Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Înainte și după: Imagini dezolante cu Lacul Nuntași, care se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare, în apropiere de Constanța

Odinioară o zonă unde veneau oameni din toată țara să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic, Lacul Nuntași oferă acum doar o imagine dezolantă. Situată la mai puțin de 50 de kilometri de Constanța, stațiunea balneoclimaterică cu același nume atrăgea, la începutul anilor '90, sute de turiști români și străini.

În prezent, din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%, spun autoritățile locale. 

Prefectul de Constanța a publicat pe Facebook imagini care par făcute într-un deșert de sare.

„Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el.

Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial”, a scris pe Facebook prefectul George-Sergiu Niculescu.

Lacul Nuntași se întindea pe o suprafață de peste 800 de hectare. Era un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol.

În perioada următoare, autoritățile promit că vor veni cu soluții. „În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal.”, adaugă prefectul.

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, George-Sergiu Niculescu adaugă că i-a convocat la o întâlnire de lucru pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.

Foto Facebook/George-Sergiu Niculescu · 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi cei îndrituiți cu decolmatarea canalelor stau bine-mersi în birouri, la kentane și cafele și-și primesc lunar salariile babane....
    De 30 de ani numai incompetenți cu pile, la ABADL.
    https://www.replicaonline.ro/cine-a-condus-apele-romane-de-la-revolutie-si-pana-in-prezent-441263/
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult