mașinile de lux și nu trufia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totusi, nu se poate spune ca Iisus nu a investit in deloc in PR. Ar fi putut intra bine merci pe jos in Ierusalim, dar a intrat calare pe un magar tocmai pentru ca asa era profetit Messia.
  Serios acuma, clopotul nu va suna altfel si inclin sa cred ca gravura nu a costat suplimentar. Clopotarii sigur se vor distra de minune: "Hei, e timpul sa- l tragem pe Daniel!"
  • Like 0
 • check icon
  Corect, simplu şi adevărat dar îl ascultă cineva din cler?
  • Like 0
 • BOR sub Patriarhul Daniel a uitat de mult astfel de valori creștine... în centrul Iașului, Mitropolia Moldovei și Bucovinei are o "casă de oaspeți" cu un lobby tip hotel 4 stele, o luxoasă sală de mese (disponibilă pentru diverse evenimente - nu știu însă la ce preț), și camere (NOTA BENE !!) 'rezervabile' pe Booking.com...!! Chestiunea asta ar aparține cărui tip de valoare creștină? Intră la capitolul sărăcie ori smerenie? Din câte știu eu, business-ul nu are de-a face cu niciuna dintre cele 2...
  • Like 0
 • check icon
  Chipul Patriarhului este binevenit pe ditamai Clopotul Catedralei M.N.De cate ori va suna Clopotul,zilnic speram,poate va bate si un clopotel in capul domniei sale ca sa-i reaminteasca de rolul acestuia pe pamant.
  • Like 1
 • "Cainii latra,ursul trece",cu-a lui mantie cat o parasuta.Ce treaba are trufia,expunerea in public fastuos ostentativa,lacomia,pedofilia si multe alte "haruri" ale popilor cu codul adevaratului crestin care trebuie sa fie un exemplu pentru "turma"?
  • Like 3
 • Sigur că a-ți imprima chipul pentru secole demonstrează trufie și, poate la fel de grav, necunoașterea istoriei, confundarea cu cei îndreptățiți să o facă.
  Ar fi bine să se găsească o soluție de remediere a acestei situații.
  • Like 0
 • Foarte elegant spus. Nici nu te puteai aștepta la alt ceva din partea unui asemenea om. Dar, păcat, acești farisei, acești trântori puturoși, grași de nu se pot mișca, popii ortodoxie români, nu înțeleg asemenea limbaj elevat. Dovadă toate manifestările lor. Sunt o rușine pentru secolul xxi, dar reprezentativi pentru "majoritatea" acestei nații încremenită in primitivism comportamental, împreună cu "susținătorii lor oficiali", care, din interes susțin financiar, din banii tuturor contribuabililor, fara sa le ceara acordul, o instituție decrepită, lipsindu-i pe respectivii contribuabili de lucruri importante, vitale.
  • Like 4


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult