Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Incendiul din Colectiv a cuprins tot Chișinăul

Ce se întâmplă acum în Republica Moldova s-ar fi putut întâmpla și în România. Ambele țări au fost marcate, după ieșirea din comunism, de un fenomen malign, generat de corupția generalizată, pe care l-am numit cândva disoluția autorității: clasa politico-administrativă, din ce în ce mai iresponsabilă, chiar disprețuitoare, față de populație, iar simplii cetățeni, din ce în ce mai neîncrezători în zisa clasă.

În 1998, scriam un articol intitulat „Tribalizarea României”. Spre asta ne-am îndreptat până prin 2005: politica dizolvată de corupție și înlocuită cu războaie naționale între clanuri.    

Așa ceva se petrece acum în Republica Moldova – toate soluțiile politice, în frunte cu cea europeană, sunt compromise de corupție. Cum se întâmpla în România până la sfârșitul anilor `90, cazurile Bancorex, Bankcoop, Banca Internațională a Religiilor etc., din băncile moldovenești guvernanții au făcut nevăzuți un miliard de euro. Șpaga, șantajul, hoția, traficul de influență au cancerizat până la măduvă întreaga societate. Nu mai există nicio autoritate politică, administrativă, profesională, morală la care cetățenii să facă apel. Incendiul, de felul celui din Colectiv, a cuprins tot Chișinăul. E posibil să se ajungă la război civil, ca în Ucraina.

De ce, totuși, în ciuda aceleiași uriașe crize de încredere în clasa politică, România încă e stabilă? Diferența esențială față de Moldova o reprezintă Justiția. Faptul că acum câțiva ani, la presiunea Washingtonului și Bruxellesului, s-a format o DNA capabilă să atace corupția la nivel înalt și au apărut judecători care s-au încumetat să pronunțe condamnări ale infractorilor cu ștaif din tot spectrul politic și de afaceri. Rețeaua furtului ca atentat la siguranța națională a fost, dacă nu distrusă, măcar destrămată parțial.

Dar, după momentul Colectiv, în care pușcăriabilii politico-financiari din toate partidele au făcut un pas înapoi, ei se regrupează acum pentru un nou asalt. Foamea de bani și de putere e mai mare decât teama de zăbrele.

Cum ar putea fi opriți? Soluția e aceeași, în România și în R. Moldova: apariția unor formațiuni politice noi, independente, născute din societate, alcătuite din oameni fără un trecut murdar, în stare să se gândească și la altceva decât la jefuirea banului public. Care să propună candidați fără bugete de publicitate enorme, mai mult sau mai puțin negre, gata să bată țara cu pasul, întâlnindu-se direct cu oamenii.

Desfășurarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin poate fi un bun prilej de a se impune pentru noii candidați, întrucât vechile găști de partid nu mai au la dispoziție un tur doi în care să se coalizeze monstruos.

Pentru Republica Moldova, cu Rusia în ceafă, s-ar putea să fie prea târziu. Iar dacă România amână să genereze acești anticorpi politici, cele două țări vor fi, mai devreme sau mai târziu, unite – în dezastru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Revin cu un nou comentariu si fiind pentru monent in SUA, daca imi permiteti o sa fac o comparatie ,dar nu de genul la cat de bine e la ei si ce proste la noi ...ci vreau sa spun ca suntem in principiu destul de asemanatori privind jocul politic dar la scari foarte diferite.
  Intotdeauna politul va decide cum se cheltuieste banul public.Bun...aici companiile sustin financiar politicienii ,iar acestia fie prin puterea executiva ,fie legislativa, Congresul, sunt obligati sa tina cont de interesele marilor companii.exemplul se poate duce si la armata SUA,bugetul federal pentru Sanatate ,Pensii..etc.Politica e dictata de cei care finanteaza.Ok..in Romania eu vad lucrurile la fel pana la un punct...si de acolo avem noi de lucrat ...furtul banului public...deci nu faptul dai mai muti bani la anumite ministere,sau proiecte....ci furtul....cu mana bagata pana la cot..
  Sunt convins ca si in SUA se pot prin diferite mijloace stecura bani in anumite buzunare...dar nu in asa fel incat statul sa intre in colaps...ca sa fiu mai concret dau un exemplu despre cum vad eu lucrurile in Romania:
  Daca noi prin simplul motiv ca din cauza furtului nu ne putem crea infrastructura(de ex. autostrazi) eu consider ca se submineaza cu buna stiinta economia statului.Statul isi rateaza propriul scop al existentei... si anume de apune bazele unei dezvoltari economice care se face in principiu de catre sectorul privat,ceea ce in SUA nu se intampla...deocamdata...sau cel putin nu pentru Trump...care spune din contra ca au cei mai incompetenti politicieni care pierd la orice nivel cu orice tara mai importanata de pe Glob.
  Cum adica in Romania sa mi se para corect ca sa platesc taxa pe locuinta.Pai nu am platit odata pentru locuinta in sine,TVA la pretul de achizitie ...pentru faptul ca statul imi da acces la utilitati,poate la o anumita protectie...etc.?
  Consider ca daca in ultimul timp s-a descoperit cat s-a furat inseamna ca resurse au fot si sunt in continuare,deci hai sa trecem la treaba.
  • Like 0
 • Daca in Romania s-ar intampla ce se intampla in Chisinau poate ne face sa ne trezim la realitate.Reamintesc ca noi ,Romania suntem tara membra a Uniunii Europene,in timp ce Republica Moldova nu este ...iar acum ni se aprinde becul si ne dam seama in ce hal am ajuns,dar si cata rabdare au europenii cu noi.Cum sa comparam situatia din Romania cu cea a Republicii Moldova ,care practic este ocupata de Rusia??!!!
  Comparativ, la capitolele importante in ceea ce priveste functionarea statului ne asemanam...numai ca in sens negativ ,deci cand unesti doua rele rezulata un rau mai mare.
  Interesul Uniunii Europene fata de Republica Moldocva este de fapt la nivel geopolitic contracararea Rusiei.Daca vrem unire,dar unire sa faca o Romanie mai puternica ,eforturile noastre trebuie sa se indrepte in a stopa intersele Rusiei si in a pacali UE ca Romania este mai buna pentru Europa cu Republica Moldova parte din Romania.
  Daca mai traiesc pentru inca 40 de ani o sa vad o unire numai daca se fac eforturi in acest sens profitand de lupta asta a Rusiei cu Occidentul..O sa ramana si ei fara gaze odata,sau daca nu inventam pana atunci alte resurse de energie.
  Nu poti uni romanul cu moldoveanul,care este un si mai mare roman decat cu stomacul plin si cu un pahar de vin pe masa.Iar clasa politica o sa se curete si ea odata cu noi ,ca pana la urma noi le-am permis sa faca ce au facut .
  Referitor la votul dintr-un singur tur sau din doua tururi ,parerea mea este ca in acest moment est e bine sa o lasam cu un singur tur...mai salvam ceva bani...este mai palpitant...si intram mai repede in vacanta de vara.
  Cum se poate crede ca daca va fi un singur tur ,politicienii astia cu experienta o sa lase la voia intamplarii alegerile si nu isi vor adapta eforturile in a scoate cu orice pret candidatul propriu??
  Reformistul Sincer, asa cum am vazut denumit intr-un comentariu politicianul de tip nou are sanse numai daca se vopseste in mielul actualelor partide si apoi devine lupul care din dorinta schimbarii modului in care se face politica isi face propria agenda...Numai asa se poate schimba ceva ,amagindu-i pe nemernicii astai ca esti unul de al lor,si apoi sa le dai in cap...oricum ca si om politic trebuie sa te adaptezi situatiei, sa iti gasesti sprijin pentru actiunile tale,iar daca esti cu adevarat valoros sa schimbi tu ceva
  • Like 0
 • Ingineria alegerilor într-un singur tur.
  Domnule CTP, hai să luăm la bani mărunți opțiunea între alegeri într-un singur tur de scrutin sau în două. Imaginez un posibil scenariu.
  Fie candidatul B (de la baron), primar în funcție. Presupunem că apare candidatul RS (Reformistul Sincer) care a făcut marele pas de la a înjura la colțul blocului la a se implica. RS este cel de care se leagă speranța resetării clasei politice.
  B are o bază electorală interesată: angajații firmelor cu contracte pe bani publici (ai căror patroni au grijă să se știe de unde le vine pîinea), asistații social (cărora li se sugerează, cu complicitatea presei, că ceea ce primesc se numește "puiul lui Mazăre", de exemplu), categoria celor cărora televizorul le ține loc de creier (pentru că B are prieteni la tv). În total are asigurate minim 15%, care se îmbunătățesc printr-o bună mobilizare la vot (votul e secret dar prezența la vot se poate verifica a doua zi pe cartea de identitate) la peste 20%.
  RS are un mesaj pe care, cel puțin în localitățile mai mici, îl poate transmite printr-o campanie cu buget accesibil. Pentru că nu are susținerea televiziunilor, el trebuie să facă o campanie de teren. Va suporta înjurăturile de rigoare dar va vorbi oamenilor direct, va spune răului rău și va expune planul lui de a lupta cu răul. Dacă este credibil, poate să depășească cele 20% ale lui B, dar dacă nu este o personalitate arhi-cunoscută nu va atinge mai mult de 40%.
  Consilierii lui B văd sondajele și sesizează pericolul. Cu puțină cheltuială vor inventa alți candidați reformiști-fantomă (RF1, RF2... cîți va fi nevoie) care vor repeta mesajul lui RS pînă la derutarea electoratului. Ei nu vor afecta decît foarte puțin cele 20% ale lui B, în schimb îi vor eroda susținerea lui RS. Vor avea chipuri diferite, pentru că alegătorul care rezonează la ideile reformiste va avea nevoie de criterii suplimentare de diferențiere (RFx pentru că e tînăr, RFy pentru că e domn serios, RFz pentru că e om simplu, ca noi...).
  Într-un scenariu optimist cu 40% la plecare pentru RS, folosind 5-6 RF, RS poate fi redus la 15% care nu mai amenință cele 20% ale unui B trumfător într-un singur tur.
  Vedeți ce simplu este? Și nici măcar n-am ochi albaștri.
  Cei care au avut răbdarea să citească un comentariu cît articolul comentat vor putea să imagineze mai departe ce s-ar întîmpla dacă ar exista și turul doi.
  • Like 1
  • @ Gerard Filip
   Cam cum se procedeaza cu "licitatiile" publice. Daca as putea sa fiu idealist pentru o secunda, as spune ca daca RS are un plan detaliat, nepopulist dar credibil si realizabil, cei 20% a lui RS ar trebui sa-i faca reclama si campanie gratuit. De genul: argumentez gratuit si o conving pe matusa, bunicul si vecinul, ca RS este alegerea cea buna. Sau RS ar trebui sa aiba acelasi plan dar mesaje diferite pentru diferite categorii de oameni. Dar pentru asta RS ar trebui sa fie mai mult decat "raul cel mic", cum era Iliescu vs. Vadim in 2000.
   • Like 0
 • O tara vlaguita de hotie. Oamenii aceia sunt inselati, flamanziti si in fine folositi ca masa de manevra pentru diverse interese meschine. Poate ca de orice parte a baricadei s-ar situa nu se pot astepta la ceva bun pentru ei, la dreptate, la justitie...
  • Like 0
 • Ce să zic,ce să spun...nu știu să scriu nimic bine și argumentat,eu am doar o speranță,..refugiații pling dacă aud ca sunt în România,și...pina la urma,nu poate fi rău...,
  • Like 0
 • Problemele Romaniei sunt mari, sunt foarte mari, si nu sunt doar de natura politica. Daca problemele Romaniei ar proveni doar din politica atunci chestiunea ar fi mai simpla, ne-am lua o piatra de pe inima. Problemele Romaniei sunt pe toate planurile, social, politic, economic, spiritual, cultural, educational, tehnologic si asa mai departe. A ne focaliza doar pe politica pierdem din atentie alte aspecte din societatea noastra. Ne-am obisnuit sa dam vina pe politicieni, pentru ca este cel mai simplu lucru, si e o fuga de responsabilitate. Noi, oamenii de rand, neamul, natiunea, suntem de vina pentru ca ii avem pe acesti mafioti in frunte. Noi suntem de vina pentru ca nu suntem in stare sa producem oameni cu adevarat competenti care sa inlocuiasca pe cei din frunte. Sa-mi fie iertat, dar in preajma incendiului de la Colectiv cand oamenii l-au propus ca lider de opinie al societatii civile pe Tudor Chirila, atunci ne-am dat dovada incompetentei noastre. Cu tot respectul pt. Tudor Chirila, dar daca atat suntem noi in stare sa producem, atunci ne meritam soarta cu varf si indesat si nu mai are rost sa dam vina pe politicieni.
  • Like 0
 • O noua formatiune politica ! Ce este o formatiune politica ? Ce am vazut pana acum duce termenul in derizoriu, ti se apleaca ...dar hai sa facem un exercitiu.. Un partid , ii trebuie un statut si o ideologie , ce punem aici ? Vrem sa schimbam tot ce a fost rau dupa '89 si nu numai atat ca mai este si rau venit dinainte, deci sa nu mai fie coruptie, "spaga, șantajul, hoția, traficul de influență " etc . Dar toate astea de unde au picat , se pot manifesta ele fara oameni , oameni care le gandesc, oameni care le aplica , oameni care le accepta si oameni care sunt complici... oare cat la suta dintre noi romanii suntem prinsi in aceasta enumerare? Eu cred ca procentul este foarte mare...Deci ar trebui sa facem o formatiune politica care sa aiba ca scop declarat in statut si in ideologie schimbarea romanului . Cine se baga ? In articol se spune, pe buna dreptate, ca la noi s-a inceput ceva prin interventia americanilor in definirea unui DNA mai altfel....dar a inceput , mai e mult pana departe, nu zic ca nu se poate , dar e greu...se sparie gandul , si nici inceputul , se pare ca, nu l-am facut noi ! Pentru mine e clar ca nu se schimba nimic daca nu ne schimbam fiecare in gandire, in atitudine in comporatment ... trebuie sa intram in "partidul" real sau virtual al celor care vor sa se schimbe si sa schimbe pe cei din jurul lor...
  • Like 0
  • @ Nedea Ioan
   Cu a doua parte is de acord. Politicienii nu vin de pe o alta planeta. Candva ei au fost oameni la fel ca noi, asa ca poate in noi insine ar trebui sa cautam problema/vina si solutia.
   Cu prima parte insa nu sunt de acord. Unui partid nu i-ar trebui nici un statut, nici o ideologie. Astea oricum is cuvinte pompoase pentru manuale de istorie. In ultimii 100 de ani conservatorii au devenit liberali, liberalii au devenit socialisti... nu mai poti tine pasul, nici nu are rost.
   Eu zic ca unui partid i-ar trebui doar un "business plan" ca in marketing, si cateva indicatoare de masurare a performantei (KPI). Fie ca-i partidul taximetristilor, partidul mamicilor sau Partidul celor nascuti de dupa 1990. Un business plan cu 5-10 puncte, care apara interesul celor care-i voteaza. Si cate 5-10 KPI-uri la fiecare tel, ca ei sa se autoevolueze de la an la an si alegatorii sa-i puncteze reusitele si sa depuncteze slabiciunile/incompetentele.
   • Like 1
 • Una dintre probleme este ca in Romania numarul coruptilor nu se rezuma la 300-400 de politicieni si 300-400 de functionari. Coruptie exista peste tot, si in tarile cele mai evoluate, insa in Romania politistul, popa, profesorul, medicul, judecatorul, primarul, senatorul, directorul de la apa, gaze si curent, ba pana si paznicul de noapte este corupt. Si famiile lor si vecinii si pritenii lor depind de coruptia acestora. Iar numarul total al celor "in favoarea" coruptiei se ridica la milioane de cetateni. Milioane care nu ies in strada fiindca nu-i in interesul lor.
  • Like 2
 • RB check icon
  Domunle Popescu, sincer, nu cred ca formatiuni politice noi pot aparea in Romania.
  Formatiuni care sa si castige alegeri cu actuala lege de finantare a partidelor.
  Pana cand nu avem transparenta in acest domeniu, nu cred ca formatiunile noi pot avea succese importante care sa schimbe politica din Romania.
  • Like 1
 • Moldova are nevoie de ajutor iar România nu trebuie să se lase prea mult aşteptată. Dacă nu acum, atunci când? Eu cred că ţara noastră poate juca rolul pe care SUA l-a jucat în România pentru lansarea luptei împotriva corupţie. Aşa cum americanii i-au acordat doamnei Kovesi protectie totală (nu a fost prea democratic, este adevărat), tot aşa poate acţiona şi România în Moldova. Dacă Unchiul Sam a reuşit în România, trebuie să reuşească şi Unchiul Ion în Modova. Moment mai bun ca acesta nici nu va mai exista: clasa politică este la mâna străzii şi-i speriată de moarte. Iar din România vin banii care asigură supravieţuirea poporului moldovean. Curaj, domnilor din Guvernul României.
  Cu privire la aparaţia unor partide politice noi în România, până la alegerile din iunie, eu sunt sceptic. În jurul cui să formezi nişte partide noi şi curate? Oamenii cu probitate morală şi valoare profesională demonstrată evită să intre în politică. Asta cu tinerii mi se pare o pistă riscantă. Nu poţi conduce Sănătatea, de exemplu, dacă nu ai rezidenţiatul şi nişte ani de meserie. Tot aşa stau lucrurile şi în Justiţie, Agricultură sau Transporturi. Deci, tineri şi nu prea... Nu ştiu dacă ar fi bine sau nu, dar în acest moment, există o singură persoană care ar putea intra în politică şi în toamnă să câştige alegerile parlamentare: Codruţa Kovesi. O soluţie de compromis ar fi Cioloş cu PNL. Intraţi dumneavoastră în politică. Dacă actorul de mâna doua R.Regan a reuşit, de ce nu ar reuşi marele ziarist CTP?
  • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult