Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gafă diplomatică majoră a premierului Viorica Dăncilă. A confundat Podgorica cu Pristina în timp ce se afla în Muntenegru

Dăncilă-Pristina

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit la Podgorica cu prim-ministrul muntenegrean Duško Markovic, iar în timpul conferinței comune de presă a comis o gafă majoră încă de la primele cuvinte. A confundat capitala statului muntenegrean, în care se afla, cu capitala Kosovo, Pristina.

Dăncilă a spus în română că se bucură că se află la Pristina, în prima vizita a unui prim-ministru român în Muntenegru, în timp ce traducătorul conferinței a corectat-o, spunând Podgorica. Înregistrarea a fost postată pe pagina de Facebook a secției de politic a televiziunii Realitatea TV și pe canalul oficial de YouTube al guvernului din Muntenegru, unde sunetul este tăiat când Dăncilă spune Pristina, la minutul 6. 

Nu este prima gafă diplomatică făcută de Viorica Dăncilă. În iunie a uitat numele premierul Estoniei, Jüri Ratas, în conferința de presă comună de la Constanța.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dancila este o vacuta draguta. Gafele ei bovine sunt diafane, in contextul BOURULUI viril stramosesc. Muuu ce stii tu?!
  • Like 1
 • Nu indraznesc sa merg cu gandul atat de departe si sa cred ca cineva din staff-ul dnei PM a scris intentionat, in textul pregatit pentru conferinta de presa, Pristina in loc de Podgorita ca sa o compromita, inca o data, in fata partenerilor externi. As prefera , totusi, aceasta varianta decat aceea ca este inconjurata de consilieri ce dovedesc incompetenta fara limite cu efecte dezastruoase in special in plan diplomatic. Aici sunt subiecte de o extrema sensibilitate pe plan international, care se negociaza de cancelariile lumii ani intregi, inclusiv de Bucuresti, si care sunt aruncate in aer cu nonsalanta intr-o clipita fara cea mai mica tresarire. Din punct de vedere al protocolului, sunt jenanate gafele comportamentale de pana acum , dar din punct de vedere al intereselor tarii ( siguranta si securitatea statului) , gafele diplomatice sunt deja o amenintare. Oficial, Romania nu recunoaste Kosovo, dar primul ministru roman este in vizita oficiala la Pristina, capitala Muntenegrului, noul nostru partener din NATO. Decenii la rand Romania si-a mentinut o pozitie echilibrata intre Israel si Palestina, echilibru dat peste cap de acelasi prim ministru care anunta cu de la sine putere (?!) schimbarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Or mai fi si alte gafe , de culise, mi-e si frica sa ma gandesc.
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Oare sotul domniei sale, o fi mai "intelectual" ? Nu prea cred, pentru ca nu putea sa stea cu asemenea toanta, toata viata, dc era altfel..... Ce i-a recomandat pe acesti doi oameni, de au reusit sa ocupe asemenea functii de conducere, bine platite si total nepotrivite cu pregatirea lor ? Oare, cate compromisuri nu au facut ei, pentru unii infractori precum Dragnea, ca sa-si plateasca functia calduta ?
  • Like 0
 • Nu este prima gafă și , dacă va mai rămîne în funcție, va mai face multe . " Ne mîndrim cu conducătorii noștri ".
  • Like 2
 • Îi aud pe unii că le e milă de ea, că e o victimă a lui Dragnea, că biata de ea nu are nicio vină. Cum să îmi fie milă, cum să nu mă revolte faptul că o asemenea idioată ne face de râsul lumii, că a acceptat să fie cocoțată în fruntea guvernului, știind bine că este o nulitate pe toate planurile? O asemenea creatură, lipsită de orice urmă de bun simț, de demnitate și de decență nu merită milă, ci un scuipat în obraz.
  • Like 5
 • Ce să mai comentezi???
  Dacă e proastă,de ce o fi lăsat-o familia să accepte postul?
  Dacă e în progresie vreo boală neurodegenerativă,aceeași mirare:de ce o lasă familia?
  Că Dragnea este perfect capabil de orice ticăloșie,ar ucide,numai să scape el de pușcăria binemeritată.
  • Like 5
  • @ Maria Rusu
   Cum sa n-o lase? Familia castiga bani frumosi de pe urma ei: https://adevarul.ro/news/eveniment/viorica-dancila-conflict-interese-scandalul-gazelor-sotul-incaseaza-8000-euro-luna-petrom-1_5b5197dcdf52022f756ffdd1/index.html
   • Like 3
  • @ Nicu Buculei
   8000e pe luna nu e o megasuma (nu am deschis linkul de la adevarul). se pun insa 2 intrebari: sotul e la fel de competent ca ea ? daca da, (ironic vorbind) nu merita banii aia, si doi, exista vreun conflict de interese la mijloc prin pozitia sotiei ? Traind in Romania 33 de ani dupa care m-am teleportat pe alte meleagauri, tind sa raspund "da" la ambele...
   • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Salariul mediu in Romania este de 500€, asta pune 8000€ in oarecare perspectiva. Si e fireasca intrebarea daca omul ala ar fi avut salariul respectiv fara conexiunile politice. Pare evident ca este complice la jocul politic in care i s-a bagat sotia.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult