Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

George Michael a murit

Cântărețul britanic George Michael a murit la vârsta de 53 de ani, la reședința sa din Oxfordshire. Poliția din Tamisa Valley califică moartea sa inexplicabilă, dar admite că nu există suspiciuni și nu pare să se fi produs în circumstanțe suspecte.

Problemele de sănătate ale cunoscutului artist s-au îndesit în ultimii ani. În 2011, acesta a fost internat cu o pneumonie gravă la o clinică din Viena, unde medicii i-au făcut traheotomie pentru a-l ajuta să respire. La externare, George Michael le-a mulțumit emoționat cadrelor medicale.

Unul din cei mai apropiați prieteni ai lui George Michael, Elton John, a postat o fotografie Instagram, însoțită de textul „Sunt complet şocat. Am pierdut un prieten mult iubit - cel mai blând, cel mai generos suflet din lume şi un artist strălucit. Inima mea este alături de familia lui şi de toţi fanii lui”.

Fostul coleg din trupa Wham!, Andrew Ridgeley, a postat pe Twitter că are „Inima frântă din cauza pierderii prietenului iubit (...) Eu, cei dragi lui, lumea muzicii, lumea largă, te vom iubi mereu". 

George Michael, copilul unei familii de greci cu origini cipriote, pe numele său Georgios Kyriacos Panayiotou, s-a născut în 25 Iunie 1963 și a devenit faimos în anii '80 ca membru fondator al trupei Wham! Cele trei albume apărute între 1983 şi 1986 - ”Fantastic”, ”Make It Big” şi ”The Final” au avut succese notabile, cu piese extrem de populare, care au dominat topurile: „Last Christmas”, „Wake Me Up Before You Go Go”, „Freedom” „Everything She Wants”, „The Edge of Heaven”. 

În cariera solo pe care a construit-o apoi, George Michael a avut şapte piese pe primul loc în topul din Marea Britanie, iar printre cele mai cunoscute single-uri sunt „Careless Whisper” şi „Faith”.

Artistul britanic a câștigat în cariera sa două premii Grammy şi trei Brit Awards. După ce a fondat trupa Wham! a avut o carieră bogată şi a lansat albume cu vânzări impresionante. În 1987, George Michael a lansat primul „I Want Your Sex”, şi primul album după plecarea din Wham!- „Faith”- de pe care „Father Figure”, „One More Try” şi „Faith” l-au propulsat spre vârful carierei la nivel internațional. Albumul s-a vândut în peste 14 milioane de exemplare. Un cover din 1991 al piesei „Don't Let The Sun Go Down On Me”, realizat alături de prietenul său Elton John, s-a bucurat de un succes foarte mare.

Au existat perioade în care talentul muzical al lui George Michael a trecut pe planul doi, acesta devenind unul din preferații tabloidelor din cauza vieții tumultoase. În 2006, a pierdut dreptul de a conduce autoturisme pentru doi ani, după ce a s-a urcat la volan deși consumase droguri. În 2008, George Michael a fost reținut pentru posesie de droguri între care cocaină. În 2010, artistul britanic a fost condamnat la câteva luni de închisoare după ce a intrat cu mașina într-un magazin din Londra.

Una din cele mai impresionante reprezentații pe scenă a fost în anul 1992, când a cântat în memoria lui Freddie Mercury, alături de membrii trupei Queen, „Somebody to love”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma bucur ca ati ales cantecul asta - din toate interpretarile lui George Michael mi-a placut cel mai mult. A fost incredibil - a fost la fel de bun ca Mercury, ceea ce spune mult.
    • Like 0
  • Un alt element de adaugat la biografia lui George Michael este faptul ca, in 1998, a recunoscut in mod public ca este homosexual, desi in mod putin fortat, deoarece a fost surprins intr-o situatie penibila cu un reprezentant al politiei imbracat civil. Intr-un interviu cu The Guardian in 2009, George Michael s-a exprimat in mod sincer despre toate scandalele care i-au umbrit cariera: "People want to see me as tragic with all the cottaging (cottaging = activitati sexuale dintre barbati in locuri publice ca de ex. toalete) and drug-taking... those things are not what most people aspire to, and I think it removes people's envy to see your weaknesses." He stops. "I don't even see them as weaknesses any more. It's just who I am."
    Exact, era cel care era, iar lumea l-a iubit si l-a considerat un artist briliant! RIP ❤️

    • Like 0
  • Last Christmas.. A murit cam la aceeasi varsta cu Michael Jackson, Whitney Huston si Prince , probabil din cauze asemanatoare ! Mari artisti !
    • Like 1
  • Cu tot respectul termenul de artist (conform dex) este cam pretentios. A fost un interpret de muzica talentat fara doar si poate. Este ca in situatia actorilor : nu poti pune pe acelasi "taler" unul ca...Tom Cruise (de exemplu) cu...Sir Laurence Olivier.
    • Like 2
  • Claudiu check icon
    George Michael a avut o muzica frumoasa, melodii optimiste, antrenante, cantabile, o muzica ce a insotit tineretea multora din cei peste 40 ani ... D-zeu sa-l odihneasca!
    • Like 1
  • O mare drama. S-a dus un mare artist. Pentru mine cel mai mare pop artist din lume. RIP
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult