Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Inspecția Judiciară a început o acțiune disciplinară față de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi

Inspecția Judiciară a început o acțiune disciplinară față de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe motiv că aceasta ar fi încălcat de trei ori statutul magistratului. O acțiune disciplinară a fost începută și față de Marius Constantin Iacob, procuror şef adjunct al DNA. Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua o decizie în ceea ce-i privește pe cei doi magistrați.

Una dintre acuzele formulate de Inspecția Judiciară are la bază înregistrări difuzate pentru prima oară, în luna iunie a anului trecut, de România TV, realizate în timpul unei ședințe de lucru. „În cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natura a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18.06.2017. În concret, procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, este menționat în comunicatul Inspecției Judiciare.

În document, Kovesi este acuzată că ar fi folosi la adresa colegilor „un ton superior și agresiv”: „Prin intermediul unei corespondenţe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecţi” ,cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”, se arată în comunicat.

Inspecția Judiciară o mai cercetează pe Kovesi pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” constând în aceea că a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art. 7 lit. b din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr.1643/C din 15.05.2015, publicat în Monitorul Oficial al României nr.350 din 21.05.2015, care se referă la atribuţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prevede că acesta : „urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”, prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate"”.

La rândul său, procurorul șef adjunct al DNA, Marius Iacob, este vizat de acțiunea Inspecției Judiciare pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa', constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală.”

C.T. Popescu: Înlăturarea lui Kovesi ar fi o mare victorie a laturii Dragnea din PSD

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că Inspecția Judiciară este influențată politic. „Inspecția Judiciară nu are cum să nu fie influențată politic. Acolo sunt niște oameni cu o anumită apartenența politică, așa cum sunt și în CSM, și în Curtea Constituțională. E vorba de faptul că instituțiile care ar trebui să fie independente de convulsiile politice, e foarte probabil să fie afectate de aceste influențe politice. Aceste acuzații vor fi judecate de CSM și ce decizie se va lua.. asta e”, a spus el la Digi24.

Dacă Kovesi este înlăturată din fruntea DNA, acest lucru ar însemna o mare victorie a laturii Dragnea din PSD. „Are un impact evident legat de contextul încăierării politicie din acest moment. Nu se poate judeca acum practic un astfel de gest al Inspecției Judiciare decât legat de taberele aflate în conflict. De asemenea, pe ținuta la secret a deciziei ministrului Justiției, în mod nejustificat. Faptul că, de două luni, ministrul face un joc cu presa de ațâțâre - o să spună el când a luat decizia - mi se pare inadminisibil, cu privire la revocarea doamnei Kovesi. Înlăturarea doamnei Kovesi de acolo depășește incompetența sau competența, abaterile disciplinare, ca acestea pe care le ia în considerare Inspecția Judiciară, are o încărcătură politică uriașă. Dacă e înlăturată, este o mare victorie a laturii Dragnea din PSD”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult