Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vedere de la Mamaia: „S-au apucat de fumat și băut până a pornit alarma de incendiu”

turist la mare - funky travel

Foto funkytravel.ro

În așteptarea unei decizii a Comitetului Național Special pentru Situații de Urgență privind extinderea programului teraselor de pe litoral până la ora 24.00, am ales să public declarațiile mai multor hotelieri și administratori de terase despre problemele pe care le întâmpină cu turiștii neînțelegători. Mărturiile vor fi anonime (nu sunt inventate, iar dovada o am în telefon) tocmai pentru a proteja locurile unde s-au petrecut aceste scandaluri.

Petreceri la hotel cu sticle de vin cumpărate de la non-stop

Prima mărturie este a unui manager de hotel de patru stele din Mamaia. Locul nu este deloc ieftin, iar cei care aleg să-și petreacă vacanța la acest hotel sunt învățați să îmbine distracția de weekend din zona plajelor de la Mamaia Nord, dar și liniștea din cursul săptămânii. Iată primul conflict pe care l-a avut cu turiștii chiar în prima seară în care a intrat în vigoare decizia de a închide terasele la ora 23.00 „A fost balamuc. Au venit pe rând câte 4 și s-au așezat la mese pe terasa închisă de lângă piscină. Ospatarii închideau pe acolo și făceau curat, iar acești turiști cereau pahare și gheață. Aveau sacoși cu sticle de vin cumpărate de la non stopul de lângă. Le-am explicat frumos că nu le dăm nimic și că nu pot sta acolo. Băieții au « înțeles », mai ales cănd le-am spus că vine poliția și le dă amendă și ce crezi: s-au mutat pe balconul camerei unde au băut până la 4 dimineața și au deranjat și ceilalți clienți care voiau să se odihnească. Maine, probabil ne dau review nasol pe booking sau pe TripAdvisor că avem servicii proaste, pentru că nu le dăm gheață și pahare pentru vin”.

Am presupus că nu este o regulă și că poate a fost doar un incident izolat. Din păcate, nu este așa. Iată o altă declarație a unui hotelier. „Voiau să comande 10 sticle de vin înainte de închidere și să rămână singuri pe terasă. Nu i-am lăsat și s-au mutat în cameră. S-au apucat de fumat și băut și a pornit alarma de incendiu.”

„Vă rog să-i ridicați dumneavoastră! Oamenii nu au terminat de mâncat!”

Ajungem și la o terasă din centrul stațiunii Mamaia. Înainte de decizia privind restricționarea programului, cele mai multe rezervări erau făcute între orele 20.00 și 24.00, iar restaurantul în aer liber funcționa până la ora 02.00 Modificarea forțată a programului nu a schimbat însă și comportamentul turiștilor care oricum stau pe plajă până la ora 19.00-19.30 și abia după ora 20.00 ies din camere. Și de aici au început scandalurile. Ospătarii au anunțat că ultima comandă atât la bucătărie, cât și la bar se poate da la ora 22.00 Nimeni însă nu-l poate forța pe client să mănânce și să bea după un anumit tempo. 

„La ora 22.45, ospătarii încep să ducă notele și să-i roage pe clienți să elibereze mesele. La ora 23.00, pe terasă a ajuns un echipaj format din polițiști și jandarmi. O masă cu două cupluri. Dacă îmi aduc aminte bine, o fată și un băiat încă mâncau la ora 23.00, i-am rugat să elibereze masa și le vom pune la pachet ceea ce mai aveau în farfurie, dar au refuzat. Patrula mă amenința pe mine cu amenda, dar am explodat și le-am zis să-i ridice ei de la masă cu mâncarea neterminată. Nu au făcut-o. Dar au venit din nou în control pe la 23.15, dar tinerii nu mai erau pentru că oricum s-au enervat cu toată situația”


Inspectoratul Județean de Poliție Constanța confirmă că niciun turist nu a fost amendat până la această oră pentru nerespectarea programului de stat la terasă, pentru că nu există nici măcar posibilitatea de a da o astfel de sancțiune. În schimb, agentul economic riscă amendă de până la 5000 de lei.

„Atunci când apar niște limite, niște reguli ce trebuie respectate, comportamentul turiștilor se schimbă radical”

Elena Stambuli este unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din Constanța. I-am transmis mesajele primite de la hotelieri și de la managerii de la terase și am rugat-o să-mi explice comportamentul turiștilor.

Elena Stambuli

„Pentru cei mai mulți dintre turiști, vacanța este sinonimă cu libertatea și cu valorificarea timpului la maxim, fără a irosi nicio clipă. Acest lucru este firesc, însă atunci când apar niște limite, niște reguli ce trebuie respectate, comportamentul turiștilor se schimbă radical. De ce? Pentru că, venim după o perioadă de restricții în care am fost nevoiți să stăm în case. Atunci când restricțiile s-au mai relaxat, oamenii nu au mai făcut diferența între izolare și relaxare. Nu au mai ținut cont de reguli, considerând că „mie nu mi se poate întâmpla”. Suntem o nație care merge pe premisa „merge și așa”, avem în spate acest istoric de a nu respecta regulile pentru că sunt impuse și pentru că mereu am găsit o modalitate de a le încălca. Coerciția nu este o soluție pentru a face românii să respecte reguli. Oamenii găsesc mereu calea de a ocoli o regulă, ceea ce se întâmplă și acum, de când toate terasele se închid la orele 23:00. Adoptă un comportament indezirabil și încalcă regulile impuse în grup, deoarece sunt conștienți că un grup este mai puternic, mai ales când vorbim despre distrugere. În general, românii au o problemă cu autoritățile în care nu au încredere și adoptă un comportament de copii răsfățați care nu respectă ceea ce spun părinții doar pentru a se simți liberi și puternici. Turiștii, prin acest comportament imatur pe care îl au, vor să compenseze ceea ce le-a fost reprimat în perioada izolării. După o perioadă de restricții, comportamentul suprimat apare cu o intensitate mai mare și mulțimea este mult mai greu de controlat. În plus, avem reguli, dar prea puține persoane care să verifice dacă acestea se respectă și autorități care nu comunică empatic cu populația și nu sunt constante în declarații. Șovăiala autorităților și neasumarea unor decizii lasă loc de interpretări, iar oamenii profită de acest lucru.”

Citiți mai multe pe funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În comparație cu aceste persoane Dinu Păturică era de o bună creștere exemplară! Oricum, chiar dacă terasele ar ține deschis până la 24, acest tip de oameni tot nu ar fi mulțumiți, ar dori tot ce este interzis. Nu prea sunt de acord cu psihologii care găsesc mereu scuze agresorilor, nu victimelor. Explicațiile sunt prea schematice. Nu din cauza restricțiilor procedează acești oameni astfel ci din proastă educație și caracter mizerabil. Mă gândesc cât de goală poate fi viața lor dacă nu se poate umple decât cu sârbe în mijlocul drumului, cu sticle cu vin (pe o căldură de te topești), cu Podul de piatră, care se învață și se dansează la grupa mică. E ușor să faci pe grozavul față de niște oameni care nu prea pot replica (ospătari, patroni) și asta ține tot de caracterul mizerabil. Aș fi vrut să-i văd pe ipochimenii aceștia pe vremea lui Ceaușescu! Ar fi avut curaj să zică ceva când până și nunțile se terminau la ora 22, ca să nu mai vorbim de televizor, de lumină... Nu prea cred! Și nici prin Piața Victoriei nu prea cred că au călcat, atunci când era într-adevăr vorba despre libertate nu despre surogate de libertate.
    • Like 4
  • Cosmin check icon
    Cred că se iau niște excepții și se prezintă ca o regulă.
    Cine citește, are senzația că e o debandadă totală.
    Sunt la Mamaia de câteva zile, cazat undeva între butoaie și Rex.
    De la 10:30 se cam face liniște, eu nu am văzut chefuri sau muzică la terase după această oră.
    Față de alți ani, chiar poți să te culci la ora 11.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult