Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind grațierea și ordonanța care dezincriminează parțial abuzul în serviciu

Guvernul a adoptat marți seară proiectul de lege privind grațierea, care va merge în Parlament, și a adoptat prin ordonanță de urgență schimbarea codurilor penale, care include dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu și se aplică la 10 zile după publicarea în Monitorul Oficial. Pe ordinea de zi a ședinței convocate intempestiv, marți, de la 19:45, nu figura această temă, ci doar trei puncte legate toate de bugetul pe 2017. Sub suma de 200.000 de lei, abuzul în serviciu nu mai constituie infracțiune, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache. Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a declarat Iordache.

Întrebat de ce cele două ordonanțe nu apăreau pe ordinea de zi, Iordache a răspuns sec: „Ordinea de zi a fost suplimentată”. Chestionat de jurnaliști de ce aceste ordonanțe au fost adoptate noaptea, Iordache a replicat: „Oportunitatea o stabilește Guvernul”. Pe întreg parcursul conferinței de presă, Iordache i-a sfidat pe jurnaliștii care cereau informații suplimentare cu privire la modificările din Justiție, repetând obsesiv: „Altă întrebare!”

„Am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri privative de libertate”, a declarat ministrul Justiției Florin Iordache. Modificarea Codurilor penale se va face prin ordonanță de urgență, iar aceasta menține termenul de valabilitate de șase luni al denunțurilor. 

Pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii figurează, încă din seara de marți, „solicitarea Ministerului Justiției, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017”, care va fi discută miercuri, pe 1 februarie, începând cu ora 9:00.

Vă prezentăm mai jos proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, așa cum figurează acesta pe site-ul CSM.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ati putea va dog sa publicati textul integral al ordonantei + textul legii vechi. Astfel incat sa stie toti prostii de ce isi dau in cap unul altuia? De miercuri ma chinui sa caut textul si nu-l gasesc. M-am saturat da citesc ce a visat unul sau altul ca scrie in ordonanta. Vreau TeXtul!!!! Cu comemtarii si explicatii (competente) pe baza lui, daca see plate.
  • Like 0
 • Ce trebuie sa facem pentru tara noastra haideti la o noua revolutie Dar adevarata!
  • Like 0
 • check icon
  Trebuie să constat că au dispărut constantini și băbeni care umpleau aici pagini întregi în dorința de a ne convinge că ...
  Fi-vor înlocuiți? Probabil!
  Fi-vor plătiți? Cu siguranță!
  • Like 0
 • Marius check icon
  Ce nu inteleg oamenii este ca revolutia a inceput deja, si aici vreau sa explic:
  schimbarea de paradigma s-a produs deja, adica toata Europa ne vede cu alti ochi si nu cu ochi buni, de aici inainte ramane sa ducem noi mai departe revolutia.

  Daca negam ca nu a inceput revolutia, atunci vom sfarsi prin a fi paria Europei iar faptul ca oricine in strainatate o sa strige dupa noi "tiganul" o sa fie o mandrie, pentru ca daca o sa ne zica "romanul" atunci o sa fie mult mai rau. Un cetatean simplu din Europa crede, pe buna dreptate, ca Romania e o tara bananiera.

  Revolutia a inceput fratilor!!! There is no way back, only forward! Daca intelegem asta, si vom fi eroi atunci ne vom spala numele de "român" altfel vom sfarși într-o rușine cruntă pe care nu știu când o sa fie spălată, eu zic că acum e momentul cel mai bun!
  • Like 1
 • Pai ce-ar mai fi de spus in afara de ce a zis Negrutiu....o sparge de tara in crucea nootii....o tara de drogati ,curve,jmenari ,imbuibati si nesatui care ne conduc si care spre amarul tuturor isi insușesc orice la orice ora cu drepturi depline orase,paduri,judete chiar tara din care facem toti parte...tara care ne a lasat o Stefan ca fiind Nu a noastra,nu a "lor" ci a urmasilor urmasilor nostri !! Mamaliga mocneste...tara vuieste...internetul trosneste....fratilor sa nu va mirati intr o buna zi probabil destul de apropiata cand narodul va pune mana pe topoare,coase,securi si furci si or navalii pe gazoanele conacelor si chiar peste ei in case ai celor mai sus mentionati, insusindu-si inapoi (nărodul) a bunurilor ce demult le-au apartinut !!! Clipa aceea nu o vad prea departe si din pacate se va numi RAZBOI CIVIL !!!
  • Like 0
 • Când acești ignoranți prosti sub denumirea de parlamentari conducători ai țări vor avea găuri în cap și devorati de vrabi. ..să nu se mire de moartea tragica ce au avuto. ..O vor merita. ..poate chiar și așa e moarte prea bună pentru ei. ..merită sa le facem niște păpuși vodo și săi chinuim zi de zi. ..merita o moarte înceată și dureroasă. ..poate atunci voi fi mulțumită .
  • Like 0
  • @ Panaite Francisca
   check icon
   Brrr, vai și amar!
   • Like 0
  • @ Panaite Francisca
   Printze-s-o, inainte sa-ti exprimi tu parerea despre "ignorantii prostii de parlamentari", vezi ca ai o multime de greseli gramaticale in comentariul tau. Exista si DEX online, daca vrei iti dau link pe Facebook. Oricum, cred ca de acolo iti iei informatiile.
   • Like 0
 • Nu am nimica de argumentat,faptele vorbesc de la sine,eu unul sincer m-as sacrifica si le-as da cate un glont in cap ca numai asa se mai poate daca la puscarie ei nu mai merg.Multumesc.

  • Like 1
  • @ Cosmin Nepotu
   DanM check icon
   Sa nu exageram, sa-l lasam pe P.Abraham sa peroreze la RTV cu impuscarea oamenilor, fie ei si demonstranti la miting nelegal. Daca iesim in strada 100000, dispar din peisaj acesti penali.
   • Like 0
 • check icon
  Din câte observ, există o singură șansă: să ieșim cu toții și să demolăm Monitorul Oficial, ca să nu se publice această ORDONANȚĂ abominabilă!
  • Like 2
 • Dina R check icon
  Ce isi inchipuiau romanii ca o sa obtina prin a vota un partid corupt pana la maduva precum PSD-ul?! Sau ce-o sa sa aleaga de tara asta in care Antena 3 este prima sursa de informare pentru milioane de romani?!
  • Like 1
 • Dina R check icon
  Ce isi inchipuiau romanii ca o sa obtina prin a vota un partid corupt pana la maduva precum PSD-ul?! Sau ce-o sa sa aleaga de tara asta in care Antena 3 este prima sursa de informare pentru milioane de romani?!
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult