Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Eu nu sunt bun român, dar ungurii sunt rasă pură

Cristian Tudor Popescu

Garsonul, care avea și niște fire albe, era cafeniu și nici nu vorbea românește, ne înțelegeam într-o engleză asiatică. I-am cerut un ceai și o brioșă, ba nu, mai bine o bere nealcoolică, și l-am întrebat de unde e. Din Bangladeș.

Mă aflam într-un local mic, cu nume franțuzesc, am făcut comanda în engleză unui om din Bangladeș, care mi-a adus o bere cu nume românesc.

Eram în România. 

Recunosc că nu m-am revoltat, că nu l-am întrebat răstit ce caută în țara mea, sau, dacă tot a venit, de ce, cu mâinile lui ciocolatii, nu mătură străzile, în loc să servească mâncare românilor. Nu m-am îngrozit că ar putea să-și găsească o româncă, cu care să facă niște copii. N-am fost în stare decât să mă gândesc la ce viață o fi avut acasă la el omul ăsta nu prea tânăr, de a făcut mai mult de un sfert de glob ca să îmi aducă mie o bere fără alcool.

Asta înseamnă nimic altceva decât că subsemnatul nu sunt un bun român.

Așa cum Viktor Orban e bun ungur, drept care e admirat de mulți români, care ar vrea un premier la fel. „Noi, ungurii, nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă. Țările în care se amestecă europenii cu non-europenii nu mai sunt națiuni”, a găvărit în România pursângele din pustă.

Cum ziceam, nu sunt bun român.

Dacă eram, și mă nimeream la Băile Tușnad, i-aș fi zis așa lui V. Orban: „Aveți dreptate, excelență, ungurii nu sunt rasă mixtă, sunt rasă pură. Neamestecată. Neamestecată cu europeni, căci spița lui Attila e pur neeuropeană, venită în Europa din stepele Asiei, nu sunt de pe aici. Cum suntem noi, românii. Care trebuie să avem grijă să nu ne mixăm cu ungurii neeuropeni, că n-o să mai fim națiune”. Și poate punea ochii pe mine vreun partid și mă făcea erou salvator al daco-geților.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult