Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Gabriela Firea, despre desemnarea orașului Timișoara drept capitală culturală europeană: „Strategia UE e de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că a știut de la început că orașul București nu pleacă cu prima șansă în competiție.

"Dacă vă uitați la orașele care au purtat acest titlu în ultimul deceniu, dar și mai în spate, veți vedea că foarte puține dintre câștigătoare erau și capitale administrative în statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate să intre în circuitul cultural european.

Deci era evident că prima opțiune a celor care analizează astfel de dosare e spre orașele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureștiul în ceea ce privește infrastructura, programele culturale sau pontențialul turistic. Acesta e motivul pentru care, de la bun început, Bucureștiul nu a plecat cu prima șansă în această competiție. Nu am vrut să spun toate aceste lucruri înainte, pentru că nu am dorit să îi descurajez pe cei care au făcut parte din echipa care a muncit în acest proiect și cărora vreau să le mulțumesc pentru tot efortul depus. Așadar, decizia nu ne surprinde și nici nu ne întristează", a spus Gabriela Firea într-un comunicat trimis presei.

Ea a spus că va crește bugetul alocat în Capitală pentru activități culturale și a felicitat orașul TImișoara pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. "Fiecare oraș participant își construiește o strategie culturală pe termen lung, planifică anumite activități culturale pentru locuitori și face acțiuni concrete pentru sprijinirea diversității culturale. 

Bucureștiul deja a făcut acest lucru. Avem o strategie culturală, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activități culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clară de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetățeni, de a stimula activitățile culturale și de a dezvolta infrastructura culturală în cartiere, nu doar în zona centrală. Toate acestea sunt acumulări care ne rămân după această competiție. Prin urmare, chiar dacă nu am luat titlul de Capitala Culturală Europeană, consider că bucureștenii sunt câștigători, pentru că ei au câștigat tot ce am făcut până acum în acest proiect. Nu ne vom opri aici. 

Am anunțat deja că voi crește bugetul alocat de Primăria Generală pentru activitățile culturale și veți vedea că roadele muncii noastre în această candidatură se vor vedea foarte curând. Felicit Timișoara, care va deține din partea României titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021! Este un succes care trebuie apreciat”.

Timișoara va împărţi acest titlu cu un oraş din Grecia şi cu încă unul din Muntenegru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Abia acum ce „perlă” a spus d-na Firea/ Păi Timișoara e „zonă dezavantajată”? Nu, este – din contra – una dintre zonele cele mai avantajate ale României, chiar dacă, după conflictul iugoslav, nu mai are căutarea din anii ’70 și ’80, dar va reveni. Marele perdant este orașul Iași, căci Bucureștiul nu avea cum fi, dacă vorbim cît de cît serios.
    • Like 0
  • check icon
    Am fost recent la Timișoara. Oraș frumos, decent, cu multe spații verzi, centrul în general renovat. Nimic spectaculos. Ce orașe au mai candidat? Parcă Iași. Cred că ar fi fost mult mai nimerit, un oraș autentic românesc, aproape de spațiul fost sovietic, simbolic pentru cultura română, pentru memoria lui Eminescu, a lui Creangă... Păcat. A primat politicul (?) sau mai știu eu ce aranjamente la frontiera de vest. Partea de vest a României și Ardealul au oricum amprenta central-europeană, Iașiul este un oraș așa de autentic românesc, cu frumoase biserici și ortodoxe și catolice, cu șiragul de sate „ceangăești” presărate între Iași și Piatra Neamț. Păcat... Altă opțiune politică aiurea. Nu că am ceva cu Timișoara, doamne ferește, știu că este simbolul dec. 1989... Aici nu vorbim însă de politică, ci de cultură.
    • Like 0
  • corne check icon
    1. daca "foarte putine au fost capitale administrative...", inseamna ca si bucurestiul ar fi putut fi printre ele.
    2. daca s-ar fi mers pe criteriul sprijinirii unor "regiuni mai dezavantajate", ar fi castigat iasiul, sau suceava...
    • Like 0
    • @ corne
      check icon
      Iașiul ar fi trebuit să câștige nu pentru că este „dezavantajat!” ci pentru că este, pur și simplu, un vechi și autentic oraș cultural. Pe o listă de analiză reală, este (mult) peste Timișoara.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sunt anumite puncte din acest program pe care nu le agreez, cum este cel privind gestionarea câinilor comunitari.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Sau poate outeam organiza vanatori de caini vagabonzi. Cum nu mai sunt prea multi mistreti, nea Tiriac isi putea invita oamenii de afaceri pe strazile si parcurile Bucurestiului. Ar aparea ghizi specializati. Veterinarii ar avea mai mult de lucru (dar si cabinetele medicale umane). Ar inflori o adevarata industrie.
      • Like 0
  • check icon
    Bucureștiul nu putea cîștiga la modul serios competiția, are prea multe probleme, din toate domeniile. Nu ar fi fost corect. Mă rog, ipoteza dnei Firea cum că a cîștigat un oraș dintr-o zonă dezavantajată, cred că noi, bucureștenii, am dezavantajul unui primar incompetent, de data asta de genul feminin.
    • Like 0
  • Sînt acri strugurii, vulpiță răpănoasă!!! :)) Poate dacă nu închideai Kiseleff-ul pentru sportul din weekend „că se îngreuna traficul prea tare” și dacă nu-l lăsai pe Betoniță să-și facă mendrele prin IOR, altul era verdictul acum... dar stai așa: cu un slogan ca „orașul in-vizibil” nici draq nu vă alegea!
    Pentru haterii din capitală și nu numai, care vor sări să mă înjure: activitățile sportive de masă și spațiile verzi din parcuri sînt legate de cultură în moduri pe care numai cocalarii nu le pot înțelege.
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Anon check icon
      Sunt din capitala si sunt complet de acord cu dvs. :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult