Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iisus revândut de BOR

Naosul Bisericii lui Hristos, având deasupra turla cu chipul Mântuitorului ca Pantocrator, Atotțiitor al lumii, e partea cerească.

Pridvorul și pronaosul sunt hărăzite istoriei, timpului și faptelor oamenilor – aici pot fi pictați și înmormântați ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș.

Odată intrați în naos, credincioșii urcă pe o corabie care lasă în urmă cele pământești, călătorind, prin eterul eternității, spre Dumnezeul cerului și pământului ce-și are locuirea în altar.

În spațiul din fața altarului nu se pot afla, ca intercesori între Cel de Sus și creștini, decât preoții care țin slujba sau ierarhi ai Bisericii.

Și totuși, într-o biserică ortodoxă din Prahova, România, preoții au părăsit prezbiteriul, locul slujirii de Dumnezeu, l-au predat mai marilor politici ai zilei și s-au mutat pe scaune, gata să ia notițe din predica de la Partid.

 Sub comuniști, Ceaușescu era pomenit în cuvântul popilor, „Să-l țină Dumnezeu”, ceea ce nu l-a împiedicat să smulgă bisericile din loc și să le dărâme, dar nu s-a văzut vreodată un prezidiu de Partid întrunit în Biserică...

... Priviți mutrele acestor ipochimeni, măcinate de lepra samsarlâcului politic, fățăul ăluia care-și butonează telefonul... Și-au pus tricolorul pe masă, pentru ei – căci, privit dinspre noi, publicul, steagul e așezat invers, cu roșul la stânga...

Întorcând dosurile altarului, stau ca un prag de poticnire, ca o stănoagă oarbă, între Dumnezeu și credincioși...

Iisus le-ar fi răsturnat masa în cap.

Căci marea Biserică Ortodoxă Română a zis așa despre mizeria asta: „Biserica nu e doar loc de rugăciune”, prin urmare, poate găzdui și astfel de ședințe tovărășești. Trebuie să vin eu, Sfântâniță, și să le îndes pe gât, Patriarhului și sfintei sale camarile, cuvintele rostite de Iisus când i-a alungat pe zarafii și neguțătorii înstăpâniți în Templu:

„Și au venit în Ierusalim. Și, intrând în Templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau și cei ce cumpărau în Templu, iar mesele schimbătorilor de bani și scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat. Și nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin Templu. Și îi învăța și le spunea: „Nu este oare scris «Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, pentru toate neamurile?».Voi însă ați făcut din ea peșteră de tâlhari” ” (Marcu 11, 15-17)

Tolănită lângă jilțul puterii lumești, BOR îl revinde pe Iisus la preț bun, mult mai mult decât 30 de arginți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred că domnul Cristian Tudor Popescu trudește în zadar. Dacă aș trudi eu,sau un alt oarecare,probabil că truda ar fi zadarnică. Domnul Cristian Tudor Popescu nu este însă un oarecare. Și,în plus,știe și ce să le spună preoților și cum s-o facă. Sunt cuvinte minunate!
  • Like 0
 • otheh check icon
  As he died to make men holy
  Let us die to make things cheap!
  • Like 0
 • Victor66 check icon
  Sunt de acord. Foarte bine scris.
  Doar ca Ceausescu a mutat bisericile pentru ca a trebuit sa construiasca ceva, sa largeasca un drum, cand putea sa le darame, iar cele daramate erau vechi si ruinate. Nu imi place de dictator, dar aici gresiti.
  • Like 0
 • Gabriel Radeanu, ești un idiot și un sicofant de proporții galactice. Comentariul tău m-a umplut de scârbă.
  • Like 2
  • @ Mickaella Khalyn
   Nu doamna,nu sunt!Domnul CTP este,deoarece denunta incalcarea unor legi in care nu crede.De altfel este stilul dansului de a lucra cu materialul clientului,insa de data aceasta a asimilat viziunea "celesta" dobandita cu ocazia consumului de literatura stiintifico-fantastica din tinerete cu calatoria temporala la inceputul crestinismului.Si nu sunt idiot,pentru ca nu sunt homofob,nu sustin referendumul si nu apar biserica,insa cateodata argumentatia o ia razna,si in numele a ceea ce consideram bun simt,sunt necesare corectii.
   • Like 0
  • @ Gabriel Radeanu
   Mr.Oh check icon
   Domnule Gabriel, nu inteleg revolta dvs. Cititi vechiul testament, noul testament,si istorie si atunci veti intelege ce vorbeste dl. Poescu..
   Banuiesc ca "Crezul" il stiti.
   Isus a venit sa intregeasca iudaismul. Ce a iesit din toata,treaba e cu totul altceva.
   Relatia,cu Dumnezeu e una de inxredere si nu credinta,oarba cum se cere azi. Iar indoiala face parte din acest proces.
   CTP face,foarte bine. Atinge subiectul exact acolo unde trebuie. Credibta stupida vs. indoiala.
   In lipsa gandirii si constientizarii credibta devine superstitie.
   Romanni nu sunt credinciosi, sunt superstitiosi, si BOR cultiva aceasta superstitie voit. Ii trateaza pe credinciosi ca pe niste prosti si fraieri. Fiinte inferioare. Faceti ce va zicem noi...Asta e deviza BOR.
   Cum relationeaza BOR cu societatea, cu politica spune tot...
   Ei sunt pastorii cei isteti iar ceilalti turma proasta. O distanta pe care nu vor sa o reduca.
   De fapt ei sunt pastorii mincinosi.
   Ar putea face cu adevarat ceva pentru credinciosi dar nusunt in stare fiindca ei fac pilitica si nu au timp de chestiuni spirituale.

   • Like 3
 • Domnul Cristian Tudor Popescu manipuleaza cu o perversitate diabolica preconceptii pe care ateismul dansului le considera stupiditati,credulitati de turma sau ipocrizie deghizata in confesional.Super-samariteanul nostru,informeaza pe credinciosi,despre cum distrug ei simbolistica constituita de altar ,intorcand spatele Domnului.Ofera,intr-o forma lamentabila,un fel de "Sfaturi ale unui inger batran,catre discipolul sau mai tanar"se insinueaza drept avocat "pro bono" al Marelui Isus...cu autoritatea celui care ...gandeste.Din pacate in biserica functioneaza ...privilegiul celui care Crede.Libertatea credintelor religioase,include si pe cei care cred in venirea extraterestrilor.Ar trebui sa va ocupati de acestia,domnule jurnalist,deoarece conceptia lor despre lume este mai aproape de tipul dumneavoastra de expertiza.Adica...mai bine,vedeti-va de treaba dumneavoastra!
  • Like 2
  • @ Gabriel Radeanu
   Bine zis:"in biserică funcționează privilegiul celui care crede". Crede in ce? În ce zice popa? Sau in ce face popa? Oricum, numai de gândit nu este vorba. Chiar și biserica spune:"crede și nu cerceta ". Dar tot biserică spune că suntem după " chipul și asemănarea lui Dumnezeu ". Și, ce să-i faci?! sm fost înzestrați cu gândire,cel puțin unii. Deci, avem dreptul să ne îndoim, să punemn întrebări, să criticăm. Și, slavă domnului, avem ce critica. Nu cred că te-ai exprimat adecvat la adresa lui CTP. Este un om cult, acoperă multe domenii, părerile sale sunt pertinente. Pentru faptul că s-au servit de biserică indivizii, niște nulități slugarnice ale banditului dragnea și pentru că " biserică" le-s permis această erezie, nu poți avea decat critici, în primul rând la adresa popilor și apoi la adresa ipocriților de "politicieni", gunoaiele pesedistoaldiste.
   • Like 2
  • @ Gabriel Radeanu
   Oare CTP merge la biserica ? Sau de unde deranju' ?
   • Like 0
 • Am sa pun o intrebare retorica : De ce Isus si discipolii se adunam mereu in jurul unei mese pline de bucate bahice sau alimentare ? Aceasta traditie se pastreaza pana in zilele noastre, la ea luandu-se cele mai importante decizii de pe mapamond. De ce masa cu bucate ? Hmm.....poate ca numai asa putea dainui traditional sau netraditional el si gasca de "gurmanzi anonimi" !
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   "De ce Isus si discipolii se adunam mereu in jurul unei mese pline de bucate bahice sau alimentare ? " Le era foame.
   În altă ordine de idei, obiceiul meselor comune era deja foarte vechi în zonă. Grecii aveau legiferată această activitate (era prevăzută în constituții) cu vreo 6-700 de ani înaintea vremii lui Isus.
   • Like 0
 • Dumnezeu nu e contabil !
  Fariseii care se aplauda ca il slujesc pe Dumnezeu, propovaduiesc cuvantul banului.
  Nimic nou, asta s-a intamplat in istoria de mii de ani. Inchizitia ardea oameni pe rug pentru a apara interesele si sursele de venit ale institutiei de atunci.
  Exemplul dat de PF, trafalet, etc...., urmat de minifariseii -slujitorii lui Dumnezeu ? - este dovada ca intradevar truditi degeaba domnule CTP, ne luptam cu o himera chiar daca ne dorim sa CREDEM. IN CE ? Daca noi suntem oile si ciobanul e mort de beat, nu ne pierdem incet, incet speranta si credinta ?
  Intermediarul ne-a furat si ne fura in continuare dreptul la credinta, il deturneaza, il rastigneste, il anuleaza.
  Solutie - Rupi legatura cu intermediarii si mergi direct la sursa !
  Adica, te rogi acasa si faci legatura direct cu Dumnezeu, fara 3G sau 4 G.
  Sunt ironic din pacate, dar vom ajunge sa ne ingropam mortii cu o slujba realizata la marginea gropii, discurs direct din suflet, cu apeciere catre Dumnezeu, dar cu inima impacata, fara bormasini, straie negre tivite cu aur si plata fara factura, cu lumanari de la supermarket si coiva la caserola.
  Concluzie
  Daca traiesc 10 preoti in Romania cu credinta in suflet si cu har ( nu marketing) nu as vrea sa-i platesc pentru a ma primi. As vrea sa-i cunosc !!!!......si sa le spun....DA ..imi urmez credinta. ( S-a intors oaia......)
  • Like 3
 • Am vazut si eu poza aia pe FB si mi-am zis ca unii preoti incep sa slujeasca la doi stapani, unul e bunul Dumnezeu si celalalt e cineva care nu are nici o legatura cu credinta crestin ortodoxa, poate doar cu fariseii din Noul Testament. Sau poate nu am vazut bine sau poate nu am inteles bine cuvintele din amazin grace sau poate asa trebuie sa se intample. Oare acum biserica mai e spital pt suflete cum zice preotul profesor Constantin Necula ?
  • Like 4
  • @ Ovidiu Gura
   Popii ortodoxi, români, în marea lor majoritate, nu-l slujesc și nu l-au slujit pe Dumnezeu. Pentru a te ruga și a-l respecta pe Dumnezeu nu ai nevoie de niște funcționari, paraziți ai societății și ai enoriașilor. In mod special mai marii bor. Niște lacomi, ariviști, fățarnici, slugi ai puterii, putere care neglijează adevăratele nevoi si-i cumpără pe acești tâlhari pentru a ii sprijini în alegeri prin îndobitocirea turmei.
   • Like 4
 • Exceptional editorial!
  Multam fain,domnule Cristian Tudor Popescu!
  • Like 4
 • Casargoz check icon
  daca nu stiti povestea nu dati like nu comentati.
  Imi e dor de dilimache. ce o mai face?
  1000 de comentarii :)
  probabil ca e ocupat sa faca copy-paste din papahagi. stie cineva cine e asta?
  mi-e lene sa caut pe google.
  vad bani multi in campania asta, pliante la metrou, outdoor etc..
  nici vorba de bani rusesti, sunt drogatii de la rezist sponzorizati de soros.
  intre timp bunii ortodocsi se uita cu orele la teologul adventist. o problema de luni pana cand veneticul va fi demascat.
  dar... in caz ca apare dilimache.
  parintele necula zice ca batranii daca nu merg la referendum vor fi judecati aspru de al de sus, o mai da cotita si cu institutia vaduviei ca forma de familie monoparentala.
  totusi. sunt intr-un sat in camp. media de varsta este 60+.
  oamenii astia nu au vazut in viata lor un gay si nu au auvut treaba cu vreunul.
  asta e treaba lor? sa se preocupe de asta. satul lor moare. si singurii tineri sunt copii crescuti de mama surogat.
  nu prea par orasenii interesati de adoptie.

  care e scopul referendumului?

  zicea fadăr necula ca daca te cununa un primar psd nu esti automat psdist.
  parca vad surasul dulce cu lapte al pruncului nazist.
  daca te cununa psdistul in biserica eu zic sa te cauti si de carnet de partid.
  traditia populara zicea ca te faci frate cu draq pana treci puntea. dar eu zic ca dacacstai prea mult intovarasit cu dragnea, popă sa fii ca o să zica lumea:
  tot un drac!
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult