Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un nou trend printre liceeni. Trei tineri au creat o aplicație care îi aduce împreună pe cei care și-au zâmbit în metrou

Când era în clasa a XI-a, Laurențiu Ion, care era pe atunci olimpic la informatică, a câștigat un concurs organizat de Google și a fost invitat în SUA, unde a vizitat cartierul general al celui mai mare motor de căutare, dar și sediul Facebook. 

Pe atunci visa să lucreze la Google sau la Facebook. „L-am întâlnit atunci și pe Mark Zuckerberg, care a venit la noi și ne-a vorbit despre filosofia organizațională a Facebook. Ne-a spus că este o organizație plată, fără șefi peste șefi și că este mai ok așa. Voia să ne spună, dacă vreți să vă angajați după liceu, e mai ok Facebook. 

Acolo mă și vedeam, la Google sau la Facebook, făcând ceva care să aibă impact asupra lumii”, povestește tânărul. Abia s-a întors din State, unde a căutat fonduri și a început demersurile pentru a-și porni în Sillicon Valley un start up alături de doi prieteni, Alex Dobrin și Bogdan Țîrcă, și ei pasionați de matematică și informatică. Un start up care să pornească de la o aplicație dezvoltată în România, Intersect, care are astăzi peste 120.000 de utilizatori, 85% dintre cei fiind liceeni.

A renunțat la gândul de a lucra la Google, așa cum Bogdan Țîrcă a renunțat, după un internship la Twitter, la o ofertă de job permanent în această companie.

Toți trei se ocupă astăzi de Intersect, o aplicație care îi aduce împreună pe tinerii care și-au zâmbit, odată, în metrou sau într-o cafenea, dar care nu au avut curajul să vorbească. Dacă ambii aveau aplicația instalată, se pot întoarce în timp și pot vedea cu ajutorul ei, cine a fost în acel metrou, într-o anumită zi, la o anumită oră. După ce au primit mai multe cereri, cei trei au făcut posibil ca și cei care nu o aveau atunci pe telefon să și-o instaleze și să vadă ce utilizatori erau acolo. „Te poți întoarce practic în trecut și vedea cine a fost la Brașov în ziua aceea. Toată lumea își dorește o mașină a timpului, care să îi ajute să recupereze ocaziile pierdute”, spune Laurențiu Ion, care vrea să aducă tehnologia mai aproape de viața reală. 

După doi ani, a găsit-o pe fata de la metrou

„Acolo se întâmplă conexiunile, acolo vezi cum zâmbește, cum merge, o vezi pe ea, nu o poză filtrată de pe Instagram. Dacă nu o vezi în realitate, poți să îi dai Add Friend și când o întâlnești să descoperi că nu aveți nicio chimie. Am vrut să mă îndrept înspre viața reală, oamenii din viața reală sunt mai relevanți”, continuă tânărul (sursa foto: Pagina Oficială de Facebook a aplicației Intersect).

Potrivit acestuia, societatea de astăzi îi descurajează pe adolescenți să intre în vorbă. „Liceenii se simt oricum super-ciudați, se îngrijorează oricum de ce crede lumea despre ei. Cum să mai și facă ceva, să audă și lumea din jur? Băiatul nu știe cum să intre în vorbă, fata este pusă într-o situație proastă. Se uită lumea: a abordat-o ăla și ea i-a dat numărul de telefon. Dar e stupid. Dacă voi vă zâmbiți, de ce nu aveți o metodă să spargeți gheața și să vedeți apoi dacă vă puteți întâlni”, crede Laurențiu Ion.

Aplicația este adresată în special liceenilor, care au o dorință mult mai mare de a socializa și de a-și face prieteni, dar și o teamă uriașă de respingere. Creatorii Intersect își doresc să extindă aplicația la nivel global. „Ai schimbat câteva cuvinte cu un grup aflat la o masă, v-ați înțeles bine, dar ar fi un pic cam jalnic să le ceri contul de Facebook”, spune tânărul.

Un mare rol în dezvoltarea Intersect l-a avut o întâlnire ratată. În urmă cu doi ani, a văzut în metrou o fată frumoasă. Și-au zâmbit unul celuilalt, ea a coborât la Unirii, el a urmat-o, dar a pierdut-o pe scări în mulțimea. Doi ani mai târziu, a apărut la televizor pentru a prezenta Intersect (foto stânga: imagine de la lansarea oficială a aplicației Intersect, sursa- Pagina de Facebook a aplicației) fata i-a scris pe pagina de Facebook. „A trebuit să apar la televizor ca să o găsesc. Și am descoperit că eram amândoi din același oraș, Pitești”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Intersect este doar o happn wanna-be app. Din păcate, pe cât de multă promovare i se face, pe atât de multe bug-uri are. Este aproape inutilă și inutilizabilă și doar cine nu a folosit-o o ridică în slăvi, pentru că, pe hârtie, totul este perfect.
  • Like 3
 • De la filmul Matrix tot asteptam implementarea acestui electronic pimp. De acum viata mea se va imparti intre Facebook, counterstrike, tweeter si Intersect cu pauze pentru reclame spam pe email si sms! urraaa!
  • Like 1
 • Cei trei sunt de admirat, insa nu exista deja happn, o aplicatie care face acelasi lucru?
  • Like 2
  • @ Elena Pandea
   check icon
   happn nu are atâtea bug-uri și chiar funcționează, spre deosebire de Intersect. :)
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon