
foto: Profimedia
Liniștea de la București în mijlocul furtunii care trezește Europa! Asta în timp ce suntem deja un “experiment” rusesc cu suportul involuntar sau intenționat al unor oficiali americani!
România s-a bazat pe garanțiile de securitate ale NATO în ultimele două decenii și pe parteneriatul strategic cu SUA, ca și cum acestea nu vor putea fi vreodată luate sau anulate.
Administrația de la București se află de peste trei ani de zile în adormire, fie pentru ca nu are capacitatea de înțelegere a arenei globale și europene, e incompetentă sau pur și simplu e nepăsătoare și nu înțelege riscul pe care îl avem, ca țară. Sau poate toate aceste cauze, adunate. Asta după ce în ultimul deceniu am întârziat nepermis de mult anumite contracte importante de achiziții.
În jurul nostru, celelalte țări din regiune construiesc alianțe de colaborare în securitate, semnează achiziții, construiesc programe regionale de suport logistic și de comunicații. Altele, au început să facă programe naționale de informare a populației, să prezinte riscul și soluțiile, bugetele și proiectele, inclusiv programe de pregătire militară a civililor sau de creștere a numărului de soldați profesioniști.
La noi, singura comunicare este axată pe frica de război. Pe care o promovează și puterea, dar și o bună parte din opoziție.
Cu cetățeanul român nu comunică mai nimeni: Domnul Ciolacu îl ceartă pe Domnul Hurezeanu, anumiți lideri PSD și PNL laudă politica MAGA, Ministrul Apărării lipsește din spațiul public, iar parlamentarii sunt mai mult prin campania pentru prezidențiale. Nu își asumă nimeni idei sau proiecte de securitate pe care să le dezbată în societate.
Pentru ca noi iar ne bazăm pe alții! Acum ne bazam pe programul European ReArm și cam atât! Însă la nivel european, deja unitatea se sparge. Sunt țări cu deficite mari care nu susțin investiții masive și rapide în apărare, precum Italia și Spania, care nu sunt in apropierea Rusiei. Mai sunt țări care nu au avut din nici nu au un suport pentru o înarmare a Europei, precum Olanda și Belgia. Și țări care vor o apropiere de Rusia, precum Ungaria și Slovacia. Planul european de 5 miliarde de euro pentru aprovizionarea cu muniție a Ucrainei încă nu a trecut, prin opoziția Italiei și a Slovaciei, multe țări dorind aportul voluntar, nu impus. Proiectul de 40 de miliarde de euro ca susținere pentru Ucraina este azi mort, iar situația din Ucraina poate să arate urât, dacă țările europene nu vor înțelege rapid riscul imediat. Negocierile Rusia-SUA nu sunt nici transparente și până acum au oferit concesii Rusiei. Cu cât granița Rusiei se apropie de România, cu atât suntem mai expuși.
Programul ReArm a devenit acum programul Readiness 2030 și prevede doar 150 de miliarde de euro ca buget european, restul până la 800 de miliarde investiții fiind fiind bugete naționale, în baza unor proiecte naționale, pentru care UE va face derogarea de a nu le lua în calculul deficitului bugetar al fiecărei țări. Adică trebuie să ne punem pe treabă: să gândim proiecte și să găsim bani.
O armată europeană și un avans al UE pe un program aprobat de înarmare - acestea vor fi proiecte de durată, care nu se pot realiza pe termen scurt. Tocmai de aceea liderii Germaniei, ai Franței și ai UK vor să îi propună lui Trump o perioadă de tranziție de 5-10 ani, pentru a prelua total apărarea Europei.
În același timp, garanțiile de securitate ale SUA sunt azi incerte, în condițiile în care administrația Trump nu comunică pe teme importante cu România si alege in continuare sa ne urecheze. Iar o posibilă retragere americană imediată din Europa va crea un imens vid de securitate, fiind oportunitatea dorită de Rusia pentru a testa coeziunea NATO!
Tot mai mulți analiști vorbesc în ultima perioadă de înarmarea continuă a Rusiei, iar datele par să confirme. Ieri, șeful forțelor armate din Germania vorbea despre acumulări masive de armament în Rusia, în ultimele săptămâni, în baze și în depozite, dar și de noi divizii în formare și în pregătire. Dacă Rusia va dori să extindă conflictul, dacă va dori să testeze capacitatea NATO sau coeziunea europeană, există două zone posibile: zona baltică și zona Moldova-România.
Noi deja suntem sub focul amenințărilor venite de la Moscova, deja în mod constant. Vedem acum destul de clar ca aici Rusia a făcut un experiment, început acum câțiva ani, pentru a prelua puterea sau măcar pentru a slăbi încrederea în statul român și capacitatea sa de organizare, de păstrare a securității naționale.
Noi trebuie să începem să ne întărim. Trebuie să ne fortificăm zonele de graniță, nord și est. O fac deja Țările Nordice, cele Baltice și Polonia. Trebuie să începem programe de pregătire a populației, nu că plecăm mâine la un război, ci pentru a fi pregătiți pentru ce poate fi mai rău. Trebuie să creștem numărul soldaților profesioniști și nivelul de pregătire militară. Așa cum deja se întâmplă în multe țări vecine.
Trebuie să încheiem parteneriate strategice cu Polonia, Turcia, Franța, Germania, UK, Coreea de Sud și Japonia, nu pentru că ne-ar apăra, ci pentru a avea acces la tehnică militară avansată, comunicații și logistica adecvată. Dar și pentru a fi în prima linie a consolidării europene.
Trebuie să alocăm resurse bugetare și să considerăm apărarea o prioritate națională urgență.
Este necesar de un efort comun al clasei politice de a mobiliza fiecare resursă, umană sau materială, pentru a deschide cât mai multe canale de comunicare cu toți partenerii, inclusiv cu SUA, dacă le acceptă, normal. Nu e timpul orgoliilor și oricine poate deschide o ușă ar trebui inclus în acest plan.
Trebuie să învățăm de la Polonia și să ne modernizăm urgent industria de apărare.
Avem o situație financiară dezastruoasă. Iar primele luni din 2025 de arată în continuare o execuție dezastruoasă. Trebuie să tăiem multe beneficii pentru a ne redresa și pentru a putea investi rapid. A trecut vremea petrecerilor, e timpul rațiunii!
Trebuie să ne trezim din această adormire. Noi suntem primii responsabili de viitorul nostru! Și trebuie să le explicăm oamenilor din țara asta de ce trebuie să susținem Ucraina, care azi ne apără de Rusia, dar și Rep Moldova, inclusiv prin energie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Spuneti ca administrația de la București se află de peste trei ani de zile în adormire. Romania reala nu ii poate trezi pentru ca administratia nu este structurata sa raspunda nevoilor Romaniei reale ci ca sa serveasca Romaniei politice. Ar fi nepoliticos ca un servitor sa trezeasca stapanul cand vrea el si doar pentru a semna un contract care ar ajuta Romania reala.
Spuneti ca in proximitatea tarii noastre se construiesc aliante si se pregatesc si aplica programe cu destinatie precisa. Asa este. Sunt catolici. Sunt seriosi. Nu isi vad tarile doar ca locuri unde fac bani si de unde pot pleca daca se impute treaba.
Vorbiti despre frica de razboi la romani in termeni generici. Romania reala este tacuta dar este si va fi curajoasa pentru ca nu are alternativa cu precizarea ca acest curaj nu poate fi exploatat daca nu este dublat de expertiza inclusiv expertiza de razboi. Romania politica vorbeste despre frica de razboi nu despre razboi ca alternativa la pace pentru ca profitand de pacea care dureaza din 1945 Romania s-a impartit, asa cum am spus, in Romania reala si Romania politicienilor. In tesutul ei intim clasa politica romaneasca din ultimii 35 ani nu se deosebeste cu nimic de clasa politica romaneasca din socialism pentru ca ambele s-au constituit pe cadavre context in care clasa politica romaneasca nu are capabilitatea si nici macar dorinta de a genera politicieni autentici si prin analogie nici oameni de stat iar occidentul si mai ales SUA s-au saturat sa astepte sa ne dezbaram de democratia si capitalismul de cumetrie cum in mod corect a sesizat unul care numai o data s-a bagat si in rest doar a participat.
Spuneti ca politicienii romani nu comunica cu cetateanul roman. Asa este. Nu comunica nici cu partenerii externi asa cum corect ati observat dar nu ati explicat. Ce sa le spuna unor cetateni romani care s-au descuiat singuri la minte si tot singuri s-au inchegat la punga in 35 de ani si nu mai accepta ca tu reprezentant al clasei politice sa vorbesti si el cetatean roman sa taca. Asa ca deja au inceput sa vorbeasca si daca au dreptate si daca nu au. Perfect democratic.
Asa cum spuneti dumneavoastra o armată europeană nu este posibila in acest moment pentru ca nivelul de coeziune al UE si diversitatea culturilor nu permite si nu va permite nici in viitorul apropiat decat aliante nu armata europeana. Consecintele unei eventuale fortari abrupte de a naste o armata europeana pe fondul situatiei din Ucraina pot fi catastrofale pentru ca armata nu este nici corporatie nici companie de stat unde mai poti repara erori sau greseli. Capitularea nu are aceleasi efecte ca falimentul. Sunt cu totul de acord cu ultimul paragraf din articolul dumneavoastra pe care il consider foarte inspirat. Felicitari pentru articol!