Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

INSP: Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările

Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității un raport, în care arată că până în prezent, acoperirea vaccinală anti-Covid nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă și doar una din trei persoane de peste 60 de ani a ales să se vaccineze, în condițiile în care autoritățile sanitare avertizează cu privire iminența unui nou val al pandemiei. 

Media zilnică a numărului de cazuri confirmate este acum în jur de 40, iar INSP avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistrat, în medie, până la 200 cazuri noi de infecție cu Covid pe zi.

Bazându-se pe informațiile venite din Marea Britanie, specialiștii INSP spun că „scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial in ceea ce privește infecțiile și spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și la obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta”. Există însă o diferență între UK și România, iar aceasta nu ne este favorabilă.

„În prezent, în Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar aceasta este acompaniată de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate si de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. Exista o diferență semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinala la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie și România, astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât în valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze în cazul nostru”, arată INSP.

Raportul pledează pentru importanța vaccinării. „Prin vaccinare, mai puține persoane vor dezvolta boala COVID-19, iar cei care o fac sunt mult mai puțin susceptibili de a fi spitalizați sau de a deceda. Cu toate acestea, nu toți cei cărora le este destinat vaccinul îl vor face și există unele categorii populaționale, cum ar fi copiii, pentru care vaccinul nu este încă autorizat. Chiar și atunci când sunt vaccinați, există încă șansa ca persoanele să contacteze virusul și să-l transmită. Niciun vaccin nu este 100% eficient și, la fel ca toate virusurile, SARS CoV2 poate dezvolta mutații”, subliniază INSP.

Până în 9 iulie 2021, la nivel național, au fost administrate peste 9.100.000 de doze de vaccin. Peste 4.640.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar 170.000 au făcut doar prima doză de vaccin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult