Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Înainte și după: Imagini dezolante cu Lacul Nuntași, care se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare, în apropiere de Constanța

Odinioară o zonă unde veneau oameni din toată țara să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic, Lacul Nuntași oferă acum doar o imagine dezolantă. Situată la mai puțin de 50 de kilometri de Constanța, stațiunea balneoclimaterică cu același nume atrăgea, la începutul anilor '90, sute de turiști români și străini.

În prezent, din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%, spun autoritățile locale. 

Prefectul de Constanța a publicat pe Facebook imagini care par făcute într-un deșert de sare.

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el.

Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial”, a scris pe Facebook prefectul George-Sergiu Niculescu.

Lacul Nuntași se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare. Era un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol.

În perioada următoare, autoritățile promit că vor veni cu soluții. „În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.”, adaugă prefectul.

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, George-Sergiu Niculescu adaugă că i-a convocat la o întâlnire de lucru pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.

Foto Facebook/George-Sergiu Niculescu · 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi cei îndrituiți cu decolmatarea canalelor stau bine-mersi în birouri, la kentane și cafele și-și primesc lunar salariile babane....
    De 30 de ani numai incompetenți cu pile, la ABADL.
    https://www.replicaonline.ro/cine-a-condus-apele-romane-de-la-revolutie-si-pana-in-prezent-441263/
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult