Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Înainte și după: Imagini dezolante cu Lacul Nuntași, care se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare, în apropiere de Constanța

Odinioară o zonă unde veneau oameni din toată țara să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic, Lacul Nuntași oferă acum doar o imagine dezolantă. Situată la mai puțin de 50 de kilometri de Constanța, stațiunea balneoclimaterică cu același nume atrăgea, la începutul anilor '90, sute de turiști români și străini.

În prezent, din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%, spun autoritățile locale. 

Prefectul de Constanța a publicat pe Facebook imagini care par făcute într-un deșert de sare.

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el.

Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial”, a scris pe Facebook prefectul George-Sergiu Niculescu.

Lacul Nuntași se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare. Era un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol.

În perioada următoare, autoritățile promit că vor veni cu soluții. „În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.”, adaugă prefectul.

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, George-Sergiu Niculescu adaugă că i-a convocat la o întâlnire de lucru pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.

Foto Facebook/George-Sergiu Niculescu · 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi cei îndrituiți cu decolmatarea canalelor stau bine-mersi în birouri, la kentane și cafele și-și primesc lunar salariile babane....
    De 30 de ani numai incompetenți cu pile, la ABADL.
    https://www.replicaonline.ro/cine-a-condus-apele-romane-de-la-revolutie-si-pana-in-prezent-441263/
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult