Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Imperiul Puting nu vrea război cu America. Vrea război în America

Cristian Tudor Popescu

Cele două megalodictaturi care ocupă jumătate din lume amenință tot mai agresiv democrația. Dincolo de Ucraina și Taiwan, Rusia și China și-au precizat obiectivul la scară mare: desființarea rolului global al Statelor Unite de apărător al lumii libere. Izolarea SUA.

Pentru că înfrângerea Americii nu e de luat în considerare. Chiar sincronizându-și acțiunile, imperiul Puting nu poate învinge forța de război și economică a SUA. Însă întoarcerea simbolică a Americii între propriile-i granite, acolo unde era cu mai bine de un secol în urmă, e posibilă. Și o poate face chiar America, nu e nevoie de sforțările lui Puting.

Perioada Biden pare o pauză de respirație pentru zecile, dacă nu sutele de milioane de trumpiți, înainte de asaltul final. Din ce în ce mai violenți, îi amenință cu moartea pe procurorul general al SUA, Garland, și pe șeful FBI, Wray, pentru că au îndrăznit anchetarea și percheziționarea Dumnezeului lor. În amintirea atacului de la Capitoliu, trumpiții cu cap de bizon vorbesc despre înarmare și război civil pentru a-și lua țara înapoi. Trumpf le-a dat de înțeles că în scurt timp își va anunța candidatura pentru Casa Albă în 2024.

Până atunci, alegerile legislative din noiembrie vor fi câștigate de republicani, ceea ce va însemna deja schimbări semnificative în politica externă americană. Democrații se află în cădere liberă, nu au soluție pentru 2024 – Biden reloaded, sau Kamala Harris, sunt înfrângeri dinainte anunțate.

Îndată ce va câștiga al doilea mandat, Trumpf va începe să lucreze de îndată la a nu mai repeta greșeala din primul, când a lăsat, totuși, să se desfășoare alegeri. În 2024 vor fi ultimele alegeri mai mult sau mai puțin libere în America – după ce va lua puterea, Trumpf va institui un totalitarism perpetuu, de drept cvasidivin, gen Putin și Ping, față de care și-a manifestat admirația invidioasă. Sub lozinca „America înainte de toate” va da, mai mult sau mai puțin voalat, mână liberă Rusiei în Europa și Chinei în Asia. 

Fără sprijinul Statelor Unite, și cu ajutorul suveraniștilor naționaliști utili care colcăie în Europa, de la Budapesta, la Paris, continentul va intra sub dominația Rusiei. Poate doar Anglia, ca în al Doilea Război Mondial, să mai reziste. România e și ea pe undeva, pe acolo…

Iată de ce nu cred că soarta omenirii se va decide în războiul din Ucraina, ci în războiul din America. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult