
Foto: Profimedia Images
Flip.ro, un start-up creat de 3 tineri antreprenori - Alin Luca, George Moroianu și Alex Burghelia - la finalul anului 2019, încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, pe care le reintroduc pe piață ca noi. Cum a ajuns Flip să devină cea mai importantă companie din România care recondiționează telefoane, în doar 3 ani?
Un model de business circular
Principiile economiei circulare presupun refolosirea și regenerarea materialelor prime sau ale produselor finite, pentru a încuraja modele de producție și consum mai prietenoase cu mediul. Prin recondiționare, Flip reintroduce pe piață telefoanele utilizate, oferindu-le o nouă viață și protejând, în același timp, mediul înconjurător.
Compania nu doar vinde telefoane recondiționate la cele mai înalte standarde, dar și cumpără telefoane utilizate pentru a le reintroduce pe piață. Cei care vor să își vândă telefoanele pe care nu le mai folosesc, o pot face pe Flip.ro, în doar 3 pași simpli, 100%online, într-o manieră sigură și rapidă. Telefoanele vândute pe platformă închid cercul acestui business prietenos cu mediul, primind o nouă viață.
Un telefon cumpărat de pe Flip produce în medie 12.7 kg CO2 în 2 ani, în timp ce un telefon nou produce 34.4kg CO2 în 2 ani, așadar amprenta de carbon a unui telefon recondiționat este cu 63% mai mică, în medie. În cei 3 ani de activitate, compania a salvat 3188 de tone de CO2 - echivalentul capacității de absorbție a 4 păduri de dimensiunea Parcului Herăstrău.

Flip.ro oferă companiilor soluții mai sustenabile
Telefoanele ținute la sertar, care nu mai sunt utilizate, ajung, în timp, e-waste, contribuind la degradarea mediului. Recondiționate, acestea reintră în circuit, primind o nouă viață, și devin alternative mai prietenoase cu mediul, dar și cu buzunarul.
Companiile devin și ele mai atente la impactul pe care acțiunile de zi cu zi îl au asupra mediului înconjurător, implementând strategii și tactici prin care să devină mai sustenabile.
În plus, începând cu anul 2019, companiile din România cu mai mult de 500 de angajați, trebuie să raporteze anual implementarea obiectivelor ESG - Environment, Social, Governance.
Pentru companiile care vor să devină mai prietenoase cu mediul, Flip oferă soluții la îndemână. Până acum, peste 7500 de companii au ales serviciile Flip.ro, fie pentru a vinde telefoanele utilizate în regim buy-back, fie pentru a cumpăra telefoane recondiționate pentru angajați.
Beneficiile Flip Business includ prețuri accesibile, salvând până la 50% din fondurile cheltuite în mod normal pentru achiziția de telefoane, 24 de luni garanție pentru produse, upgrade prin buy-back, dar și opțiuni de finanțare pentru IMM-uri. În plus, Flip garantează securitatea datelor la cele mai înalte standarde, prin certificarea ISO 17065 de ștergere a datelor.
„Misiunea Flip este să promoveze un stil de viață mai responsabil, cu grijă la impactul asupra mediului înconjurător, iar acesta este un aspect la care și companiile devin din ce în ce mai atente. Încurajăm economia circulară cumpărând telefoane pe care le recondiționăm la cele mai înalte standarde și le reintroducem pe piață ca noi, iar avantajul nostru strategic- service-ul propriu, în care verificăm telefoanele în 30 de puncte de control, atât hardware cât și software - se traduce într-o eficiență a costurilor. Practic, companiile care aleg serviciile Flip reduc nu doar din amprenta de carbon, dar și din cheltuieli. În plus, noi putem administra întreg procesul de recuperare și recondiționare, astfel că partenerii noștri nu mai au nevoie să treacă acest proces prin mai mulți actori.” - Nicolae Trofin, Chief Sales Officer pentru parteneriate de business la Flip.
Cum devine circularitatea obișnuință? Exemplul Flip
Platforma online Flip.ro oferă vânzătorilor un instrument de autoevaluare sigur și ușor de utilizat pentru a obține instant o ofertă de preț echivalentă modelului de telefon și condiției tehnice și estetice a acestuia. Telefonul vândut către Flip poate fi ridicat de un curier, sau depus la EasyBox, totul gratuit. Flip se ocupă de întregul proces de vânzare, de la verificare și reparații până la fotografiere și afișare pe website, iar timpul mediu de vânzare a unui telefon prin platformă este de 8 zile.
„Flip dorește să elimine barierele de utilizare a dispozitivelor recondiționate și să promoveze un mod responsabil de consum, încurajând oamenii să nu mai țină telefoanele la sertar - totul printr-un proces simplu și rapid. Promovarea unui consum mai responsabil este esențial misiunii noastre de a îmbunătăți experiența de cumpărare în domeniul electronicelor recondiționate.”, declară George Moroianu, co-fondator Flip.
Până acum, Flip a plătit 17.5 milioane de euro românilor care au ales să își vândă telefoanele prin platformă. În plus, pentru a face întregul proces de vânzare mai prietenos cu publicul larg, Flip oferă servicii de buy-back în cadrul celor mai mari retaileri de electronice din țară - Flanco, eMAG,
Samsung și Huawei. Telefoanele vândute în regim buy-back în aceste magazine se transformă în vouchere valorice care pot fi folosite imediat. Mai mult, compania a dezvoltat o aplicație dedicată, Flip BuyBack, prin care să se desfășoare procesul de buy-back în magazine, contribuind la digitalizarea întregului proces.
Creștere condusă de inovație
Pornit la finalul anului 2019, cu doar 10 angajați în primul an de activitate, Flip a ajuns în prezent la 163 de angajați, dintre care 83 sunt specialiști în echipa service-ului propriu. De la atelierul de recondiționare de 30 de metri pătrați din primul an, sediul Flip are astăzi 1000 de metri pătrați, pentru a acomoda service-ul la cele mai înalte standarde tehnice din domeniu.
Cifra de afaceri din primul an de Flip a fost de 2.5 milioane de euro, însă creșterea companiei a făcut ca cifra de afaceri să ajungă la 13 milioane de euro în 2021, și la 36 de milioane de euro în 2022. Compania s-a extins, în anul 2022, și pe piețele din regiune - mai întâi în Bulgaria, apoi în Ungaria (sub numele Rejoy.hu), și urmăresc extinderea și pe alte piețe.
Peste 210.000 de persoane au apelat la serviciile Flip pentru a vinde sau a cumpăra telefoane. Cei mai mulți clienți ai Flip sunt din orașele București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța. Cea mai rapidă tranzacție înregistrată până acum pe platformă s-a realizat în 2 secunde.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ideea ca automatele sa fie supuse impozitului nu este noua si nici populista, este suportata de toate sindicatele si marea majoritate a alegatorilor in EU insa concernele se opun binenteles prin actiuni asidue de lobby.
Salariul minim pe economie nu trebuie marit prosteste fara o baza financiara solida, la nivel economic atrage o marire tuturor salariilor.
Romania traieste in moment din datorii si transferuri de euro de la cei ce muncesc in EU. De aceea este leul inca stabil in comparatie cu Euro, permanent este o suma considerabila de Euro care se schimba (cumpara) lei. Inflatia marita in Romania se datoreaza faptului ca cererea de produse depaseste oferta asta e clar. Cind omul are bani cumpara produse. O comparatie cu Germania etc. este nepotrivita. Nu poti compara numai salariile dien Germania cu cele din Romania. Trebuie sa compari si preturile! As vrea sa stiu de exemplu citi romani sint pregatiti sa dea un euro (2,49 Euro daca e BIO) pe un castravete! Un litru de benzina super in Germania costa actual 1,88 €!