Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Îngerii păzitori stopează violarea țăranului român

"Totuși, e o sală de cinema. Filmul a fost programat să ruleze aici".

"Păi, da, pentru că directorul MȚR este mason și jidan, de-aia!".

Domnul care a emanat această explicație arată ca un bodiguard de supermarket sărit de 40 și vorbește ca un adept din anii `20 al lui Corneliu Zelinski. Numitul Codreanu (asta înseamnă Zelinski în polonă) s-a baricadat în Facultatea de Drept din Iași pentru a împiedica desfășurarea cursurilor, în urma eliminării slujbelor religioase de către rectorat.

Veghetorul nostru fără uniformă a ocupat și el, împreună cu un detașament de asalt dotat cu icoane și pancarte, sala de cinema a Muzeului Țăranului Român. Scopul? Împiedicarea proiecției filmului 120 de bătăi pe minut, deținător al Grand Prix și premiul FIPRESCI la Cannes 2017, deoarece "e cu homosexuali".

Au reușit. N-a fost vorba de o manifestare alternativă: bodiguarzii ortodoxiei puteau să-și intoneze cântecele religioase și să agite icoanele în fața cinematografului, îmbiindu-i pe spectatorii care intrau la film să rămână și să cânte cu ei, căci înăuntru îi așteaptă Sodoma. Oamenii ar fi putut să aleagă. Dar nu, sturmabteilung a ținut să le interzică în forță spectatorilor să vadă filmul pentru care plătiseră. Și au făcut asta cu înjurături, obscenități ("S-a stins lumina, care mi-ai pus mâna pe fund?"), amenințări ("Auzi, doamnă, noi suntem tineri, noi suntem viitorul, matale ți-ai trăit traiul...", "Aveți prea mulți dinți în gură, domnu?"), cugetări: "Țăranul român nu e homosexual. N-au ce să caute filme cu homosexuali plătite de Soros, de masoni și de ambasade în Muzeul Țăranului care e sediul spiritualității românești. Să le dea în altă parte, la Mol". Vorbeau ca și cum MȚR ar fi acolo de pe vremea lui Cuza, cel puțin. Dacă eram de față, le spuneam că, până în 1989, clădirea a fost Muzeul de Istorie a PCR...

Și aș fi putut să fiu. Merg relativ des la cinema la MȚR, tocmai pentru că nu oferă blockbustere, ci creații ale unor cinematografii europene și de pe alte continente, nedestinate largului consum de popcorn. Anul trecut, de pildă, am văzut aici realizări memorabile ale cinemaului maghiar (On Body and Soul, Ildikó Enyedi) și iranian (The Salesman, Asghar Farhadi). O să văd și 120 battements par minute, dar nu la Mol, vreau să-l văd la MȚR, în liniște, asigurată, la nevoie, de polițiștii dnei Carmen Dan.

Iar apropo de țăranul nehomosexual, vine acum un film, God`s Own Country, produs probabil tot de studiourile iudeo-masonice Soros, unde este vorba de doi oieri care se iubesc. Unul dintre ei este interpretat de tânărul actor român Alec Secăreanu. Îi aștept pe căpitanii ăștia de plai să se ducă să zbiere balada Miorița în timpul proiecției.

Ce nu mă mai face să râd, însă, e gândul că "ideologeala" acestui grup de hominizi carpato-danubieni constituie chiar doctrina celor care guvernează acum România având în spate niște milioane de votanți... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult