Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Încă o Zi de Sărbătoare Națională

În aproape 3 decenii de gazetărie, nu am avut niciun sentiment față de vreun politician sau înalt personaj în stat. Nu am iubit și nu am urât pe nimeni, am scris și am vorbit despre ei ca despre niște specimene pentru disecție. Mi-a fost doar, uneori, scârbă.

Am comparat-o odată cu Nefertiti. De ce? Deoarece a avut puterea să stea o oră și jumătate pe scaun, nemișcată, dreaptă, cu palmele pe genunchi, în poziția unei statui de faraon, răspunzând întrebărilor moderatorului – fără zâmbet, fără grimase, la obiect, precis, concis, convingător.

Propagandăi și gnomi egolatri din ceea ce se mai cheamă presă au numit-o, din această pricină, în batjocură, „faraoanca”, acuzând un cult al personalității Laurei Codruța Kovesi.

Subsemnatul nu am nicidecum un cult pentru procurorul-șef Kovesi. Pur și simplu, atât cât pot eu să simt așa ceva, îmi e dragă această femeie.

Nu pentru că ar fi perfecțiunea întruchipată, o zeiță printre muritori, cum era adorată Nefertiti acum mii de ani. Are limitele și slăbiciunile ei. 

Lucrarea de doctorat nu este un monument de originalitate, este chiar suspectabilă, fie și pe o porțiune mică, de plagiat.

Vorbește o engleză un pic mai oxfordiană decât a Olguței Vasilescu.

În românește, modul de a mobiliza procurorii, într-un limbaj ce poate fi catalogat drept agresiv și incorect, l-am înțeles, dar nu l-am aprobat.

Tolerarea, împinsă prea departe din spirit de breaslă, unor procurori care fac de râs și de plâns meseria, este categoric o greșeală.

S-a dus în celebra sufragerie a lui Oprea – unde, deși n-a făcut nimic, nu avea ce căuta – pentru că și-a zis că nu e bine să refuze invitația.

Și altele, pe care le-am semnalat îndată ce au apărut...

Există însă niște deosebiri între Laura Kovesi și bestiarul public cu care am avut de-a face în această viață: nu este nici ticăloasă, nici unsuroasă, nici grandomaniacă.

E suprapusă, fără rest, propriei ființe. Nu încearcă să pară altfel decât îi este felul. A greșit, dar nu a mințit, nu s-a sucit peste noapte, nu a dat vina pe alții, a înfruntat public acuzațiile. A apărat independența procurorilor anticorupție chiar și în fața politicianului care a promovat-o, T. Băsescu, atunci când fostul președinte a dat dracului Justiția pentru o altă doamnă.

Și, în țara în care Dăncilă împărățește guvernul cu cea mai mare densitate de impostori și imbecili din istoria României postdecembriste, Laura Kovesi este o rara avis de competență și profesionalism, o executivă care chiar își cunoaște și își iubește meseria.

Îți recomandăm

Sub conducerea lui Kovesi, DNA a produs în căruța corupției românești cea mai mare stricăciune de 500 de ani încoace.

Cei care au acuzat-o că vrea să intre în politică, sau au îndemnat-o să facă asta, nu îi înțeleg câtuși de puțin structura interioară...

În clipa de față, procurorul-șef DNA Kovesi e cel mai cunoscut și prețuit oficial român în cancelariile occidentale. Poate și de aceea, este cât se poate de probabil ca președintele Iohannis, și proaspătul candidat pentru al doilea mandat Iohannis, să iscăleasă decretul de destituire acum – nu peste un an, și nici în decembrie –, de frica suspendării, consfințind, ca Notar de Cotroceni (titlu conferit lui de către CCR), o nedreptate, comisă pe baza jalnicului „rechizitoriu” clocit de ministrul T.Toader.

Care își va mângâia admirativ fruntea în oglindă.

Ghiță, Udrea, Bica, Mazăre vor dansa în direct pe mese, fiecare în insula sa.

Parlamentul, în ședință festivă, prezidată de Dragnea și Tăriceanu, va vota încă o Zi de Sărbătoare Națională...

Vom fi mândri că suntem români!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult