Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Încă o Zi de Sărbătoare Națională

În aproape 3 decenii de gazetărie, nu am avut niciun sentiment față de vreun politician sau înalt personaj în stat. Nu am iubit și nu am urât pe nimeni, am scris și am vorbit despre ei ca despre niște specimene pentru disecție. Mi-a fost doar, uneori, scârbă.

Am comparat-o odată cu Nefertiti. De ce? Deoarece a avut puterea să stea o oră și jumătate pe scaun, nemișcată, dreaptă, cu palmele pe genunchi, în poziția unei statui de faraon, răspunzând întrebărilor moderatorului – fără zâmbet, fără grimase, la obiect, precis, concis, convingător.

Propagandăi și gnomi egolatri din ceea ce se mai cheamă presă au numit-o, din această pricină, în batjocură, „faraoanca”, acuzând un cult al personalității Laurei Codruța Kovesi.

Subsemnatul nu am nicidecum un cult pentru procurorul-șef Kovesi. Pur și simplu, atât cât pot eu să simt așa ceva, îmi e dragă această femeie.

Nu pentru că ar fi perfecțiunea întruchipată, o zeiță printre muritori, cum era adorată Nefertiti acum mii de ani. Are limitele și slăbiciunile ei. 

Lucrarea de doctorat nu este un monument de originalitate, este chiar suspectabilă, fie și pe o porțiune mică, de plagiat.

Vorbește o engleză un pic mai oxfordiană decât a Olguței Vasilescu.

În românește, modul de a mobiliza procurorii, într-un limbaj ce poate fi catalogat drept agresiv și incorect, l-am înțeles, dar nu l-am aprobat.

Tolerarea, împinsă prea departe din spirit de breaslă, unor procurori care fac de râs și de plâns meseria, este categoric o greșeală.

S-a dus în celebra sufragerie a lui Oprea – unde, deși n-a făcut nimic, nu avea ce căuta – pentru că și-a zis că nu e bine să refuze invitația.

Și altele, pe care le-am semnalat îndată ce au apărut...

Există însă niște deosebiri între Laura Kovesi și bestiarul public cu care am avut de-a face în această viață: nu este nici ticăloasă, nici unsuroasă, nici grandomaniacă.

E suprapusă, fără rest, propriei ființe. Nu încearcă să pară altfel decât îi este felul. A greșit, dar nu a mințit, nu s-a sucit peste noapte, nu a dat vina pe alții, a înfruntat public acuzațiile. A apărat independența procurorilor anticorupție chiar și în fața politicianului care a promovat-o, T. Băsescu, atunci când fostul președinte a dat dracului Justiția pentru o altă doamnă.

Și, în țara în care Dăncilă împărățește guvernul cu cea mai mare densitate de impostori și imbecili din istoria României postdecembriste, Laura Kovesi este o rara avis de competență și profesionalism, o executivă care chiar își cunoaște și își iubește meseria.

Îți recomandăm

Sub conducerea lui Kovesi, DNA a produs în căruța corupției românești cea mai mare stricăciune de 500 de ani încoace.

Cei care au acuzat-o că vrea să intre în politică, sau au îndemnat-o să facă asta, nu îi înțeleg câtuși de puțin structura interioară...

În clipa de față, procurorul-șef DNA Kovesi e cel mai cunoscut și prețuit oficial român în cancelariile occidentale. Poate și de aceea, este cât se poate de probabil ca președintele Iohannis, și proaspătul candidat pentru al doilea mandat Iohannis, să iscăleasă decretul de destituire acum – nu peste un an, și nici în decembrie –, de frica suspendării, consfințind, ca Notar de Cotroceni (titlu conferit lui de către CCR), o nedreptate, comisă pe baza jalnicului „rechizitoriu” clocit de ministrul T.Toader.

Care își va mângâia admirativ fruntea în oglindă.

Ghiță, Udrea, Bica, Mazăre vor dansa în direct pe mese, fiecare în insula sa.

Parlamentul, în ședință festivă, prezidată de Dragnea și Tăriceanu, va vota încă o Zi de Sărbătoare Națională...

Vom fi mândri că suntem români!...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ctp de ce naiba te ascunzi si nu te vedem si auzi mai des?banuiesc ca de scarba.da este o scarba edemica in societate,la noi ,la fiecere dar ce ne facem daca si mintile briliante se ascund lasand vocile si imaginile gnomilor sa ne bantuie vietile?e lumina si speranta daca veti aparea la digi unde va vanez o saptamanaintrega.este asa minunat sa sti ca parerea ta ,bunul simt,demnitatea originala a dacilor mai freamata in sufetele alor nostri,romani frumosi,buni,demni!va multumesc cu mare consideratie si va voi vana in continuare joia la 21.
  • Like 0
 • Pacat! Pacat de acest om, de acest profesionist care ne-a demonstrat ca se poate. Iar noi am demostrat inca o data ca "mamaliga nu explodeaza". Mamaliga nu explodeaza cand parlamentul voteaza legi impotriva poporului, nu explodeaza cand CCR incalca Constitutia si vai, nu explodeaza cand presedintele ales de 6 000 000 de romani cedeaza santajului. Nu suntem inca o natiune! N-am invatat nimic din trista experienta cu Iliescu care a demonizat valorile democratiei (punctul 8 de la Timisoara, Doina Cornea, Piata Universitatii) si dupa mai bine de 25 de ani repetam aceeasi greseala. Urmeaza "100 de ani de singuratate".
  • Like 0
 • "E suprapusă, fără rest, propriei ființe." Domnule CTP, serios ca mi-a placut.Am ramas in loc (cu cititul), am recitit, am recitit... Foarte frumos!
  • Like 1
 • "E suprapusă, fără rest, propriei ființe." Domnule CTP, serios ca mi-a placut.Am ramas in loc (cu cititul), am recitit, am recitit... Foarte frumos!
  • Like 0
 • "E suprapusă, fără rest, propriei ființe." Domnule CTP, serios ca mi-a placut.Am ramas in loc (cu cititul), am recitit, am recitit... Foarte frumos!
  • Like 0
 • "E suprapusă, fără rest, propriei ființe." Domnule CTP, serios ca mi-a placut.Am ramas in loc (cu cititul), am recitit, am recitit... Foarte frumos!
  • Like 0
 • "E suprapusă, fără rest, propriei ființe." Domnule CTP, serios ca mi-a placut.Am ramas in loc (cu cititul), am recitit, am recitit... Foarte frumos!
  • Like 2
 • Casargoz check icon
  cum o fi fost la discutiile in care mironov vorbea de casargozi. sa traim intr-o tara in care pateticul a devenit un adevar trist.
  o taravin care Varani si sobolanii rozalii au incarcatura melancollica a ticalosului competent..
  • Like 0
 • Ceea ce mă doare (fizic) profund este că ne vom aduce aminte cu jind de mandatul ei, în care politicieni corupți tremurau din toate încheieturile sau căutau bolovani sub care să se ascundă. În scurt timp performanțele mandatului ei vor părea idealuri de neatins în fața unei clase politice betonate în autoprotecție față de Lege.
  • Like 4
  • @ Bogdan Paun
   Așa e!!! Să ai practic cel mai mare procentaj de achitări de când există parchete în România este o performanță greu de egalat și asta după ce ai cheltuit un purcoi de bani pe anchete. Absolut!!! Greu de egalat dacă nu imposibil în condițiile în care îți faci ”triaba” așa cum trebuie...
   • Like 0
 • Disectie este cuvantul cel mai potrivit . Dar este pe viu si ne doare pe toti.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult