Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Gânduri la un an de la moartea unui mare campion

Ivan Patzaichin

S-a împlinit un an de când a murit un mare campion - Ivan Patzaichin, și cu el odată a murit un mod absolut minunat de a-ți purta gloria.

Modest, până aproape de timiditate, își ducea viața de parcă nu a purtat niciodată la gât medalii și pe frunte lauri. Niciodată lăudăros, întotdeauna zgârcit și cumpătat la vorbe, lăsa faptele să vorbească despre el.

Într-o lume plină de găini, ce se laudă după ce fac o mărgică, și aceea culeasă și înghițită din colbul drumului, el era un cuceritor al Everestului vieții cu trudă, răbdare și dăruire, dar era mut ca o lebădă, dacă ar fi trebuit să vorbească despre tot acest efort. Și tot într-o lume, în care aduni cu grebla ca pe fân diplomele de cetățean de onoare, el avea onoarea în sânge, ca un dat al sorții, nu scrisă doar într-un cuvânt pe o hârtie.

Pe unde a trecut, lumea s-a făcut mai bună. El s-a stins, dar sper să dăinuie mult imaginea lui de OM... campion la canotaj, dar și la modestie, noblețe, altruism...

Știu că mă repet, dar mai scriu încă o dată: a murit un mare campion și cu el odată un mod absolut minunat de a-ți purta gloria...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult