Foto: Mihnea Tăutu
Canotoarea Ancuța Bodnar, multipla campioană olimpică de la Paris și Tokyo, a vizitat recent expoziția permanentă a Muzeului de Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. Îmbrăcată în haine tradiționale bucovinene, sportiva, născută la Vatra Moldoviței, a făcut selfie-uri cu vizitatorii și s-a fotografiat alături de proprietarii unei canise de câini ciobănești, câștigători de premii naționale și internaționale. Alte imagini devenite virale în mediul online o înfățișează pe sportivă pe Masivul Rarăul.
Foto: Mihnea Tăutu
Ancuța Bodnar a început canotajul la vârsta de 14 ani, fiind descoperită de antrenoarea Mariana Maliș, de la Clubul Sportiv Școlar Orșova, în timpul unei vizite de selecție prin școli. Momentul a fost relatat, acum trei ani, într-un interviu, de mama sportivei.
„Ancuţa s-a speriat pe moment, spunea că n-a făcut nimic şi întreba de ce să meargă la director. Nu ştia cine este. Atunci i-a spus că a venit de la Orşova şi selectează copii pentru canotaj. Nu ştia ce este canotajul. Când a auzit, a spus nu cred că o să mă lase să plec de acasă aşa de departe, până la Orşova. Când a venit şi ne-a spus acasă, într-o săptămână a plecat. Noi am lăsat-o pentru că ne-am gândit că dacă o să-i placă, o să-şi croiască un drum mai bun în viaţă”, povestea în 2021 Niculina Bodnar, mama sportivei, pentru Adevărul.
Tatăl sportivei mărturisea, în același interviu, că a avut temeri după plecarea fiicei sale, care atunci nu împlinise încă 14 ani, din Vatra Moldoviţei, la Orșova. „Am tremurat pentru că am lăsat o fetiţă de 13 ani la 800 de km distanţă şi m-am gândit în tot felul. E greu la aşa o distanţă. Am vorbit cu domnul antrenor. Am văzut că treaba este bună. Am sunat-o dimineaţă, am vorbit la telefon şi a spus că îi place. S-a acomodat repede. Nu mi-am putut închipui că din comuna Vatra Moldoviţei poţi să ajungi în Orşova şi să faci canotaj şi după aia la Tokyo, pe primul loc şi medalia de aur. Bravo, Ancuţica!”, spunea atunci tatăl sportivei.
părinții Ancuței Bodnar, sursa: adevărul.ro/ foto: Oana Şlemco
La prima prezență la campionatele naționale, Ancuța Bodnar a cucerit cea dintâi medalie de aur, se arată în biografia sportivei, publicată pe site-ul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Ulterior, a fost legitimată la Clubul Sportiv Dinamo București.
Unul dintre cele mai grele momente din viața sa a fost când, la 19 ani, s-a accidentat grav la umăr. Era gata să renunțe la tot, să lase în urmă sportul care îi adusese deja satisfacții. Dar exact atunci, când era pe punctul de a abandona, antrenoarea sa, Mariana Lupou, i-a fost alături și a convins-o să nu renunțe, ci să-și urmeze visul de a obține medalii în cele mai importante competiții sportive.
Ancuța a fost inclusă în programul "Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vara a JO Tokyo 2020.
Palmaresul sportivei este unul impresionant. În 2019, a devenit vicecampioană europeană în Elveţia și vicecampioană mondială la Linz, alături de colega sa Simona Radiș, împreună cu care a cucerit prima medalie olimpică de aur a canotajului românesc după 13 ani.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au adus României prima medalie de aur la dublu vâsle feminin de la performanța realizată de Marioara Popescu și Elisabeta Lipă la Los Angeles 1984.
În 2021, după Tokyo 2020, a devenit cetățean de onoare al comunei sale natale, Vatra Moldoviței.
Anul 2022 i-a adus noi victorii. Alături de Simona Radiș, Ancuța Bodnar a cucerit aurul european, iar câteva luni mai târziu, chiar de ziua ei, l-a transformat în aur mondial, se mai arată în biografia sa publicată pe COSR. Anul acesta, la Campionatele Europene de la Szeged, Ungaria, Ancuța a obținut locul 3 la dublu vâsle, iar în 2023, la Campionatele Mondiale Belgrad, în Serbia, locul 1 la dublu vâsle.
La Jocurile Olimpice de la Paris, Ancuța Bodnar a strălucit cu o performanță extraordinară care a umplut inimile românilor de mândrie și bucurie. A cucerit argintul la dublu vâsle și a ridicat steagul României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, obținând aurul la proba de opt rame cu cârmaci.
Foto: Manuel Reino / Shutterstock Editorial / Profimedia
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.