Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gestul de solidaritate făcut de locuitorii din Manchester care îți arată cât de puternici sunt oamenii în fața terorii

Atacul de la Manchester Arena

Foto: Guliver Getty Images

21.000 de oameni, mulți dintre ei adolescenți, se pregăteau luni seară să plece de la concert, de pe Manchester Arena, când s-a produs explozia care a ucis 22 persoane și a rănit alte 59. Circulația a fost închisă și mii de oameni debusolați și afectați de experiența traumatizantă prin care au trecut nu au mai avut cum să ajungă acasă. 

Atunci au sărit în ajutor locuitorii din Manchester, care s-au organizat pe Twitter pentru a oferi camere libere, cești de ceai sau curse gratuite cu mașina pentru cei aflați în nevoie, scrie The Guardian. Ceea ce au făcut a fost un gest simplu de omenie și solidaritate. O acțiune luminoasă care arată cât de puternici sunt oamenii în fața terorii. 

„O mulțime de oameni panicați. Zeci dintre ei spun că nu pot ajunge acasă. Niciun tren nu pleacă din Manchester”, a scris utilizatoare pe Twitter. Sub hashtag-ul #roomformanchester oamenii au început să își pună casele la dispoziție celor afectați de explozie. 

„Avem un pat dublu liber și două canapele, dacă are cineva nevoie de un loc unde să stea în noaptea asta”, a scris o tânără, Jesy, pe Twitter.

Un alt utilizator a anunțat, sub același hashtag că stă la 5 minute de arenă, are o canapea liberă, iar cine are nevoie găsește la el mâncare, băutură și încărcătoare de telefoane mobile.

Un club din Manchester a pus pe Twitter o postare în spunea că în centru șoferi de taxi oferă curse gratuite celor care au fost la Manchester Arena și nu mai au cu ce să ajungă acasă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Suna utopic dar daca toti ar gandi asa despre ceilalti am avea o sansa pe termen lung. Cum este acum nu stiu zau... Sunt pe o parte idiotii de genul animalului care a facut ce a facut si pe partea cealalta oameni faini ca si englezii astia, dar care se organizeaza, ca si noi romanii, doar in momente de criza... Oricum, tot reapectul pentru gestul lor.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Respect pentru locuitorii din Manchester.
    • Like 0
  • Daca se intampla la noi, iti luau taximetristii 200 de lei sa te duca de la Arena Nationala pana la Piata Obor :)))
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult