Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

INSP: Scenariul principal pentru România arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial privind infectările și spitalizările

Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității un raport, în care arată că până în prezent, acoperirea vaccinală anti-Covid nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă și doar una din trei persoane de peste 60 de ani a ales să se vaccineze, în condițiile în care autoritățile sanitare avertizează cu privire iminența unui nou val al pandemiei. 

Media zilnică a numărului de cazuri confirmate este acum în jur de 40, iar INSP avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistrat, în medie, până la 200 cazuri noi de infecție cu Covid pe zi.

Bazându-se pe informațiile venite din Marea Britanie, specialiștii INSP spun că „scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial in ceea ce privește infecțiile și spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și la obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta”. Există însă o diferență între UK și România, iar aceasta nu ne este favorabilă.

„În prezent, în Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar aceasta este acompaniată de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate si de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. Exista o diferență semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinala la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie și România, astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât în valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze în cazul nostru”, arată INSP.

Raportul pledează pentru importanța vaccinării. „Prin vaccinare, mai puține persoane vor dezvolta boala COVID-19, iar cei care o fac sunt mult mai puțin susceptibili de a fi spitalizați sau de a deceda. Cu toate acestea, nu toți cei cărora le este destinat vaccinul îl vor face și există unele categorii populaționale, cum ar fi copiii, pentru care vaccinul nu este încă autorizat. Chiar și atunci când sunt vaccinați, există încă șansa ca persoanele să contacteze virusul și să-l transmită. Niciun vaccin nu este 100% eficient și, la fel ca toate virusurile, SARS CoV2 poate dezvolta mutații”, subliniază INSP.

Până în 9 iulie 2021, la nivel național, au fost administrate peste 9.100.000 de doze de vaccin. Peste 4.640.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar 170.000 au făcut doar prima doză de vaccin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult