Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În 20 de ani de activitate, Fundația Vodafone România a investit aproape 17 milioane de euro în domeniul sănătății și peste 11 milioane de euro în educație

Infografic Fundația Vodafone România

În 20 de ani de activitate, Fundația Vodafone România a investit aproape 17 milioane de euro în inițiative dezvoltate la nivel național în domeniul sănătății și mai mult de 11 milioane de euro în domeniul educației, programele finanțate în cele două domenii strategice având componente semnificative de servicii sociale și de voluntariat.

De la înființare până acum, Fundația Vodafone România a susținut programe complexe în domeniul sănătății, printre acestea fiind construirea Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Marie Curie din București, cea mai modernă din sud-estul Europei, reprezentând o investiție de aproximativ 1,8 milioane de euro. 

Alte secții ale spitalului au fost de asemenea renovate sau dotate cu aparatură modernă. Fundația s-a implicat și în dotarea Unității de primiri urgențe, a Departamentului de terapie intensivă nou - născuţi şi a compartimentului de cardiologie al Secţiei pediatrie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, finanțarea totală alocată ridicându-se la aproximativ 400.000 de euro. După modelul proiectului de la Marie Curie, în 2017 au fost demarate lucrările de modernizare a Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean Constanța. Aici urmează să fie implementată o soluție de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților. Va fi cea de a zecea soluție de telemedicină realizată de Fundația Vodafone România, prima fiind implementată pe ambulanțele SMURD, în 2005, când a fost astfel marcată o premieră pentru România.

„În cei 20 de ani de activitate, am avut multe premiere, am susținut proiecte inovatoare și inițiative îndrăznețe, reușind să implicăm un număr din ce în ce mai mare de organizații partenere și de voluntari în întreaga țară. În timp, dorința noastră de a face bine s-a transformat astfel într-o normalitate a fiecărei zile. În foarte multe proiecte pe care le-am dezvoltat, am avut de partea noastră tehnologia, a cărei forță o folosim pentru a schimba viața oamenilor din comunități aflate în toate regiunile țării. Connecting for Good este cel mai bun exemplu, un program care pune tehnologia în serviciul copiilor și al adulților afectați de boli grave, al persoanelor care trăiesc în zonele rurale izolate, al celor care suferă de diabet, deficiențe de auz sau de vedere și nu numai”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

Unul dintre programele cu impact național este cel de renovare și modernizare a traseului donatorului în cele 42 de centre de transfuzie sanguină din București și județele țării. Investiția fundației se ridică la aproximativ 1 milion de euro, programul urmând să fie finalizat în acest an. Ca rezultat al programului, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. Caravana cu medici este o altă inițiativă derulată la nivel național, pe care fundația o sprijină anual, începând din 2016. În cadrul proiectului, echipe de 25-30 de medici și studenți la medicină se deplasează în fiecare lună în satele din întreaga țară pentru a investiga și trata locuitorii care nu au acces la analize și servicii medicale adecvate. Datorită conceptului ce permite deplasarea medicilor în zonele izolate, echipele caravanei au ajuns, numai anul trecut, la 1.000 de pacienți din 12 județe, pentru a le oferi consultații de specialitate gratuite.

Conceptul caravanei este regăsit în multe dintre proiectele dezvoltate în cei 20 de ani. Zâna Merciluță, de exemplu, este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii din familii defavorizate. Numai în 2017, peste 600 de copii din familii reprezentând cazuri sociale au beneficiat de astfel de servicii.

În domeniul educației, Fundația Vodafone România sprijină Caravana SMURD „Fii pregătit!”, centrul mobil de instruire a populație pentru a face față situațiilor de urgență. Proiectul, care a avut până acum peste 20.000 de beneficiari, a fost dezvoltat în cadrul parteneriatului cu Fundația pentru SMURD, lansat în 2005. Tot în domeniul educației, fundația derulează programul strategic național Investiție în Mediul Rural, care urmărește asigurarea accesului la educaţie tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin. Prin acest program, lansat în 2015, fundația a derulat până acum investiții totale de peste 1,3 milioane de euro. Au fost acordate sute de burse școlare pentru elevii din mediul rural, iar în prezent sunt sprijinite 13 centre sociale de tip „Școală după Școală”, având ca beneficiari 500 de copii din comunități rurale, expuși riscului de abandon școlar.

Voluntariatul este o altă direcție strategică de implicare a Fundației Vodafone România, alături de sănătate, educație și servicii sociale. Din 2015, fundația organizează lunar cel puțin două evenimente de voluntariat pentru angajații Vodafone România. Anul trecut, peste 4.000 de voluntari au fost implicați în acțiunile organizate de Fundația Vodafone România și programele pe care fundația le sprijină prin parteneriatele derulate cu organizații neguvernamentale din toate regiunile țării.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 programe derulate de 706 ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tot ma intrebam de ce va trebuie multi bani.
  Am avut doua abonamente, unul la Vodafone, unul la alta retea.
  Cel de la cealalta retea il foloseam mai mult.
  Factura la vodafone, 80 in luna normala, 650, 210 in luni cu cantec. Am intrebat de unde facturi asa mari?: depasire a interenetului alocat. Cum de in cealalta retea nu am deparsiri? Asa ca am renuntat la vodafone.
  • Like 0
 • Sunt bani mulți, poate chiar foarte mulți. Au plecat de la Vodafone dar unde au ajuns ? Și dacă au ajuns, câți din ei au ajuns unde trebuia ? Ar fi trebuit să se vadă așa un porcoi de €.
  • Like 0
 • Unde e P-ul în cerculeț din colțul articolului, republicanilor?
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult